27 835
Regels inzake stankemissie in ontwikkelingsgebieden (Wet stankemissie veehouderijen in landbouwontwikkelingsgebieden)

27 836
Regels inzake ammoniakemissie uit tot veehouderijen behorende dierenverblijven (Wet ammoniak en veehouderij)

nr. 20
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 oktober 2002

Tijdens de behandeling in uw Kamer van het wetsvoorstel Ammoniak en Veehouderij heeft toenmalig minister van VROM, in antwoord op vragen van de heer Walsma (lid van de CDA-fractie), toegezegd de RIVM-rapportage over de verdichting van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (LML) toe te zenden, zodra deze gereed zou komen.

Momenteel bestaat het LML uit acht permanente meetstations, die de uurgemiddelde concentratie van ammoniak in de buitenlucht meten. In het bijgevoegde RIVM-rapport (nr. 722601006)1 worden deze acht meetpunten vergeleken met 159 tijdelijke meetpunten, die gedurende één jaar (september 2000 tot september 2001) aan het LML zijn toegevoegd en de maandgemiddelde concentratie van ammoniak hebben gemeten.

De conclusie luidt, dat het ruimtelijke beeld van de ammoniakconcentraties over Nederland, zoals dat door het atmosferisch transport model (OPS) wordt berekend, goed overeenkomt met het beeld dat naar voren komt uit de 159 tijdelijke meetpunten en daarom een goede weergave is van de werkelijkheid. Om dit ruimtelijke beeld nog verder te verbeteren wordt één van de acht permanente meetstations herplaatst en wordt het LML op termijn met twee meetstations uitgebreid.

Een ander RIVM-rapport over dit onderwerp (nr. 725504006, «Berekende ammoniakconcentraties in Nederland vergeleken met resultaten van reguliere en intensiveringmetingen») is waarschijnlijk eind oktober gereed en onderschrijft bovenstaande conclusie.

Daarnaast worden in de MilieuBalans 2002 de meest recente inzichten gemeld inzake het verschil in trend van gemeten en berekende ammoniakconcentratie, ook wel het «ammoniakgat» genoemd. In het najaar van

2000 heeft de toenmalig minister van VROM de Tweede Kamer der Staten Generaal hierover ingelicht (brief nr. KVI 2000110124).

De recente concentratiemetingen van ammoniak ondersteunen de dalende trend in de geschatte ammoniakemissies. In die zin is er dus geen sprake meer van een «ammoniakgat». Er is echter nog steeds sprake van een systematische modelmatige onderschatting van de gemeten concentraties met circa 30%. Momenteel lopen verschillende onderzoeken om dit verschil nader te verklaren. Zodra deze onderzoeken zijn afgerond licht ik uw Kamer in over de uitkomsten hiervan.

* De eerder verschenen stukken inzake deze wetsvoorstellen zijn gedrukt onder EK nrs. 143 t/m 143g, vergaderjaar 2001–2002.

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

P. L. B. A. van Geel


XNoot
1

Is ter inzage gelegd op het Centraal Informatiepunt onder griffienr. 129090.

Naar boven