21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1239 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 maart 2013

Hierbij bied ik u de aanvulling op de geannoteerde agenda aan van de informele Raad Buitenlandse Zaken («Gymnich») van 22 en 23 maart 2013.

De minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

Aanvullende geannoteerde agenda informele Raad Buitenlandse Zaken («Gymnich») d.d. 22-23 maart 2013

Syrië

Hoge Vertegenwoordiger Ashton heeft aangekondigd voor de Gymnich-bijeenkomst ook Syrië te willen agenderen. Hierbij zal onder andere gesproken worden over hoe de steun van de EU aan de oppositie verder kan worden verbeterd en uitgebreid. In dit kader zullen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk naar verwachting volledige opheffing van het EU-wapenembargo voor de oppositie bepleiten.

Zoals aan uw Kamer gemeld in de brief over mogelijke wapenleveranties door Frankrijk en Verenigd Koninkrijk aan Syrische opstandelingen d.d. 14 maart jl. met kenmerk BPZ-071/13, staat voor het kabinet voorop dat de EU ook op dit punt met één stem spreekt. Het kabinet ziet uit naar de argumenten van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voor hun wens tot volledige opheffing van het wapenembargo. Vooralsnog blijft het kabinet echter van oordeel dat er goede gronden zijn het wapenembargo tegen Syrië in zijn huidige vorm te handhaven. Dit heeft Nederland samen met de Benelux-partners op de afgelopen Europese Raad uitgedragen.

Naar boven