37ste vergadering

Dinsdag 2 september 1997

13.30 uur

Voorzitter: Korthals Altes

Tegenwoordig zijn 72 leden, te weten:

Baarda, Batenburg, De Beer, Van den Berg, De Boer, Boorsma, Braks, Van den Broek-Laman Trip, Cohen, Dees, Van Dijk, Van Eekelen, Eversdijk, Gelderblom-Lankhout, Van Gennip, Ginjaar, Glastra van Loon, Glasz, Van Graafeiland, Grewel, Grol-Overling, De Haze Winkelman, Heijmans, Heijne Makkreel, Hendriks, Hessing, Van Heukelum, Hilarides, Hirsch Ballin, Holdijk, Jaarsma, De Jager, Jurgens, Ketting, Korthals Altes, J. van Leeuwen, L.M. van Leeuwen, Linthorst, Lodewijks, Loudon, Luimstra-Albeda, Lycklama à Nijeholt, Meeter, Michiels van Kessenich-Hoogendam, Pit, Pitstra, Le Poole, Postma, Rensema, Rongen, Roscam Abbing-Bos, Schoondergang-Horikx, Schuurman, Schuyer, Staal, Steenkamp, Stevens, Stoffelen, Talsma, Tuinstra, Varekamp, Ter Veld, Veling, Verbeek, Vrisekoop, Werner, Wiegel, De Wit, Wöltgens, Van de Zandschulp, Zijlstra en Zwerver,

en de heren Van Aartsen, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Pronk, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, en mevrouw Van de Vondervoort, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat is ingekomen een bericht van verhindering van het lid:

Luijten, wegens bezigheden elders, ook volgende week.

Dit bericht wordt voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst, die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan, dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

(Deze lijst is, met de lijst van besluiten, opgenomen aan het eind van deze editie.)

De voorzitter:

Aangezien voor verschillende verdragen die ter stilzwijgende goedkeuring zijn voorgelegd, voor algemene maatregelen van bestuur en voorgenomen rechtshandelingen die zijn voorgehangen en gedrukt onder de nummers 25390, 25391, 25393, 25414, 25423 en 25458 de termijn is verstreken, stel ik vast, dat voor wat deze Kamer betreft aan uitdrukkelijke goedkeuring van deze verdragen, algemene maatregelen van bestuur en voorgenomen rechtshandelingen geen behoefte bestaat.

Ik deel aan de Kamer mede dat op 20 augustus jongstleden is binnengekomen een brief van de minister van Justitie in het kader van de JBZ-Raad, houdende een agenda met bijlagen voor een bijeenkomst van het in artikel 18 genoemde Comité, die gisteren plaatsvond. Op deze agenda staan twee het Koninkrijk bindende besluiten.

Voorts deel ik aan de Kamer mede dat op 4 augustus jongstleden een brief met bijlagen van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken is binnengekomen gericht op besluitvorming in het kader van het Uitvoeringscomité Schengen. De desbetreffende agenda vermeldt ten minste twee het Koninkrijk bindende besluiten.

Gelet op het feit dat de bedoelde ontwerpbesluiten de Kamer in de recesperiode hebben bereikt, heb ik ervoor zorg gedragen dat de rechten van de Kamer voor beraad terzake gewaarborgd bleven. Hedenmiddag zullen de betrokken vaste commissies van de Kamer met dit beraad aanvangen.

Naar boven