18 106 Voortgang rivierdijkversterkingen

Nr. 223 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 april 2014

In het kader van de Regeling Grote Projecten bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de 25e Voortgangsrapportage Zandmaas en Grensmaas aan1. De rapportage bestrijkt de periode van 1 juli 2013 tot en met 31 december 2013.

In december 2013 was het 20 jaar geleden dat Limburg werd verrast door de overstroming van de rivier de Maas. Bijna 7.000 woningen kwamen daarbij onder water te staan. Meer dan 12.000 bewoners werden geëvacueerd. De historische gebeurtenis in 1993 was aanleiding voor de Limburgse themaweek «De Maas de Baas, 1993–2013». Rijkswaterstaat heeft, samen met andere Limburgse waterbeheerders, maatregelen genomen om de kans op overstromingen van de Maas te verkleinen en zo de plaatsen rond de Maas veiliger te maken. Ook het programma Maaswerken werkt aan een veiligere Maas door het versterken van bestaande kades, het bouwen van nieuwe kades en het verbreden en verdiepen van de rivierbedding, het verlagen van de uiterwaarden en ten slotte het ontwikkelen van natuurgebieden.

Volgens de huidige inzichten worden de doelstellingen van Zandmaas (hoogwaterveiligheid en natuurontwikkeling in 2015), Grensmaas (hoogwaterveiligheid in 2017, natuurontwikkeling in 2018) en de prioritaire kademaatregelen (2020) volgens planning gerealiseerd. De deelprogramma’s Zandmaas en Grensmaas zijn volop in uitvoering. De projectorganisatie Maaswerken heeft alle in 2013 geplande mijlpalen behaald. Verschillende projecten zijn afgerond en een aantal is gestart. Zo is in de rapportageperiode de peilopzet in het stuwpand Grave afgerond, is de contracteringsfase voor de aanleg van de Zuidgeul in Well Aijen gestart, net als de uitvoering van de kademaatregelen in Maastricht.

Ook financieel liggen de deelprogramma’s Zandmaas en Grensmaas op koers. De voor 2013 verwachte omzet is ruimschoots bereikt en de prognoses eindstanden van zowel Zandmaas als Grensmaas sluiten binnen de beschikbare projectbudgetten.

De aanleg van de prioritaire kademaatregelen loopt voortvarend. Ook de ontgravingswerkzaamheden op de locatie Aan de Maas (Grensmaas) verlopen goed. De afzet van de delfstoffen loopt echter achter op de planning door de aanhoudend slechte omstandigheden op de grindmarkt.

Net als de derde monitoringsrapportage meldt ook de vierde monitoringsrapportage dat – hoewel de afzetvolumes bij de Grensmaas achterblijven – vooralsnog geen beroep op de leenfaciliteit wordt verwacht. Indien de afzetvolumes langdurig achterblijven bij de verwachtingen is een beroep op de leenfaciliteit op termijn niet uit te sluiten.

Het Ministerie van Economische Zaken is met de Vereniging Natuurmonumenten overeengekomen de bestaande verplichtingen aan het Grensmaasplan versneld in te lossen. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het beheersen van het risico voor het behalen van de natuurdoelstellingen binnen het programma Maaswerken. De uitwerking van de tussen Rijkswaterstaat en het Ministerie van EZ gemaakte afspraken over al verworven gronden en ruilgronden in het kader van de Zandmaas is eveneens in het eerste kwartaal 2014 afgerond.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven