30 380
Regels inzake het gebruik van het burgerservicenummer in de zorg (Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg)

B
VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 17 januari 2007

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport1 heeft op 15 december 2006 de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief gestuurd naar aanleiding van de voorhang – op verzoek van de Tweede Kamer – over de inhoud van het nader besluit Burgerservicenummer in de zorg.

De minister heeft daarop bij brief van 16 januari 2007 geantwoord.

De commissie brengt hierbij verslag uit van het aldus gevoerde schriftelijke overleg.

De griffier van de commissie,

Janssen

BRIEF AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Den Haag, 15 december 2006

Naar aanleiding van uw brief d.d. 27 november 2006, met betrekking tot een voorhang – op verzoek van de Tweede Kamer – over de inhoud van het nader besluit Burgerservicenummer in de zorg, brengt de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport het volgende onder uw aandacht.

Op 31 oktober jl. heeft de commissie besloten de behandeling van wetsvoorstel 30 380 (Burgerservicenummer in de zorg) aan te houden tot dat de Kamer de memorie van antwoord bij wetsvoorstel 30 312 (Wet algemene bepalingen burgerservicenummer) heeft ontvangen. Het voorlopig verslag over dat wetsvoorstel heeft de commissie voor Binnenlandse Zaken op 21 november uitgebracht. De vaste commissie voor VWS verzoekt u tot die tijd geen onomkeerbare stappen te zetten.

De griffier van de vaste commissie,

E. C. Janssen

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 januari 2007

Naar aanleiding van uw brief van 15 december 2006 wil ik u nader informeren over de gang van zaken rond het Ontwerp-Besluit gebruik burgerservicenummer in de zorg.

Op 27 november 2006 heb ik het Ontwerp-Besluit, in verband met het bij amendement aan het voorstel van Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg toegevoegde artikel 17b (voorhangbepaling), aan de beide kamers der Staten-Generaal gezonden. Het Ontwerp-Besluit kan uiteraard niet eerder worden vastgesteld en zal dus ook niet eerder in werking kunnen treden, dan nadat de Eerste Kamer het voorstel Wet gebruik BSN in de zorg heeft aanvaard en deze wet is vastgesteld en in werking is getreden. Voor die tijd worden dan ook geen onomkeerbare stappen gezet.

Mijns inziens is het van belang dat naast zorgvuldigheid waar mogelijk ook voortvarendheid wordt betracht. Het Besluit gebruik BSN in de zorg zal tegelijk met de Wet in werking moeten treden. Om de inwerkingtreding van de Wet gebruik BSN in de zorg na aanvaarding door de EK niet meer dan nodig te vertragen heb ik, kort nadat de Tweede Kamer het wetsvoorstel had aanvaard, de procedure rond het Ontwerp-Besluit in gang gezet. Na de voorhangperiode en met inachtneming van artikel 17b Wet gebruik BSN in de zorg en uw brief van 15 december is het Ontwerp-Besluit aan de Koningin aangeboden om het voor advies aan de Raad van State te zenden.

Mocht het voorstel Wet gebruik BSN in de zorg onverhoopt niet door de Eerste Kamer worden aanvaard of mochten er van de kant van de Eerste Kamer alsnog zodanige bezwaren met betrekking tot het Ontwerp-Besluit bestaan dat dit niet ongewijzigd kan worden vastgesteld, dan zal de invoering van de Wet gebruik BSN in de zorg niet kunnen doorgaan, onderscheidenlijk moeten worden uitgesteld. Ik kan hierover alleen zeggen dat ik hoop dat u spoedig in staat bent het wetsvoorstel in behandeling te nemen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Werner (CDA), Van Leeuwen (CDA) (voorzitter), Van den Berg (SGP), Dupuis (VVD), Swenker (VVD) (plv.voorzitter), Hamel (PvdA), Nap-Borger (CDA), Slagter-Roukema (SP), Schouw (D66), Putters (PvdA) en Thissen (GL).

Plv. leden: Pastoor (CDA), Klink (CDA), Schuurman (CU), Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije (VVD), Van den Broek-Laman Trip (VVD), Doesburg (PvdA), Van de Beeten (CDA), Meulenbelt (SP), Schuyer (D66), Linthorst (PvdA) en Van der Lans (GL).

Naar boven