Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel op verzoek van de vaste commissie voor Justitie voor, de wens te kennen te geven nadere inlichtingen te ontvangen over de voorgenomen oprichting van de Stichting Academie voor Wetgeving (27819).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van wetgevings- c.q. notaoverleg met stenografisch verslag:

  • - op maandag 24 september van 11.15 tot 18.00 uur van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over Stedelijk Jeugdbeleid (27749 + 21062, nr. 101);

  • - op maandag 1 oktober van 11.15 tot 18.00 uur van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Wet bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) (26883);

  • - op maandag 26 november en maandag 10 december van 11.15 tot 23.00 uur van de tijdelijke commissie Biotechnologie over de Integrale Beleidsnota Biotechnologie (27428), de nota Toepassing van genetica in de gezondheidszorg (27543) en het nog te ontvangen kabinetsstandpunt inzake de kennisinfrastructuur genomics.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de CDA-fractie benoem ik in:

  • - de vaste commissie voor Justitie het lid Cörüz tot plv. lid in plaats van het lid Verhagen;

  • - de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Cörüz tot lid in plaats van het lid Hillen;

  • - de algemene commissie voor Europese Zaken het lid Cörüz tot plv. lid in plaats van het lid Mosterd en het lid Van der Hoeven tot plv. lid in plaats van het lid Van der Knaap;

  • - de vaste commissie voor Defensie het lid Ten Hoopen tot plv. lid in de bestaande vacature;

  • - de vaste commissie voor Financiën het lid Cörüz tot lid in de bestaande vacature en het lid Ten Hoopen tot plv. lid in plaats van het lid Eurlings;

  • - de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het lid Ten Hoopen tot plv. lid in de bestaande vacature;

  • - de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport het lid Cörüz tot lid in de bestaande vacature en het lid Rietkerk tot plv. lid in plaats van het lid Eurlings;

  • - de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen het lid Cörüz tot plv. lid in plaats van het lid Schreijer-Pierik;

  • - de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer het lid Ten Hoopen tot lid in de bestaande vacature en het lid Mosterd tot lid in de bestaande vacature;

  • - de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat het lid Ten Hoopen tot lid in de bestaande vacature;

  • - de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij het lid Ross-van Dorp tot lid in de bestaande vacature en het lid De Pater tot plv. lid in de bestaande vacature.

Het woord is aan de heer Van der Steenhoven.

De heer Van der Steenhoven (GroenLinks):

Mevrouw de voorzitter. Ik vraag om het verslag van het algemeen overleg over spoorbenutting voor de plenaire vergadering van vandaag te agenderen. Dat had aanvankelijk donderdag gevraagd zullen worden, maar u hebt er in het schema al rekening mee gehouden. Daarvoor mijn dank.

De voorzitter:

Zelden is zó snel gebeurd wat u nu vraagt. Ik stel voor, aan het verzoek van de heer Van der Steenhoven te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Verburg.

Mevrouw Verburg (CDA):

Mevrouw de voorzitter. Een paar weken geleden heeft hoofdcommissaris Vogelzang aan de bel getrokken over de problemen met Marokkanen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Inmiddels is de situatie nog ernstiger geworden, waardoor ook het welzijnswerk zich genoodzaakt heeft gezien om met alle activiteiten in die wijk te stoppen. De problemen worden groter rond de groep Marokkaanse jongeren die daar overlast bezorgen en hun terreur uitbreiden tot andere wijken in Utrecht. Er ontstaat langzamerhand een onhoudbare situatie en ik zou dan ook aan de coördinerend minister voor het Grote Steden- en Integratiebeleid, minister Van Boxtel, een brief willen vragen waarin hij een analyse geeft van de problemen en vooral ook aangeeft op welke wijze hij aan oplossingen wil bijdragen. Ik vraag hem om deze brief nog vóór de behandeling van de voorjaarsnota naar de Kamer te zenden.

Mevrouw Van Vliet (D66):

Voorzitter. Ik vind dat een goed idee, maar ik zal ook graag een reactie van staatssecretaris Vliegenthart krijgen, omdat zij betrokken is bij welzijnsorganisaties.

Mevrouw Verburg (CDA):

Daarom heb ik minister Van Boxtel als coördinerend minister aangesproken. Ik ga ervan uit dat hij zowel mevrouw Vliegenthart van VWS als zijn collega van Justitie hierbij inschakelt.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van de Camp.

De heer Van de Camp (CDA):

Voorzitter. Ik richt mij nu tot u als waarnemend voorzitter van de vaste commissie voor Justitie. Wij hebben zojuist een procedurevergadering gehad en besloten om volgende week een algemeen overleg te beleggen over de brief die wij gisteren hebben ontvangen inzake de moord op Marianne Vaatstra en de perikelen rond het OM. Ter voorbereiding op dat algemeen overleg zouden wij graag van de minister van Justitie een korte notitie krijgen over de mogelijke beïnvloeding van de strafvordering in Nederland en de rol van de media daarbij.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Verleden week hebben wij een algemeen overleg gehad over het implementatieprogramma Wet op de jeugdzorg en ik zou het verslag van dat overleg graag op de plenaire agenda geplaatst zien.

De voorzitter:

Ik zal de Kamer op een later tijdstip daarover een voorstel doen.

Het woord is aan mevrouw Schreijer.

Mevrouw Schreijer-Pierik (CDA):

Op 4 april jl. heeft de staatssecretaris van Landbouw, mevrouw Faber, een brief toegezegd over de stand van zaken rondom het natuurbeheer, maar tot op heden hebben wij die brief nog steeds niet ontvangen. Wij zouden die graag deze week krijgen.

Vervolgens wil ik vragen of het mogelijk is dat de staatssecretaris ook een reactie geeft op het rapport Boeren voor natuur.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Atsma.

De heer Atsma (CDA):

Mevrouw de voorzitter. Mede namens enkele andere fracties verzoek ik u het verslag van het algemeen overleg over mond- en klauwzeer van verleden week op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik zal op een later tijdstip daarover een voorstel doen.

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Ik zal niet uitweiden over de dagelijkse problemen waar treinreizigers op dit moment mee kampen, maar duidelijk is wel dat de vertragingen en het uitvallen van treinen als gevolg van een tekort aan materieel en personeel en het in werking treden van het nieuwe dienstrooster de laatste week de grens van het acceptabele verre hebben overschreden. De minister denkt deze zomer na over het versterken van de overheidscontrole op de NS. Hierop vooruitlopend zou ik de minister dringend willen verzoeken om voor het weekend een brief naar de Kamer te zenden met een reactie op de recente en alarmerende terugloop van de punctualiteit en een overzicht te geven van de initiatieven, eventueel in de vorm van een noodplan, die zij neemt om het dagelijks reizigersleed te verminderen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit gedeelte van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rietkerk.

De heer Rietkerk (CDA):

Mevrouw de voorzitter! De laatste dagen blijkt, onder andere in de uitzending van 2 Vandaag van vrijdag jl., een fors groeiend tekort aan plaatsen in jeugdinrichtingen. Een krachtdadige aanpak van de jeugdcriminaliteit vereist voldoende plaatsen en de CDA-fractie vraagt de minister van Justitie dan ook antwoord op de volgende vragen:

  • 1. Waarom blijft er een fors tekort aan plaatsen in jeugdinrichtingen?

  • 2. Hoe groot is het tekort aan plaatsen nu, in 2001, 2002 en 2003?

  • 3. Is de recidive door jeugdigen echt zo'n 50% binnen twee jaar?

  • 4. Kan in de brief ook worden aangegeven in hoeverre het ontbreken van een krachtige aanpak van het spijbelgedrag bijdraagt aan de jeugdcriminaliteit?

Ik verzoek de minister de brief voor het weekend naar de Kamer te sturen in verband met de voorbereiding van het debat over de voorjaarsnota en de suppletore begrotingen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit gedeelte van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven