48ste vergadering

Donderdag 29 januari 2009

13.30 uur

Voorzitter: Verbeet

Tegenwoordig zijn 113 leden, te weten:

Aasted-Madsen-van Stiphout, Agema, Anker, Aptroot, Arib, Azough, Van Baalen, Van Beek, Besselink, Biskop, Blok, Van Bochove, Boekestijn, Boelhouwer, Van Bommel, Bosma, Bouchibti, Brinkman, Ten Broeke, Van der Burg, Çörüz, Cramer, Van Dam, Depla, Dezentjé Hamming-Bluemink, Dibi, Tony van Dijck, Jasper van Dijk, Jan Jacob van Dijk, Van Dijken, Dijsselbloem, Elias, Ferrier, Fritsma, Van Gent, Gerkens, Gesthuizen, Gill'ard, Graus, Griffith, Van Haersma Buma, Van der Ham, Haverkamp, Heerts, Heijnen, Hessels, Van Heugten, Van Hijum, Ten Hoopen, Jacobi, Jager, Joldersma, Kalma, Kant, Koopmans, Koppejan, Kraneveldt-van der Veen, De Krom, Kuiken, Langkamp, Van Leeuwen, Leijten, Lempens, Luijben, Madlener, Mastwijk, Van Miltenburg, Neppérus, De Nerée tot Babberich, Ormel, De Pater-van der Meer, Pechtold, Peters, Polderman, Poppe, Van Raak, Remkes, Roefs, Roemer, De Roon, Samsom, Sap, Schermers, Schinkelshoek, Schreijer-Pierik, Slob, Smeets, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spekman, Spies, Van der Staaij, Sterk, Tang, Teeven, Thieme, Timmer, Van Toorenburg, Van der Veen, Van Velzen, Verbeet, Verdonk, Vermeij, Van der Vlies, Voordewind, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Wilders, Willemse-van der Ploeg, De Wit en Zijlstra,

en de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie, en mevrouw Ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De voorzitter:

Ik open de vergadering van donderdag 29 januari 2009, zoals u allen weet Gedichtendag. Daarom zal ik beginnen met een gedicht van de schrijfster Antjie Krog uit de bundel van dit jaar. De titel van de bundel is: "Waar ik jou word"; het is er eentje om goed bij na te denken. Misschien zal ik volgend jaar het gedicht dat ik kreeg van de heer Dion Graus aan u voorlezen, maar dit jaar wilde ik het toch maar houden bij mijn eigen keuze. Hoewel ook andere leden goede ideeën hadden voor gedichten, wilde ik het toch maar houden bij dit mooie gedicht van Antjie Krog, een Zuid-Afrikaanse dichteres. In het bundeltje vindt u het Zuid-Afrikaans en het Nederlands naast elkaar. Dat maakt het extra bijzonder.

"overweldigd door ons

  • vermogen om vast te houden

  • op deze kneedbare aardmantel

kan ik niet niet-jij zijn

  • jij niet niemand zijn

  • wij niet ergens zijn

  • het ongehoorde behorende woord

  • niet niet-gezegd worden door ons

mijn hart hapert - gewichtlozer dan tevoren

  • maar overbrugbaar

daar waar ik anders ben dan jij

  • begin ik het is waar

maar daar waar ik jou ben

  • jou geworden ben zing ik buiten mezelf

  • lichte polsslagen kwikzilverzingend

  • iets voorbij de hele mensheid gekaatst".

Als u het na wilt lezen: ik heb begrepen dat het in onze Kamerbode komt. Het bundeltje kunt u heel gemakkelijk krijgen bij alle boekhandels, want er staan nog veel meer mooie gedichten in.

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Bouwmeester en Van Gerven.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Op de tafel van de griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.

Naar boven