17 050 Misbruik en oneigenlijk gebruik op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en subsidies

Nr. 536 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 maart 2017

In de procedurevergadering van de vaste commissie van Financiën van 7 december 2016 is gesproken over de aflevering van Brandpunt van 6 december 2016. De commissie heeft daarop aan mij en aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzocht om een reactie op de betreffende aflevering van Brandpunt.

Deze brief stuur ik u, mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de uitzending van Brandpunt van 6 december 2016 is naar voren gebracht dat naast uitbuiting, ook mogelijke vormen van fraude plaatsvinden bij horecaondernemingen. De Belastingdienst zou hiervan op de hoogte zijn door tips en klikbrieven.

De horeca is een branche die veel aandacht van de Belastingdienst krijgt. De Belastingdienst ontvangt daarover veel tips en informatie, die mede ondersteunend zijn bij het maken van keuzes, het houden van toezicht en het opsporen van fraude. De Belastingdienst kan echter geen terugkoppeling geven van wat concreet met informatie zoals tips en klikbrieven gedaan is/wordt. Dat heeft te maken met de fiscale geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst.

Bij de onderzoeken is de focus onder andere gericht op het contante geldverkeer en de (digitale) bewaarplicht. Tevens maken gesprekken met de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland onderdeel uit van het toezicht door de Belastingdienst. Daarnaast zet de Belastingdienst in op samenwerking en kennisdeling binnen de Belastingdienst en met externe partners.

De Belastingdienst neemt bijvoorbeeld deel aan regionale samenwerkingsverbanden in RIEC (Regionale Informatie en Expertise Centrum)- en LSI (Landelijke Stuurgroep Interventieteams)- verband, die gezamenlijk onderzoeken uitvoeren naar vormen van ondermijnende (georganiseerde) criminaliteit bij onder andere horecagelegenheden. De aanpak omzetverzwijging en het zwart uitbetalen van lonen is hierbij een van de aandachtspunten.

Binnen het LSI-verband is op verzoek van de Belastingdienst samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten om in 2017 op landelijk niveau integraal onderzoek te doen naar misstanden in de horeca, waarbij de focus in eerste instantie gericht zal zijn op de notoire overtreders. Dit houdt in dat er een onderzoek wordt gedaan tot september 2017 waarmee de meerwaarde van de LSI aanpak wordt verkend. Na september 2017 wordt over een eventueel vervolg van de LSI aanpak besloten.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

Naar boven