Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, aanstaande donderdag te stemmen over de wetsvoorstellen:

  • - Wijziging van een aantal socialeverzekeringswetten ter verkorting van beslistermijnen bij beschikkingen op aanvraag (Wet beslistermijnen sociale verzekeringen) (27248);

  • - Wijziging van de Algemene Ouderdomswet en de Algemene nabestaandenwet inzake de vrijwillige verzekering en wijziging van artikel X van de Invoeringswet nieuwe en gewijzigde arbeidsongeschiktheidsregelingen (Wet herziening vrijwillige verzekering AOW en ANW) (27468);

  • - Wijziging van belastingwetten c.a. (Belastingplan 2001) (27431);

  • - Wijziging van enkele belastingwetten c.a. (Tariefwet 2001) (27415).

Naar ik inmiddels heb begrepen, heeft de vaste commissie voor Financiën verzocht de voor heden geplande stemmingen over de Aanpassingswet Wet inkomstenbelasting 2001 (27184) te verplaatsen naar aanstaande donderdag. Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Op verzoek van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat stel ik voor, de wens te kennen te geven nadere inlichtingen te ontvangen over de Overname aandelenpakket in een aantal taakorganisaties van de NV Nederlandse Spoorwegen (27465).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Dankers.

Mevrouw Dankers (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Afgelopen donderdagavond heeft het programma Zembla ons weer eens beeldend geconfronteerd met de organisatorische en personele perikelen op het departement van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met name de grote uitstroom, ook van mensen die nog maar pas zijn aangetrokken, vinden wij verontrustend, zeker als wij kijken naar de problemen die zich in de zorg opstapelen en die kordaat moeten worden aangepakt. Daarom vragen wij om een brief van het kabinet waarin drie punten moeten behandeld.

Het eerste is wat ons betreft de evaluatie van de maatregelen die zijn genomen op grond van het rapport Twijnstra & Gudde. Is de organisatiestructuur nu op orde?

Het tweede is het punt van de organisatiecultuur en de invloed daarvan op het grote verloop van medewerkers, met name leidinggevenden.

Het derde punt dat wij graag behandeld zien in de brief van het kabinet, is de invloed van de vele externe commissies die worden ingeschakeld op het departement van VWS, hetgeen ook effecten moet hebben op zowel de structuur als de cultuur van het werken. Op zijn minst bevestigt dat het chaotisch beeld in het veld, als het erom gaat bij wie je voor welke zaken moet zijn. Wij vinden het heel belangrijk dat daar eens aandacht aan wordt besteed, nu het probleem zich al drie jaar lang voortsleept.

De voorzitter:

Natuurlijk wil ik dit gedeelte van het stenogram op zich doorgeleiden naar het kabinet, maar volgende week is de begrotingsbehandeling en dit lijken mij bij uitstek ook vragen die aan de orde kunnen zijn bij de begrotingsbehandeling.

Mevrouw Dankers (CDA):

Wij zouden het liefst vóór die begrotingsbehandeling over deze brief beschikken, voorzitter.

De voorzitter:

Maar ik mag aannemen dat er ook schriftelijke vragen zijn ingeleverd?

Mevrouw Dankers (CDA):

Niet na donderdag, voorzover ik weet.

De voorzitter:

Ik stel dan voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, aannemende dat men daarmee wel begrepen heeft wat de bedoeling is.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik heb de Kamer zo-even medegedeeld dat we over agendapunt 3, de Aanpassingswet Wet inkomstenbelasting 2001 (27184) aanstaande donderdag in het totaal van alle belastingwetsvoorstellen stemmen. Eveneens stemmen we dan over agendapunt 4, de motie-Kuijper (27184, nr. 10).

Door verschillende fracties is mij verzocht vandaag evenmin te stemmen over agendapunt 5, Overgangswet elektriciteitsproductiesector (27250), omdat men daar, in verband met de wijzigingen of het nader indienen van een amendement, nog even goed naar wil kijken. Welnu, dat lijkt mij nooit weg.

Ik neem aan dat dit ook geldt voor de moties onder agendapunt 6 (27250, nrs. 24 t/m 26). Naar mij blijkt is dit het geval.

Ik stel derhalve voor, deze stemmingen thans van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven