Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer | Datum brief |
---|---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 1997-1998 | 25263 nr. 132f |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer | Datum brief |
---|---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 1997-1998 | 25263 nr. 132f |
Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 8 mei 1998
In verband met de voortzetting door uw Kamer van de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Flexibiliteit en Zekerheid (Kamerstukken I, 1997/98, 25 263) en het wetsvoorstel Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Kamerstukken I, 1997/98, 25 264) op 12 mei a.s., informeer ik u hiermede nader over twee punten welke tijdens de behandeling op 28 april jl. aan de orde waren. Het eerste punt betreft een overzicht van de door mij deels al tijdens de schriftelijke en mondelinge behandeling toegezegde reparaties van het wetsvoorstel Flexibiliteit en Zekerheid (zie onder I.). Het tweede punt betreft de wens van een aantal fracties om over het ontslagstelsel door te willen spreken. Ik heb daarbij aangegeven dat het naar mijn mening voor de hand ligt die discussie in de volgende kabinetsperiode te voeren. Ook heb ik u er in dat verband opgewezen, dat de bestuurlijke preventieve ontslagprocedure al over twee jaar zal worden geëvalueerd. Ter wille van de duidelijkheid hierover geef ik u hierna een volledig overzicht van de evaluatiemomenten waarin de wet voorziet (zie onder II.).
Ik heb u, naar aanleiding van suggesties uit uw Kamer, reeds toegezegd bereid te zijn het wetsvoorstel op onderdelen te repareren. Hierbij wijs ik er op, dat bedoelde reparatie betrekking heeft op onderdelen die wel en onderdelen die geen direct verband houden met het wetsvoorstel Flexibiliteit en zekerheid, maar voortvloeien uit andere wetgevingstrajecten. Concreet gaat het dan om de volgende onderdelen:1
Onderdelen die verband houden met het wetsvoorstel
– In artikel 610b wordt «tenminste» vervangen door: ten minste.
– In de artikelen 628 leden 5 en 7, 652 lid 6, 668a, lid 5, 691 lid 7 wordt de afwijking ten nadele van de werknemer zo geformuleerd dat onomstotelijk vast komt te staan dat wel ten voordele van de werknemer mag worden afgeweken (het verplaatsen van het woord «slechts»).
– In artikel 652 lid 5 wordt het woord «overeenkomst» vervangen door: arbeidsovereenkomst.
– In artikel 652 lid 6 wordt de verwijzing naar lid 4 gewijzigd in: lid 4, onderdeel a.
– In artikel 677 lid 1, tweede volzin, wordt «een dergelijke reden» vervangen door: een dergelijke, aan de wederpartij onverwijld medegedeelde reden.
– In artikel 685 lid 1, vierde volzin wordt «verzoek» vervangen door «verzoekschrift» en wordt bij de ongeschiktheid van de werknemer om arbeid te verrichten wegens ziekte nader aangegeven dat het moet gaan om ziekte voor of op de dag van ontvangst ter griffie van het verzoekschrift.
– Artikel 16, derde en vierde lid, wordt zo gewijzigd dat de regeling meer in overeenstemming wordt gebracht met de bedoeling van de bepaling. Zo zal het onbedoelde onderscheid tussen de regeling van de «fictieve opzegtermijn» na ontbinding enerzijds en na opzegging of beëindiging met wederzijds goedvinden anderzijds worden weggenomen. Ook zal de tekst worden gewijzigd om te bewerkstelligen, dat onder «inkomsten waarop de werknemer recht heeft in verband met de beëindiging van de dienstbetrekking» ook wordt begrepen de door de werknemer op grond van artikel 677 lid 3 BW ontvangen schadevergoeding.
– In artikel 16, vierde lid, wordt «dienstbetrekking» vervangen door: de dienstbetrekking.
Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945
– In artikel 6, tweede lid, wordt «de wederpartij» vervangen door: de werknemer.
– In de artikelen 15, negende lid, en 19, tweede lid, derde volzin, wordt de verwijzing naar artikel 21 van de Wet op de ondernemingsraden aangepast.
– In artikel 40 lid 1 wordt «beëindigd» vervangen door: opgezegd.
Overgangsrecht en Ragetlie-regel
Voorts heb ik u toegezegd de zogenoemde Ragetlie-regel te codificeren en het overgangsrecht aan te passen in lijn met de uitleg die hieraan volgens de FNV en de VNO-NCW gegeven moet worden.
Onderdelen die geen rechtstreeks verband houden met het wetsvoorstel
– In artikel 628 lid 5 wordt «of bij reglement» geschrapt.
– In artikel 632 lid 1, onderdeel b, wordt «van een reglement of» geschrapt.
– In artikel 656 lid 1 wordt «op diens een verzoek» vervangen door: op diens verzoek.
– In artikel 672 lid 1 wordt «reglement» geschrapt.
– In de artikelen 37, lid 6, 134, lid 3 en 244 lid 3 wordt «arbeidsverhouding» vervangen door: arbeidsovereenkomst.
– In de artikelen 379 lid 1, 383 lid 1, 404 en 439 lid 1 wordt «arbeidsverhouding» vervangen door: arbeidsovereenkomst.
Wet van 13 april 1995, Stb. 231 (wijziging Wet op de ondernemingsraden i.v.m. overheidspersoneel)
– Artikel II onderdeel D vervalt.
Artikel XVI van het wetsvoorstel voorziet in twee evaluatiemomenten, te weten:
1. een evaluatie van de doeltreffendheid en de effecten van de wet binnen 3 jaar na inwerkingtreding van de wet:
2. een evaluatie van de wijze waarop de Regionaal Directeur van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie zijn bevoegdheid heeft uitgevoerd. Deze evaluatie zal 2 jaar na inwerkingtreding van de wet worden uitgevoerd en vervolgens telkens na 4 jaar.
Daarnaast is er nog een derde evaluatiemoment, te weten:
3. een evaluatie van de «verkorte ontslagvergunningsprocedure» na 1 jaar.
Hierover heb ik de Tweede Kamer bij brief van 7 oktober 1997 geïnformeerd (Kamerstukken II, 1997/98, 25 263, nr. 15).
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd mede met het oog op de afronding van de behandeling van beide wetsvoorstellen door uw Kamer op 12 mei a.s.
* De vorige stukken inzake dit wetsvoorstel zijn verschenen onder de nrs. 133 t/m 133c, vergaderjaar 1997–1998.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-19971998-25263-132f.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.