29 498
Wijziging van de arbeidsongeschiktheidswetten in verband met de wijziging van de systematiek van de herbeoordelingen (Wet wijziging systematiek herbeoordelingen arbeidsongeschiktheidswetten)

D
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 september 2004

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Wet wijziging systematiek herbeoordelingen arbeidsongeschiktheidswetten en het aangepaste Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten heb ik toegezegd u nader te informeren over de gang van zaken bij de herbeoordelingsoperatie en de invulling van de bepaling in het nieuwe Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten betreffende de algemeen gebruikelijke bekwaamheden.

Alle bestaande arbeidsongeschikten krijgen een brief en een brochure. De brief is toegespitst op de doelgroep waartoe iemand behoort, bijvoorbeeld de Wajong-populatie of het gegeven dat men is uitgezonderd van de herbeoordelingsoperatie. In de brochure wordt onder andere vermeld dat men desgewenst eerst de arbeidsdeskundige kan spreken voor het onderzoek van de verzekeringsarts. De brochure is door mijn ministerie samen met het UWV opgesteld en geeft algemene informatie over de herbeoordelingsoperatie. In de brief en brochure wordt betrokkene er op gewezen dat de mogelijkheid bestaat nadere vragen te stellen aan het zogenaamde klantencontactcentrum van UWV. De communicatie wordt gecompleteerd door berichten op radio, tv, pers, internet en een themanummer van het blad «UWV perspectief». Ook organiseert het UWV regionale voorlichtingsbijeenkomsten voor degenen die de brief hebben ontvangen. Belangengroepen die zich richten op arbeidsongeschikten zoals cliëntenraden, vakbonden, patiëntenorganisaties en andere organisaties die actief zijn op het terrein van werk en inkomen zoals gemeentes, CWI en reïntegratiebedrijven, worden ook geïnformeerd over de herbeoordelingsoperatie. Tevens zijn gezondheidszorginstellingen en de huisartsen geïnformeerd.

Zoals bekend worden de arbeidsongeschikten in twee leeftijdscohorten opgeroepen. Binnen de cohorten bepaalt het UWV de volgorde van oproepen in principe op basis van leeftijd (te beginnen met de jongsten). Indien er bij cliënten met een moeilijk objectiveerbare aandoening (het betreft vooral psychische problematiek en bepaalde klachten van houdings- en bewegingsapparaat) volledige arbeidsongeschiktheid of een arbeidstijdbeperking wordt overwogen, volgt een intensievere beoordeling. Deze kan de vorm van een beoordeling door twee verzekeringsartsen of twee arbeidsdeskundigen hebben. De resultaten van deze procedure worden gemonitord zodat de procedure zonodig aangepast kan worden.

Indien het resultaat van de herbeoordeling is dat iemand een lager arbeidsongeschiktheidspercentage krijgt, gelden de gebruikelijke regels inzake vermindering of beëindiging van de uitkering. Er wordt een uitlooptermijn van twee maanden gehanteerd. Daarna kan er recht ontstaan op een tegemoetkoming op grond van de Tijdelijke Regeling inkomensgevolgen herbeoordeelde arbeidsongeschikten. Indien betrokkene in aanmerking komt voor een reïntegratietraject, start dat zo snel mogelijk na de herbeoordeling.

Om de bepaling in het nieuwe Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten nader in te vullen, die betrekking heeft op het bij de arbeidsongeschiktheidsschatting betrekken van gangbare arbeid waarvoor algemeen gebruikelijke en makkelijk te verwerven bekwaamheden nodig zijn die betrokkene niet bezit, heb ik een ministeriële regeling getroffen. In deze regeling wordt bepaald dat bij functies waarvoor geen opleiding of een opleidingsniveau tot afgerond basisonderwijs vereist is, aangenomen wordt dat alle arbeidsongeschikten over een voldoende mondelinge beheersing van de Nederlandse taal en over voldoende bekwaamheden met betrekking tot computergebruik beschikken. Deze functies kunnen dus altijd geduid worden indien betrokkene aan de overige vereisten qua krachten en bekwaamheden voldoet. Dit is alleen anders als betrokkene de betreffende bekwaamheden mondelinge taalbeheersing en eenvoudig computergebruik als hier bedoeld wegens ziekte niet kan verwerven. U treft de regeling hierbij ter informatie aan1.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

A. J. de Geus


XNoot
1

Is ter inzage gelegd op het Centraal Informatiepunt onder griffienr. 131711.3.

Naar boven