21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1147 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 april 2012

Hierbij bieden wij u aan, een aanvulling op de geannoteerde agenda van de Raad Buitenlandse Zaken d.d. 23 april 2012.

De minister van Buitenlandse Zaken, U. Rosenthal

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, H. P. M. Knapen

Aanvullende geannoteerde agenda van de Raad van Buitenlandse Zaken, 23 april 2012

In het licht van actuele ontwikkelingen zijn de onderwerpen «Sudan en Zuid-Sudan» en «Guinee Bissau» aan de agenda van de Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) toegevoegd.

Sudan en Zuid-Sudan

Sinds de laatste week van maart jl. heeft escalatie van geweld tussen Sudan en Zuid-Sudan plaatsgevonden, waarbij de Sudanese en Zuid-Sudanese troepen direct met elkaar in gevecht zijn getreden. Op 10 april jl. hebben de Zuid-Sudanese troepen de plaats Heglig in Sudan ingenomen. In Heglig bevindt zich het olieveld dat voorziet in circa 50% van de Sudanese olieproductie. Sindsdien wordt er in het gebied hevig gevochten. De Sudanese luchtmacht voert bombardementen uit op doelen in de Zuid-Sudanese deelstaten Unity en Warrap. Beide landen hebben mobilisatie afgekondigd. Onder andere de VN-Veiligheidsraad ziet de escalatie als een bedreiging voor internationale vrede en veiligheid. Hoge Vertegenwoordiger Ashton heeft meermaals haar zorgen geuit en de partijen opgeroepen het geweld te staken. Speciaal Vertegenwoordiger Marsden is naar de regio gereisd voor overleg.

De EU dient het militaire geweld te blijven veroordelen en Sudan en Zuid-Sudan op te roepen de vijandelijkheden en provocaties te staken en troepen terug te trekken op hun eigen grondgebied. Daartoe hoort ook het beëindigen van bombardementen door de Sudanese luchtmacht, het terugtrekken van Zuid-Sudanese troepen uit Heglig en het stoppen van steun aan rebellen in het andere land. De EU dient er tevens op aan te dringen dat partijen de besprekingen onder auspiciën van het High Level Implementation Panel van de Afrikaanse Unie (AU) hervatten en het overeengekomen grensverificatie- en monitoring mechanisme tot uitvoering brengen. Het blijft van groot belang een politieke oplossing voor het conflict in South Kordofan en Blue Nile te bereiken, mede vanwege de nauwe samenhang met vrede en stabiliteit in Sudan en Zuid-Sudan. Het kabinet meent dat de EU de partijen hierbij primair moet steunen via ondersteuning van bemiddeling door de AU bij de afwikkeling van het Comprehensive Peace Agreement.

Guinee Bissau

Militairen in Guinee Bissau grepen op 12 april jl. de macht. Bij de coup is ex-premier Carlos Gomes Júnior, die de meeste stemmen behaalde bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 18 maart jl., gevangengenomen, evenals interim-president Raimundo Pereira. De vijf overige presidentskandidaten hebben de coup veroordeeld en een terugkeer naar de constitutionele rechtsorde geëist.

De internationale gemeenschap heeft de staatsgreep in Guinee Bissau veroordeeld en opgeroepen tot herstel van de wettige regering, hervatting van het verkiezingsproces en vrijlating van politieke gevangenen. De AU heeft Guinee Bissau geschorst als lid van de organisatie.

De bespreking in de Raad dient te worden aangegrepen om de staatsgreep te veroordelen en op te roepen tot herstel van de constitutionele orde en voortzetting van het verkiezingsproces. De EU dient de inzet van de VN en ECOWAS om de stabiliteit te herstellen en democratie en respect voor mensenrechten in Guinee Bissau te bevorderen, te steunen.

Naar boven