26 256
Wijziging van de Mediawet en de Tabakswet (implementatie wijziging richtlijn «Televisie zonder grenzen»)

nr. 30c
NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Ontvangen 3 december 1999

Ondergetekende dankt de leden van de vaste commissie voor Cultuur voor de snelle reactie op de antwoorden van de regering in de memorie van antwoord. De commissie had nog een tweetal vragen.

In de eerste plaats zou de commissie de beschikking willen hebben over de concept-evenementenlijst, zoals is aangekondigd in de memorie van antwoord.

Zoals in de memorie van antwoord is aangegeven wordt de concept-evenementenlijst aan de Tweede Kamer voorgelegd, onder gelijktijdige toezending van een afschrift daarvan aan de Eerste Kamer. Ik streef ernaar de Staten-Generaal in de eerste maanden van het jaar 2000 over de concept-evenementenlijst te informeren.

In de tweede plaats zou de commissie graag een overzicht krijgen van de wijze waarop andere EU-lidstaten de richtlijnen hebben geïmplementeerd, dan wel daarmee nu doende zijn.

Gelet op de gestelde termijn van beantwoording van het verslag en het feit dat de wettelijke basis voor een evenementenlijst in het onderhavige wetsvoorstel tot dusverre de meeste aandacht trekt, heb ik mij in het antwoord beperkt tot de evenementenlijsten en daarmee direct samenhangende regelgeving van andere lidstaten. Artikel 3 bis, derde lid, van de richtlijn (de wederzijdse erkening van evenementenlijsten), dient verplicht in nationale regelgeving geïmplementeerd te worden. Artikel 3 bis, eerste lid (de evenementenlijst), is een keuze van de lidstaten.

Denemarken en Italië

Deze lidstaten hebben overeenkomstig artikel 3 bis, tweede lid, van de richtlijn regelgeving in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen gepubliceerd. Deze publicaties zijn als bijlagen bij deze nota van verslag bijgevoegd. Het Deens besluit is gepubliceerd op 19 januari 1999. In artikel 3 van dat besluit is de evenementenlijst zelf opgenomen. In artikel 4 is het begrip «kosteloze televisie» omschreven. De Italiaanse lijst is gepubliceerd op 30 september 1999. De evenementenlijst is opgenomen in artikel 2 van dat besluit. In artikel 1, tweede lid, is bepaald dat een evenement van aanzienlijk belang voor de samenleving aan twee van de daarin genoemde criteria dient te voldoen.

Verenigd Koninkrijk en Duitsland

Deze lidstaten hebben conform artikel 3 bis, tweede lid, van de richtlijn hun ontwerpregelgeving aan het in artikel 23 bis van de richtlijn genoemde «Contact Comité» voorgelegd. De Britse ontwerpregelinig is nog niet formeel genotificeerd. Momenteel wordt er wel informeel overleg gepleegd met de Europese Commissie. In een persbericht dat het Britse Ministerie van Cultuur heeft doen uitgaan is aangegeven dat de Britse ontwerplijst de volgende evenementen bevat:

A. Rechtstreeks, geheel: Olympische Spelen (zomer, winter), WK en EK voetbal (gehele eindtoernooi), FA Cup Final en Schotse FA Cup Final, Grand National steeplechase, Derby, Wimbledon (finales dames en heren), Rugby League Challenge Cup (finale) en Rugby World Cup (finale);

B. Rechtstreeks, gedeeltelijk (samenvatting): Cricket test matches (gespeeld in Engeland), Wimbledon (uitgezonderd de onder A genoemde finales), Rugby World Cup eindtoernooi (uitgezonderd de onder A genoemde finale), Five Nationals Rugby tournament (home teams), Commonwealth Games, WK Atletiek, WK Cricket (halve finale, finale, nations' teams), Ryder Cup, Open Golf kampioenschap.

Het Contact Comité en de Europese Commissie hebben ingesteld met de Duitse ontwerpregeling. Een weergave van de regeling is als bijlage1 bij deze nota naar aanleiding van het verslag gevoegd. De ontwerplijst is daarin opgenomen in paragraaf 2.

Overige lidstaten

De overige lidstaten hebben nog geen ontwerpregelgeving aan het Contact Comité voorgelegd. De Vlaamse regering heeft al wel een ontwerpbesluit genomen over de lijst. Volgens persberichten2 zou het hierbij gaan om de volgende sportevenementen: Olympische Spelen (zomer), WK en EK voetbal (wedstrijden Belgisch elftal in de voorrondes en het hele eindtoernooi), Europese voetbalcompetities voor clubteams (wedstrijden Belgische clubs, halve finales en finales), beker van België (finale), Tour de France, Wereldbekerwedstrijden wielrennen, NK en WK wielrennen (professionals), Veldrijden (NK en WK professionals), EK en WK atletiek, Memorial Ivo Van Damme (atletiek), EK en WK judo en zwemmen (halve finale en finale met Belgische deelnemer), Wimbledon en Roland Garros (halve finales en finales), de Grote Prijs van België Formule 1, de Grote prijzen van België motorcross.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

F. van der Ploeg


XNoot
1

Is ter inzage gelegd op het Centraal Informatiepunt onder griffienr. 124889.

XNoot
2

«De Standaard» d.d. 7 mei jl.

Naar boven