24 423
Wijziging van de Wet op de inkomstenbelasting 1964, de Wet op de loonbelasting 1964 en de Wet op belastingen van rechtsverkeer (wijziging van enige fiscale wetten in het kader van lastenverlichting voor het midden- en kleinbedrijf)

nr. 104b
NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Ontvangen 8 december 1995

De leden van de PvdA-fractie vragen of enig inzicht kan worden gegeven in de lastenverzwaring van bij voorbeeld de wijziging van de Algemene Weduwen en Wezenwet (hierna: AWW) en de Wet Uitbreiding Loondoorbetaling bij Ziekte. Zij willen de onrust wegnemen dat de lastenverlichting voor het MKB met de andere hand wordt weggenomen. Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid merk ik daarover het volgende op.

Indien deze leden spreken over lastenverzwaring voor het MKB als gevolg van de wijziging van de AWW doelen zij waarschijnlijk op de gevolgen van het voorstel tot de Algemene nabestaandenwet (hierna: ANW) voor de aanvullende nabestaandenpensioenen. Voor de meeste pensioenregelingen in de particuliere sector zal de ANW geen gevolgen hebben. Voor bepaalde pensioenregelingen, waarbij een direct verband bestaat tussen het wettelijke basis nabestaandenpensioen en het aanvullend nabestaandenpensioen, (de zogenoemde inbouwregelingen en hiatenregelingen) hebben de voorgestelde wijzigingen met betrekking tot de nabestaandenuitkeringen wel gevolgen. Daarom heeft het kabinet in het wetsvoorstel ANW in een zogenaamde paraplu-bepaling voorgesteld om de werkgevers en werknemers in de gelegenheid te stellen hun regelingen desgewenst aan te passen aan de nieuwe wet ten einde onvoorziene kostenstijgingen te voorkomen. Deze bepaling houdt in dat tot 1 januari 2000 voor de aanvullende pensioenregelingen het AWW-regime van toepassing blijft als ware de AWW in stand gebleven. Er wordt derhalve rekening gehouden met een fictieve AWW-uitkering.

De privatisering van de Ziektewet zal per saldo juist tot een lastenverlichting leiden. Beoogd wordt immers door de kosten van het ziekteverzuim daar neer te leggen waar het ziekteverzuim het beste beïnvloed kan worden, namelijk bij de ondernemer zelf, een daling van de totale kosten van ziekteverzuim te bereiken. Voor de individuele ondernemingen zullen de kosten van ziekteverzuim meer uiteen kunnen lopen dan nu het geval is.

Gelet op het vorenstaande is het niet zo dat de lastenverlichting voor het MKB door het voorstel voor de ANW en de privatisering van de Ziektewet weer wordt weggenomen.

De Staatssecretaris van Financiën,

W. A. F. G. Vermeend

Naar boven