21 109 Uitvoering EG-Richtlijnen

Nr. 243 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2020

De vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft van een drietal EU-richtlijnen gevraagd op welke wijze deze geïmplementeerd worden en of hierbij sprake is van nationale toevoegingen.

  • 1. Uitvoeringsrichtlijn (EU) 2019/1813 van de Commissie van 29 oktober 2019 tot wijziging van Uitvoeringsrichtlijn 2014/96/EU betreffende de voorschriften voor het etiketteren, plomberen en verpakken van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt, die onder het toepassingsgebied van Richtlijn 2008/90/EG van de Raad vallen wat betreft de kleur van het etiket voor gecertificeerde categorieën van teeltmateriaal en fruitgewassen en de inhoud van het document van de leverancier.

Deze richtlijn vergt een beperkte technische aanpassing van de Regeling verhandeling teeltmateriaal welke met ingang van 1 april 2020 dient te zijn geïmplementeerd. Binnenkort zal deze aanpassing in de Staatscourant worden gepubliceerd. De implementatie van de richtlijn is in lijn met de gangbare handelspraktijk in de sector. Er zal geen sprake zijn van nationale toevoegingen.

  • 2. Uitvoeringsrichtlijn (EU) 2019/1990 van de Commissie van 17 juni 2019 tot wijziging van de lijst van geslachten en soorten in artikel 2, lid 1, onder b) van Richtlijn 2002/55/EG van de Raad, in bijlage II bij Richtlijn 2008/72/EG van de Raad en in de bijlage bij Richtlijn 93/61/EEG van de Commissie.

Deze richtlijn betreft een zeer beperkte herclassificering van enkele plantensoorten. Deze wijziging is reeds doorgevoerd in de systemen die de Raad voor Plantenrassen en Naktuinbouw hanteren bij onderzoek aan plantenrassen. Er is geen sprake van nationale toevoegingen.

  • 3. Richtlijn (EU) 2019/633 van het Europees parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake oneerlijke handelspraktijken in de relaties tussen ondernemingen in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen.

Er is een wetsvoorstel oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen in voorbereiding voor de implementatie van deze Richtlijn. Het wetsvoorstel is publiekelijk geconsulteerd van 8 juli tot en met 1 september 2019 en ligt nu voor advies voor bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Na het advies van de Raad van State wordt het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel zal nationaal geen strengere regels stellen dan bepaald is in de richtlijn.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven