30 536
Regels inzake de volledige liberalisering van de postmarkt en de garantie van de universele postdienstverlening (Postwet 20..)

Y
VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 10 december 2009

De brief van de staatssecretaris van Economische Zaken van 20 oktober 2009 (30 536, X) heeft bij de leden van de fracties van SP en GroenLinks van de vaste commissie voor Economische Zaken1 geleid tot een aantal vragen. Deze vragen zijn opgenomen in de brief aan de staatssecretaris van 17 november 2009

De staatssecretaris heeft op 8 december 2009 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken,

Warmolt de Boer

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Den Haag, 17 november 2009

De leden van de fracties van de SP en van GroenLinks hebben kennisgenomen van de algemene maatregel van bestuur (Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post; Stb. 2009, 418) die de staatssecretaris bij het debat over de Postwet 20.. (30 536) op 17 maart 2009 aan de Kamer had toegezegd te sturen zodra de algemene maatregel van bestuur gereed zou zijn. Die toezegging (T00977) is hiermee gestand gedaan.

De staatssecretaris van Economische Zaken had de Kamer ook toegezegd dat deze algemene maatregel van bestuur van kracht zou zijn op 1 oktober 2009, indien er nog geen CAO zou liggen voor alle postbezorgers. Nu hebben de leden van de genoemde fracties uit de brief van de staatssecretaris van 20 oktober 2009 (EK 30 536, X), begrepen dat er voor 1 oktober 2009 een CAO in werking was getreden, namelijk per 18 augustus 2009. Maar ook dat de aanvraag tot algemeenverbindendverklaring nog wordt voorbereid.

De genoemde algemene maatregel van bestuur zal echter pas per 1 januari 2010 in werking treden en verplicht nu nog niet tot 100% arbeidsovereenkomsten indien niet alle postbezorgers over een CAO met ingroeimodel beschikken, zoals aan de Kamer was toegezegd.

Dat roept bij de leden van de fracties van de SP en GroenLinks de vraag op of de afgesloten CAO momenteel alle postbezorgers dekt.

In verband daarmee ontvangen deze leden graag antwoord op de volgende vragen.

– Met welke postbedrijven is er een CAO afgesloten?

– Vallen er momenteel nog postbezorgers – tot een eventuele algemeenverbindendverklaring van kracht is geworden – buiten de CAO-afspraken?

– Waarom is in dat eventuele geval de algemene maatregel van bestuur niet reeds per 1 oktober 2009 van kracht geworden?

– Voldoet het ingroeimodel, zoals dat in de CAO is afgesproken, aan de eisen van de algemene maatregel van bestuur en de toezeggingen gedaan bij de behandeling van de wet?

– Hoe zijn de huidige ontwikkelingen in de sector en bij de respectievelijke postbedrijven ten aanzien van het ingroeimodel?

De leden van genoemde fracties zien de beantwoording van deze vragen met belangstelling tegemoet.

Voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken,

E. M. Kneppers-Heynert

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 december 2009

Op 20 oktober jl. heb ik Uw Kamer bij brief EK, 2009–2010, 30 536, X, het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post gestuurd. Het Besluit heeft bij de leden van de fracties van de SP en Groen Links geleid tot een aantal vragen. Hierbij doe ik u de antwoorden op deze vragen toekomen.

1

Met welke postbedrijven is er een cao afgesloten?

De cao is afgesloten tussen de Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland (WPN) en de in de postsector actieve vakbonden. Bij de WPN is een aantal postbedrijven aangesloten, waaronder Sandd, Deutsche Post Selekt Mail en Netwerk VSP Geadresseerd.

2

Vallen er momenteel nog postbezorgers – tot een eventuele algemeenverbindendverklaring van kracht is geworden – buiten de cao-afspraken?

Tot een eventuele algemeenverbindendverklaring van de cao van kracht is geworden, vallen alleen de postbezorgers die werken bij een bedrijf dat lid is van de WPN onder de cao (en dat valt onder de werkingssfeer van de WPN-cao). Bedrijven die nog niet bij de WPN zijn aangesloten hebben nog de tijd om lid te worden voordat op 1 januari 2010 het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post in werking treedt.

3

Waarom is in dat eventuele geval de algemene maatregel van bestuur niet reeds per 1 oktober 2009 van kracht geworden?

De AMVB treedt op 1 januari 2010 in werking om bedrijven de tijd te geven zich aan te sluiten bij de werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland of om zelf een cao af te sluiten.

4

Voldoet het ingroeimodel, zoals dat in de cao is afgesproken, aan de eisen van de algemene maatregel van bestuur en de toezeggingen gedaan bij de behandeling van de wet?

In de AMvB is een reeks opgenomen voor de ingroei naar 80% van de postverspreiders in dienstbetrekking na 3,5 jaar, waaraan tenminste moet worden voldaan. Voor zover bekend zijn cao-partijen in onderhandeling over het opnemen van de reeks in de cao.

5

Hoe zijn de huidige ontwikkelingen in de sector en bij de respectievelijke postbedrijven ten aanzien van het ingroeimodel?

De ontwikkelingen zullen door partijen zelf worden geëvalueerd in het 2e kwartaal van 2010; een jaar na inwerkingtreding van de Postwet. Deze evaluatie zal worden uitgevoerd door een externe partij.

De staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk


XNoot
1

Samenstelling:

Schuurman (CU), Van den Berg (SGP), Meindertsma (PvdA), Broekers-Knol (VVD), Terpstra (CDA), Kneppers-Heynert (VVD), (voorzitter), Kox (SP), Essers (CDA), Hamel (PvdA), Sylvester (PvdA), Schouw (D66), Van Driel (PvdA), Doek (CDA), Franken (CDA), Böhler (GL), Willems (CDA), Reuten (SP), (vice-voorzitter), Hofstra (VVD), Asscher (VVD), Laurier (GL), Koffeman (PvdD), Elzinga (SP), Vliegenthart (SP), Kuiper (CU) en Yildirim (Fractie-Yildirim).

Naar boven