21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1186 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 oktober 2012

Hierbij bied ik u mede namens de staatssecretaris voor Europese zaken de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 4 oktober 2012 inzake «goedkeuring nieuwe lening Griekenland». Uw verzoek valt uiteen in drie delen. Het eerste is een verzoek om reactie op berichtgeving over de defensie-uitgaven van Griekenland, de relatie met Duitse en Franse defensiecontracten en goedkeuring van een lening aan Griekenland; het tweede een verzoek om een overzicht van de defensie-uitgaven over de afgelopen tien jaar; en het derde verzoek een appreciatie van deze uitgaven. Volledigheidshalve wijs ik er op dat deze onderwerpen ook aan de orde zijn gekomen in antwoorden op eerdere Kamervragen.1

In de media is meerdere malen bericht over de Griekse defensie-uitgaven en defensiecontracten met Frankrijk en Duitsland waarin het vermoeden uitgesproken wordt van een relatie tussen de contracten en de goedkeuring van de lening aan Griekenland. Deze berichtgeving kan ik niet bevestigen.

De Griekse defensie-uitgaven van de afgelopen jaren fluctueren tussen ongeveer 3.2% van het BNP in 2002 tot 2.3% in 20102. In 2011 en 2012 is het Griekse defensiebudget aanzienlijk gedaald ten opzichte van de direct voorafgaande jaren. Veel investeringen zijn geschrapt of uitgesteld. Een groot deel van het investeringsbudget betreft oude verplichtingen.

De korting op het defensiebudget maakt onderdeel uit van de afspraken met de Europese Commissie, de ECB, en het IMF. De budgettaire keuzes zijn op nationaal niveau geïnitieerd. Griekenland weegt zelf het belang van het veiligheidsbeleid ten opzichte van andere verantwoordelijkheden van de Griekse overheid. De Trojka (ECB, Europese Commissie en IMF) houdt nauw toezicht op alle uitgaven door Griekenland, inclusief de uitgaven op het terrein van defensie.

De minister van Buitenlandse Zaken, U. Rosenthal


X Noot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2011–2012, Aanhangsel van de Handelingen 1961, 1590, 1276, 278.

X Noot
2

Bron: SIPRI, Military Expenditure Database.

Naar boven