35 423 Wijziging van de Postwet 2009 in verband met de wijziging van de toegangsregulering van postvervoerders tot een landelijk netwerk voor postaanbieding, de borging van de continuïteit van de universele postdienst, de flexibilisering van de eisen aan de universele postdienst en de bescherming van de arbeidspositie van postbezorgers

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 november 2022

Recent heeft uw Kamer besloten om het wetsvoorstel tot wijziging van de Postwet 20091 (hierna: het wetsvoorstel) aan te melden voor plenaire behandeling in december 2022. Dit wetsvoorstel is op 30 maart 2020 bij uw Kamer ingediend. Sinds de indiening van het wetsvoorstel is de situatie op de postmarkt veranderd. Ik heb daarom recent met stakeholders gesproken over de vraag of het wetsvoorstel voldoende waarborgen bevat om de publieke belangen ook in de huidige marktsituatie te borgen. Naar aanleiding van deze gesprekken wil ik bezien of het wetsvoorstel op enkele punten aanscherping nodig heeft. In deze brief informeer ik uw Kamer over de wijze waarop ik tot deze voorlopige conclusie ben gekomen en welke stappen ik de komende maanden wil zetten.

De huidige marktsituatie

Sinds de indiening van het wetsvoorstel is de situatie op de postmarkt veranderd. Mijn ambtsvoorganger heeft PostNL en Sandd een vergunning verleend op basis van artikel 47 van de Mededingingswet om te fuseren en PostNL heeft daarop besloten deze concentratie te implementeren. Als gevolg hiervan resteert er nog één landelijk dekkend 24-uurs bezorgnetwerk voor brievenbuspost. Om toegang voor regionale postvervoerders tot dit landelijk dekkende netwerk te borgen heeft mijn ambtsvoorganger toegangsvoorwaarden opgenomen in het artikel 47-besluit. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft echter voor het zomerreces dit vergunningsbesluit vernietigd.2 Daarmee zijn ook de voorwaarden over de wijze waarop regionale postvervoerders toegang krijgen tot het landelijk dekkende 24-uurs-netwerk komen te vervallen.

Deze ontwikkelingen hebben voor onrust gezorgd, waarbij door diverse partijen is gevraagd om de herziening van de Postwet te heroverwegen. Ter voorbereiding op de plenaire behandeling is er daarom met de Autoriteit Consument en Markt (ACM), PostNL en verschillende regionale postvervoerders gesproken over hun zorgen en over de vraag of het wetsvoorstel voldoende waarborgen bevat om de publieke belangen te borgen.

Gesprekken met stakeholders

In de gesprekken met stakeholders zijn meerdere zorgen geuit over het huidige wetsvoorstel. Zo maken de ACM en regionale postvervoerders zich met name zorgen over de rol en bevoegdheden van de ACM: zijn die voldoende om effectief toezicht te kunnen houden op de wijze waarop PostNL toegang verleent aan regionale postvervoerders? Aanvullend hebben regionale postvervoerders vragen over de wijze waarop toegang tot het landelijk dekkende 24-uurs-netwerk van PostNL concreet wordt geregeld in het wetsvoorstel en de lagere regelgeving. PostNL heeft aangegeven dat zij voorstander is van het doorzetten van het huidige wetsvoorstel, omdat dit stabiliteit in de markt kan brengen.

Aanscherping bevoegdheden ACM bezien

Op basis van de zorgen van stakeholders wil ik bezien of het wetsvoorstel op enkele punten aanscherping nodig heeft. Ik verwacht op dit moment dat de aanscherping van het wetsvoorstel in elk geval betrekking zal hebben op de bevoegdheden van de ACM ten aanzien van de toegangsverplichting. Dit betreft bijvoorbeeld de mogelijkheden voor ACM om periodiek voldoende inzicht in de onderliggende kosten van toegang te verkrijgen. Ik verwacht daarbij deze aanscherping te kunnen realiseren binnen de uitgangspunten van het huidige wetsvoorstel waarbij een toegangsverplichting geldt voor PostNL. De verdere invulling van deze toegangsverplichting is voorzien in lagere regelgeving.

Vervolgproces

Een aanscherping van de toezichtbevoegdheden vraagt om een zorgvuldig proces. Ik zal hierover de komende tijd in gesprek blijven met de verschillende stakeholders om zo tot een passende invulling van de aanscherping te komen. ACM heeft in dit kader onlangs hun eerdere uitvoerings- en handhavingstoets aangevuld. Tegelijkertijd hecht ik ook waarde aan het creëren van rust en stabiliteit op de postmarkt. Ik wil daarom voortvarend aan de slag met deze aanscherping van het wetsvoorstel. Ik ben voornemens uw Kamer begin volgend jaar te informeren over de beoogde aanscherpingen en de concrete tijdlijn van het vervolgproces van het wetsvoorstel en de lagere regelgeving. Daarbij zal ik ook bezien op wat voor termijn ik een eventuele nota van wijziging aan uw Kamer kan aanbieden.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Kamerstuk 35 423.

X Noot
2

Zie uitspraak ECLI:NL:CBB:2022:289.

Naar boven