18 106 Voortgang rivierdijkversterkingen

Nr. 238 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 9 november 2016

De vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Infrastructuur en Milieu over de brief van 27 september 2016 inzake de 30e voortgangsrapportage Zandmaas/Grensmaas (Kamerstuk 18 106, nr. 237).

De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 8 november 2016. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Van Dekken

De adjunct-griffier van de commissie, Jansma

Vraag 1

Wordt de scope van de voortgangsrapportages beperkt nu alle projecten van het project Zandmaas zijn afgerond?

Antwoord 1

Ja. De voortgangsrapportages zullen zich vooral richten op Grensmaas en op nog enkele projectdelen van Zandmaas zoals bijvoorbeeld sluitkaden.

Vraag 2

Komt de waterstandsstijging van 60 centimeter minder dan voorheen overeen met de verwachtingen van het Grensmaasproject?

Antwoord 2

Ja. Dit komt overeen met de verwachtingen.

Vraag 3

Zijn de budgettaire gevolgen van de beperkte inspanning (onteigening, particulier natuurbeheer) meegenomen in de prognose van de eindstand van Zandmaas?

Antwoord 3

Ja. Deze zijn meegenomen in de prognose van de eindstand Zandmaas.

Vraag 4

Welke oplossing zou de schutterij van Nattenhoven liever hebben gezien dan de geboden oplossing? Waarom is niet voor die oplossing gekozen?

Antwoord 4

De schutterij van Nattenhoven wil op de huidige locatie blijven. De geboden oplossing komt hieraan tegemoet, waarbij wel beperkingen in het gebruik van de terreinen gelden. Deze beperkingen (b.v. het niet mogen organiseren van evenementen) zijn nodig om te kunnen voldoen aan de natuurbestemming van het Grensmaasproject.

Vraag 5

Wat is het (tussentijdse) oordeel van de app, gelanceerd door twee Limburgse waterschappen, om boeren te waarschuwen voor periodes van hoog- en laagwater? Hoe zou die ook op nationaal niveau kunnen worden geïmplementeerd en wat zijn de kosten hiervan?

Antwoord 5

De applicatie is gelanceerd door de twee Limburgse waterschappen. Ik ben positief over het doel van de app. Vanuit deze beleving werkt Rijkswaterstaat hier als deskundig partner aan mee en levert data aan. De beoordeling van de applicatie en verdere implementatie zijn aan de waterschappen.

Vraag 6

Waar gaan de opbrengsten van de Grensmaasopera naartoe?

Antwoord 6

De Grensmaasopera is een particulier initiatief van de op cultuur gerichte stichting Ragen. Het is aan de stichting bestemming te geven aan eventuele opbrengsten.

Vraag 7

Wat zijn de doelstellingen voor het Natura2000-beheerplan voor de Grensmaas? Hoe worden de gevolgen voor waterveiligheid meegewogen?

Antwoord 7

De doelstelling van het Natura2000-beheerplan is om met concrete maatregelen invulling te geven aan de bescherming van specifieke natuurwaarden die binnen Natura2000 zijn aangewezen voor het Grensmaasgebied. Natura 2000 past binnen de hoogwaterdoelstelling van het Grensmaasproject. De toekomstige Natura2000-maatregelen zullen voldoen aan alle randvoorwaarden die gelden voor waterveiligheid.

Vraag 8

Waarom worden de mogelijkheden om de leningsfaciliteit van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het Consortium Grensmaas in te stellen niet verder ontdekt, gezien het gegeven dat de afzetvolumes achterblijven? En wordt verwacht dat de contractuele termijn van 2023 voor grindwinning niet gehaald wordt?

Antwoord 8

De mogelijkheden om de leningsfaciliteit in te stellen zijn bekend. De halfjaarlijkse monitoringrapportages melden al geruime tijd dat, ondanks achterblijvende afzetvolumes, vooralsnog een beroep op de leningsfaciliteit niet wordt verwacht. Er is voor het Consortium Grensmaas momenteel geen aanleiding de mogelijkheden om de leningsfaciliteit in te stellen verder te ontdekken. Voor de grindwinning wordt vastgehouden aan de contractuele termijn van 2023. Het Consortium Grensmaas oordeelt, vanwege de achterblijvende afzetvolumes, dat binnen deze termijn de grindwinning mogelijk niet volledig wordt gerealiseerd. Dit risico is meegenomen in de monitoringsrapportages.

Naar boven