35 977 Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Nr. 11 VERSLAG OVER HET BURGERINITIATIEF «STOP CHEMTRAILS NU EN WEERMANIPULATIE NU»

Vastgesteld op 7 juli 2022

Burgerinitiatief

Het Burgerinitiatief «Stop chemtrails nu. Stop weermanipulatie nu» en de papieren steunbetuigingen zijn op 22 maart 2022 door de initiatiefnemer aangeboden aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Op 10 november 2021 is het digitale bestand met betrekking tot de steunbetuigingen via de heer R. R. van het platform petities.nl overgedragen aan de commissie. Het burgerinitiatief betreft een voorstel, geïnitieerd door de heer E. W. om het sproeien van Chemtrails op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.

Voor een volledige weergave van het burgerinitiatief wordt verwezen naar de tekst van het burgerinitiatief. De initiatiefnemers hebben meer dan 40.000 steunbetuigingen verzameld.

Ontvankelijkheid

De commissie heeft onderzocht of het burgerinitatief voldoet aan de voorwaarden die de Kamer heeft gesteld om door haar behandeld te worden, welke behandeling uit zal monden in een uitspraak van de Kamer over het verzoek.

De commissie heeft geconstateerd dat het burgerinitiatief is voorzien van meer dan de minimaal vereiste 40.000 handtekeningen. Het ontvangen digitale bestand waaruit moest blijken dat ten minste 40.000 natuurlijke personen het voorstel steunen, voldoet niet omdat (in ieder geval) vele adresgegevens en geboortedata ontbraken. Hierdoor kon niet worden vastgesteld of er voldoende geldige steunbetuigingen zijn ontvangen. Uit de papieren bestanden kon deze discrepantie niet worden vastgesteld.

Op verzoek van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (hierna commissie I&W) onderzocht of het voorstel in de twee jaar voorafgaande aan de indiening van het burgerinitiatief in besluit-vormende zin in de Kamer aan de orde is geweest.

In de brief van de griffier van de commissie I&W d.d. 18 mei 2022 wordt gemeld dat «de conclusie van de commissie is dat het onderwerp niet in de afgelopen twee jaar in besluitvormende zin in de Kamer of in de commissie I&W aan de orde is geweest. Wel is in 2017 een petitie door de Kamer in ontvangst genomen. Dit valt echter ruim buiten de tweejaarstermijn en is uiteraard geen besluitvormende gelegenheid.»

Op basis van dit advies en haar eigen onderzoek oordeelt de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven dat het onderwerp van het burgerinitiatief «Stop Chemtrails nu. Stop Weermanipulatie nu.» de afgelopen twee jaar niet aan de orde is geweest in de Tweede Kamer.

Behandelingsvoorstel

De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven is van oordeel dat de ontvankelijkheid van het burgerinitiatief «Stop Chemtrails nu. Stop Weermanipulatie nu» niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Hoewel er ruim voldoende steunbetuigingen zijn aangeleverd, kon uit het ontvangen digitale bestand niet worden vastgesteld dat er voldoende, te weten 40.000, geldige steunbetuigingen zijn ontvangen, omdat (in ieder geval) vele adresgegevens en geboortedata ontbraken.

De commissie stelt daarom voor het burgerinitiatief niet ontvankelijk te verklaren.

De voorzitter van de commissie, El Yassini

De griffier van de commissie, Hessing-Puts

Naar boven