Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Koenders.

De heer Koenders (PvdA):

Mijnheer de voorzitter! Met grote zorg kijken wij allemaal elke dag opnieuw naar de zorgelijke ontwikkelingen in Rusland. Er is al gedurende een week sprake van een politieke patstelling die zich met de dag verder in negatieve zin ontwikkelt. Wij kijken daar met relatieve onmacht naar, niet alleen wat betreft de politieke situatie, die ook veiligheidspolitieke consequenties kan hebben voor Rusland en voor de situatie daarbuiten, maar ook wat betreft de sociale implosie van dat land. Wij hebben inmiddels het bericht ontvangen dat de armoede in Rusland op korte termijn zeer fors is toegenomen en dat velen tot de bedelstaf zijn veroordeeld. Inmiddels is ook duidelijk dat de situatie in Rusland ons, ondanks die relatieve onmacht, niet koud kan laten. Mijn fractie heeft de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Financiën en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking vorige week een aantal vragen gesteld over de buitenlandpolitieke en financieel-economische opstelling van Nederland ten opzichte van Rusland. Hoewel wij niet daadwerkelijk en definitief kunnen beslissen over de situatie in dat land of die situatie zelfs maar in geringe mate kunnen beïnvloeden, zal het duidelijk zijn dat in de EU, maar ook in het IMF en elders op dit moment beslissingen worden genomen die van belang zijn voor de situatie in Rusland. Ik verzoek de ministers dan ook om de vragen die wij vorige week in brede zin over dit onderwerp hebben gesteld, nog deze week te beantwoorden, zodat wij kunnen overzien hoe wij daarover begin volgende week – of misschien eerder – in het overleg over de Algemene Raad of anderszins met de regering van gedachten kunnen wisselen.

De voorzitter:

Ik merk op dat – als ik goed ben geïnformeerd – de CDA-fractie ook schriftelijke vragen over dit onderwerp heeft gesteld.

De heer Hessing (VVD):

Ik steun het voorstel graag, waarbij ik aanneem dat de regering ook nadrukkelijk zal ingaan op de consequenties van de ontwikkelingen in Rusland voor Nederland.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Ik steun het voorstel van harte.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, met de aantekening dat naast het gewenste tempo van de beantwoording ook wordt verzocht om de vraagstelling zoals die in de schriftelijke vragen van de CDA-fractie naar voren is gekomen, bij die beantwoording te betrekken.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven