25 298
Wijziging van de Politiewet 1993 en de LSOP-wet in verband met de invoering van de inspectiefunctie op rijksniveau en de invoering van een stelsel van kwaliteitszorg bij de politie, alsmede enkele aanpassingen van deze en andere wetten van technische aard

nr. 99
VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT EN VOOR JUSTITIE2

Vastgesteld 4 november 1997

Het voorbereidend onderzoek gaf de leden van de PvdA-fractie aanleiding tot het formuleren van de volgende opmerkingen en vragen.

Deze leden merkten op over het algemeen met instemming van dit wetsvoorstel te hebben kennis genomen. Zij zeiden positief te staan tegenover de invoering van een inspectiefunctie op rijksniveau en van een stelsel van kwaliteitszorg bij de politie en het LSOP. Mede dankzij de aanvaarding van het amendement Gabor (Kamerstukken II, 25 298, nr. 7) over de onafhankelijke positie van de politie-inspectie hoeft het betuigen van instemming daarover niet van nader commentaar van deze leden te worden voorzien.

Voorshands worden wel vele vragen opgeroepen door de wijze van invoering van het stelsel van integrale kwaliteitszorg.

De leden hier aan het woord stelden uit bijv. de nota naar aanleiding van het verslag (stuk nr. 6) begrepen te hebben dat de hele cyclus van integrale kwaliteitszorg en beoordeling van die kwaliteit van de politiezorg vier jaar duurt: een zelfevaluatie, die gevolgd wordt door een audit en wordt afgesloten met een intercollegiale visitatie. De leden van de PvdA-fractie merkten op hier voorshands twee problemen mee te hebben.

Het eerste is dat feitelijk gedurende vier jaren de verbetering van de kwaliteit van de politiezorg aan de politiekorpsen wordt overgelaten. Zij verzochten de bewindslieden hier nader op in te gaan.

Zij vroegen verder eveneens preciezer aan te geven op welke wijze gegevens als van de politiemonitor, jaarverslagen van klachtencommissies politie en rapporten van de Nationale Ombudsman gebruikt worden. Ook vroegen zij zich af hoe het voorgestelde stelsel van integrale kwalititeitszorg zich verhoudt tot de op 17 maart 1993 bij de behandeling van de Politiewet (Kamerstukken II 22 562) ingediende en met algemene stemmen aanvaarde motie Stoffelen/van der Heyden (stuk nr. 63).

Tenslotte wezen deze leden er op dat het risico bestaat dat politiefunctionarissen in de visitatiecommissies niet eventueel falen van bezochte korpsen verbergen maar wel (buitengewoon) mild zijn in hun oordeel in de wetenschap dat hun eigen korps ook door collega's van andere korpsen beoordeeld zal worden.

Zij wezen in dat verband op de vele valkuilen bij dat soort inspecties en visitaties die genoemd worden in het voortreffelijke artikel van Prof. dr. F. L. Leeuw: «Effectiviteit en kwaliteit van de politie: over het belang van evaluaties en inspecties (beleidsanalyse 24/1995) 4 (4e kwartaal).

De leden van de PvdA-fractie merkten op bepaald nogal huiverig te staan tegenover een controlebeoordeling van de kwaliteit van de politie door de politie. Het kwam hen voor dat het een verkeerd soort «souvereiniteit» in eigen kring is. Zij verzochten de bewindslieden hierop in te gaan. Op zijn minst dient, mede door het in visitatiecommissies opnemen van externe deskundigen, naar het oordeel van de PvdA-leden bevorderd te worden dat onbevangen, onbevooroordeeld, onafhankelijk en deskundig de kwaliteit van de politiezorg in theorie en praktijk wordt beoordeeld.

Wat is de mening van de bewindslieden hierover?

De voorzitter van de commissie voor Justitie,

Heijne Makkreel

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat,

Grewel

De griffier van de commissies,

Hordijk


XNoot
1

Het eerder verschenen stuk inzake dit wetsvoorstel is gedrukt onder EKnr. 346, vergaderjaar 1996–1997.

XNoot
2

Samenstelling:

Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat: Postma (CDA), Holdijk (SGP), Van Dijk (CDA), Staal (D66), Jurgens (PvdA), De Beer (VVD), Batenburg (AOV), Rensema (VVD), Schoondergang-Horikx (GL), Grewel (PvdA) (voorzitter), Hendriks, Bierman, Wiegel (VVD), De Wit (SP), Hirsch Ballin (CDA).

Justitie: Heijne Makkreel (VVD) (voorzitter), Talsma (VVD), Glasz (CDA), Michiels van Kessenich-Hoogendam (CDA), Holdijk (SGP), Vrisekoop (D66), Pitstra (GL), Le Poole (PvdA), Meeter (PvdA), De Wit (SP), Hirsch Ballin (CDA), De Haze Winkelman (VVD).

Naar boven