31 477 Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering

Nr. 93 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 oktober 2023

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft mij laten weten dat het lid van Baarle (DENK) graag een appreciatie ontvangt op motie met Kamerstuk 36 410 VII, nr. 71 welke is ingediend bij de behandeling van de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2024 (Handelingen II 2023/24, nr. 15, debat Begroting Binnenlandse Zaken 2024 – overige beleidsartikelen).

Net als de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontraad ik deze motie. Ik heb een onderzoek aanbesteed naar hoe en op welke wijze burgers discriminatie ervaren bij de dienstverlening door banken en betaalinstellingen. Dit onderzoek vindt plaats naar aanleiding van signalen van discriminatie die het Ministerie van Financiën heeft ontvangen en een motie van het lid Azarkan (Denk).1 Hier wordt ook gekeken naar eventuele weigeringen op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Daarnaast gaat de Nederlandsche Bank (DNB) als Wwft-toezichthouder op banken een onderzoek doen naar de vraag of banken voldoende beheersmaatregelen nemen om discriminatie zoveel mogelijk te voorkomen. Deze onderzoeken kijken met verschillende onderzoeksmethoden naar het risico van discriminatie, waarbij ook wordt gekeken naar eventuele weigeringen op basis van de Wwft. Mystery guests lijken niet de meest voor de hand liggende methode in deze setting. In afwachting van het lopende onderzoek ontraad ik daarom deze motie.

Bovenstaande onderzoeken heb ik reeds genoemd als antwoord op de schriftelijke vragen van het lid Azarkan.2 Begin volgend jaar informeer ik uw Kamer over de voortgang van deze onderzoeken.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag


X Noot
1

Kamerstuk 31 477, nr. 66.

X Noot
2

Aanhangsel Handelingen II 2022/23, nr. 2968.

Naar boven