21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1250 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2013

Hierbij bied ik u aan het verslag van de informele Raad Buitenlandse Zaken (Handel) op 17 en 18 april jl. Hieraan namen deel de EU-ministers verantwoordelijk voor handelspolitiek.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Verslag Raad Buitenlandse Zaken over Handel d.d. 17 en 18 april 2013

Start Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP)

Tijdens een strategische discussie over een Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten waren alle sprekers zeer positief over de start van de onderhandelingen voor dit akkoord. Hieraan namen deel Vital Moreira, voorzitter van het Comité Internationale Handel van het Europees Parlement (INTA) en Mike Froman, adviseur voor economie en veiligheid van President Obama. De meeste sprekers benadrukten het belang van het betrekken van stakeholders bij deze onderhandelingen. Ook verwachtten alle sprekers een positieve uitwerking van deze onderhandelingen op de economische groei in andere regio’s, vooral Azië, alsook op het multilaterale handelsproces.

In de daaropvolgende besloten sessie (alleen ministers) over het mandaat viel op dat eigenlijk slechts enkele lidstaten het voorgestelde mandaat nog niet konden steunen, vooral omdat het gevoeligheden onvoldoende zou uitsluiten.

De Commissie steunde het Nederlandse pleidooi dat gevoeligheden afdoende zijn meegenomen in het voorgestelde mandaat. Het is onderhandelingstechnisch niet wenselijk om uitsluitingen expliciet in het mandaat op te nemen, vanwege te verwachten uitsluitingen aan Amerikaanse zijde alvorens onderhandelingen zijn gestart. Onderstreept werd verder dat het bevorderen van compatibiliteit van regelgeving vooral op het terrein van Sanitaire en Fytosanitaire maatregelen een uitdaging gaat worden, maar dat daar zeker kansen liggen binnen handbereik.

Selectie Directeur-Generaal WTO

De voorselectie in de DG WTO selectieprocedure werd besproken in een besloten sessie. De Europese lidstaten slaagden er nog niet in om tot een eenduidige volgende selectie van kandidaten te komen. De komende weken zal hierover nog verder worden gesproken in het EU handelscomité op hoog ambtelijk niveau.

Ontwikkelingen in de WTO.

In aanwezigheid van de huidige DG WTO, Pascal Lamy, bespraken de ministers van handel de mogelijkheden om de komende ministeriële WTO top in Bali in december 2013 (MC9) tot een succes te maken. Streven is om tijdens MC9 enkele deelakkoorden af te ronden op het gebied van handelsfacilitatie, landbouw en ontwikkeling. Alle ministers gaven aan constructief te willen inzetten op een succesvolle afronding van deze deelakkoorden. Ik heb hierbij aangegeven veel belang te hechten aan de ontwikkelingsdimensie van de WTO. Ook heb ik hierbij gezegd te willen onderzoeken wat de barrières zijn in de onderhandelingen over de Economic Partnership Agreements (EPA’s) met de ACS-landen en vervolgens met de Commissie, en belanghebbenden, in overleg te gaan hoe de onderhandelingen kunnen worden vlot getrokken.

EU-Canada vrijhandelsakkoord

De Commissie gaf aan dat de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met Canada zich bevinden in een eindfase, waarbij de bal nog altijd ligt bij de Canadezen. Er zou nu overeenstemming zijn over aanbestedingen, intellectueel eigendomsrechten voor de farmaceutische industrie en over afbouw van tarieven voor niet-agrarische goederen. Alleen afronding van het gedeelte dat gaat over agrarische goederen wordt nu nog geblokkeerd door Canada.

Naar boven