21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1017 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 januari 2011

Graag bied ik u hierbij het verslag aan van de Informele Raad Algemene Zaken (RAZ) van 13 en 14 januari 2011.

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

H. P. M. Knapen

Verslag van de informele bijeenkomst van ministers en staatssecretarissen voor Europese Zaken; Gödöllö, 14 januari 2011

Op uitnodiging van het Hongaarse voorzitterschap werd tijdens de informele bijeenkomst onder leiding van minister mw. Györi gesproken over de prioriteiten van dit voorzitterschap.

Economische en financiële dossiers

Het Hongaars Voorzitterschap ziet zich gesteld voor de volgende drie uitdagingen op dit terrein:

  • 1. De start van het Europees Semester. Het Hongaars voorzitterschap zal moeten laten zien dat dit goed functioneert. Het Europees Semester is opgedeeld in twee fases. Van januari tot maart gaat het om de algemene economische situatie. Hierover zal worden gesproken aan de hand van de onlangs door de Commissie gepubliceerde «Annual Growth Strategy». In de tweede fase van april tot en met juni staat een landenspecifieke benadering centraal. De lidstaten moeten dan hun Stabiliteits- en Convergentieprogramma’s onder het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) indienen èn de Nationale Hervormingsprogramma’s onder de EU 2020-strategie aanleveren. De Commissie zal op basis daarvan landenspecifieke aanbevelingen opstellen. Het voorzitterschap en de Commissie drongen aan op tijdige indiening van de nationale doelstellingen omdat de tijd tussen de deadline (maart) en aanbevelingen per lidstaat (juni) zeer krap is.

  • 2. Het Europees Stabiliteitsmechanisme. Tijdens de voorjaarsraad in maart moet de Europese Raad definitief besluiten tot een beperkte verdragswijziging met het oog op het oprichten van dit stabiliteitsmechanisme. Voorzitter Van Rompuy heeft onder meer het Europees Parlement (EP) hierover om advies gevraagd, dat voor eind februari wordt verwacht.

  • 3. Commissiepakket ter verbetering van economische beleidscoördinatie (zes voorstellen over onder meer aanscherping van het SGP). Het Hongaars Voorzitterschap streeft ernaar de discussie en besluitvorming over deze zes voorstellen vóór de zomer af te ronden. Bij vier van de zes voorstellen moet dat in «codecisie» (normale wetgevingsprocedure) met het EP. Het voorzitterschap is zich hierbij bewust van het belang van goede relaties met het EP.

Staatssecretaris Knapen complimenteerde het voorzitterschap met zijn programma dat ten dienste staat van de lopende EU-agenda. Hij onderstreepte het belang van het Europees Semester voor de verbetering van de economic governance in de Unie. In dit verband wees hij tevens naar de recente Hongaarse wetgeving op het gebied van pensioenen en op de onlangs vastgestelde mogelijk concurrentievervalsende wetgeving op het gebied van crisisbelasting. Het belang van een gelijk speelveld voor het Europese bedrijfsleven werd door de staatssecretaris onderstreept. Hij riep de Commissie op bedoelde wetgeving goed te monitoren. In de eurozone waar de onrust voortduurt, zo vervolgde staatsecretaris Knapen, moet het vertrouwen van de financiële markten worden hersteld. Hij ondersteunde van harte het Hongaarse voornemen vóór de zomer overeenstemming te bereiken over het pakket van de zes Commissievoorstellen. Daarbij dient ambitie aan de dag te worden gelegd. Ook onder de 2020-strategie moet meer voortgang geboekt worden bij het doorvoeren van structurele hervormingen en het aanpakken van factoren die economische groei belemmeren. Staatssecretaris Knapen riep in dit verband de Commissie op om spoedig met het ontbrekende vlaggenschip (energie-efficiency) te komen.

Energie

Het voorzitterschap wil een grote stap zetten richting een Europese energiemarkt met twee belangrijke elementen. Ten eerste moeten de Europese energienetwerken worden verbeterd. Gaten moeten worden gevuld en barrières, ook op het gebied van regelgeving, geslecht. Ten tweede moet de energie-efficiency een stuk beter en het aandeel van hernieuwbare energie omhoog.

Roma-strategie

Het voorzitterschap benadert de Roma-problematiek vanuit een sociaal-economisch oogpunt (werkgelegenheid en onderwijs). Het wil tijdens de ER van juni een overkoepelend raamwerk aannemen voor nationale strategieën. Tijdens de discussie werd tevens gewezen op het mensenrechtenaspect.

Oostelijk partnerschap

Voorzitter mw. Györi liet weten dat het Oostelijk Partnerschap voor Hongarije zeer belangrijk is. De relatie met de buurlanden moet goed zijn, waarbij elk land zijn eigen behandeling krijgt. Het voorzitterschap hoopt dat Secretary of State Clinton de top op 24-25 mei a.s. zal bijwonen.

Staatssecretaris Knapen sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie in Wit-Rusland. De gevangenneming van oppositieleiders, mensenrechtenactivisten en journalisten is onaanvaardbaar. Het is nu tijd te handelen; zo moet de EU zo snel mogelijk het (opgeschorte) visumverbod voor de Wit-Russische president en andere verantwoordelijke gezagsdragers weer invoeren bovenop de bestaande financiële sancties. Engagement middels constructieve samenwerking is in dit stadium niet gepast.

Financiële perspectieven

Het voorzitterschap realiseert zich dat de onderhandelingen pas onder het volgende Poolse voorzitterschap van start zullen gaan. De bewindslieden voorzagen moeilijke beslissingen omdat de omvangrijke bezuinigingen op de nationale budgetten van de lidstaten dwingen tot eenzelfde begrotingsdiscipline op EU-niveau. Er zullen prioriteiten moeten worden bepaald.

De rol van de Raad Algemene Zaken

Voorzitter Mw. Györi onderscheidde twee taken: het voorbereiden van de ER en het coördineren van de vakraden. De Commissie wees op het belang van goede betrekkingen van de Raad met het EP dat nu bijna overal meebeslist. Het voorzitterschap zegde toe opvolging te zullen geven aan de tijdens de discussie geopperde suggestie om een keer als RAZ samen te vergaderen met de belangrijkste EP-leiders.

Naar boven