Gemeente Schagen- instellen parkeerverbodszone op de volledige Westkade, Waarland alsmede intrekken/herstel eerdere verkeersbesluiten (Gemeenteblad jaargang 2024, nummer 325187 en Gemeenteblad jaargang 2024, nummer 353782).

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen heeft de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub D, van de wegenverkeerswet 1994 verkeersbesluiten te nemen;

Krachtens de “Mandaatregeling gemeente Schagen juli 2023”, vastgesteld d.d. 4 juli 2023 door onder meer het college van burgemeester en wethouders en bekendgemaakt op 17 juli 2023, heeft ondergetekende het mandaat om namens het college dit verkeersbesluit vast te stellen en bekend te maken.

Motivering

Op 24 juli 2024 is namens het college een verkeersbesluit bekendgemaakt voor het instellen van een parkeerverbodszone op de Westkade te Waarland, meer specifiek voor het weggedeelte nabij het naastgelegen kanaal. Aanvullend hierop had de gemeente, na een reactie op het eerste verkeersbesluit, daarna geconstateerd dat ook het parkeren nabij huisnummer 20 problemen kan geven in verband met het in- en uitrijden van vrachtwagens. Daarom is namens het college op 14 augustus 2024 nog een verkeersbesluit gepubliceerd voor ook een parkeerverbodszone aan de Westkade nabij huisnummer 20.

Op deze eerdere recente verkeersbesluiten zijn diverse reacties gekomen vanuit bewoners van de Westkade. Voor de gemeente is dit aanleiding geweest om nogmaals ambtelijk de situaties nader te analyseren, mede aan de hand van de ingebrachte opmerkingen vanuit de betreffende omwonenden en beschikbaar nieuw beeldmateriaal in de beheersystemen van de gemeente. Dit heeft tot informele afstemming met één van die bewoners geleid, die op haar beurt afstemming zocht met de andere omwonenden. Aan de hand van de nieuwe gegevens is gebleken dat de eerdere verkeersbesluiten niet afdoende lijken te zijn en dat, vanwege een zogenoemd ‘waterbedeffect’, elders in de straat dezelfde parkeeroverlast kan ontstaan. Daarbij kan de rijbaan deels worden geblokkeerd, wat de doorgang voor andere weggebruikers (zo ook voor eventuele hulpdiensten) belemmert. Dit geldt voor de hele straat aangezien de gehele straat ongeveer dezelfde breedte van de rijbaan heeft. Daarom stelt het college middels dit verkeersbesluit alsnog een parkeerverbodszone in voor de hele straat Westkade te Waarland. Als enige uitzondering geldt het terrein bij de boothelling, maar ook daar geldt het parkeerverbod wél op de rijbaan van de straat.

Uit de hierboven genoemde informele afstemming is gebleken dat bij enkele woningen geen ruimte op eigen terrein is voor het parkeren van een auto, althans te weinig ruimte op eigen terrein voor eventuele bezoekers. Het college houdt rekening met die belangen en daarom biedt het college middels dit besluit de mogelijkheid voor een ontheffing onder bepaalde voorwaarde. Dit staat verder hieronder uitgewerkt.

Uit de informele afstemming is gebleken dat de bovenstaande maatregelen, met hierboven genoemde ontheffingsmogelijkheid onder voorwaarden, de meest passende oplossing is waarbij rekening is gehouden met de individuele belangen van de bewoners en met de algemene belangen qua verkeersveiligheid.

Ontheffing

  • Bewoners van de Westkade kunnen een ontheffing voor de in dit verkeersbesluit ingestelde parkeerverbodszone aanvragen, het college beslist aan de hand daarvan of deze ontheffing wordt verleend;

  • Een ontheffing kan alleen worden verleend als op het moment van dit verkeersbesluit op eigen terrein geen plek is voor het parkeren van een auto;

  • Als een bewoner van een adres in aanmerking komt dan kunnen er in beginsel maximaal 2 ontheffingen worden afgegeven;

  • Een ontheffing wordt afgegeven op naam en adres (en eventueel voor bezoekers daarvan) en is niet overdraagbaar;

  • Een ontheffing is niet geldig op andere locaties;

  • Een ontheffing is voor bepaalde tijd. Na het verlopen daarvan kan opnieuw een ontheffing worden aangevraagd waarna dezelfde toetsingscriteria als hierboven gelden.

Overwegende ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Overeenkomstig artikel 21 van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Overwegende dat het verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Overwegende dat het voorgestelde gebied binnen de bebouwde kom van de gemeente Schagen is gelegen en daarom ook bij de gemeente Schagen in beheer is.

Overleg Politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is, namens de korpschef van de politie-eenheid Noord-Holland, overleg gepleegd met de Verkeersadviseur van genoemde Eenheid. Deze heeft zich d.d. 6 januari 2025 tijdens een verkeersoverleg vanuit verkeersoptiek positief geadviseerd over de maatregel;

Besluit

De parkeerverbodszone op de volledige Westkade te Waarland wordt uitdrukking gegeven door;

  • 1.

    De eerdere vastgestelde verkeersbesluiten (zoals bekendgemaakt in het Gemeenteblad jaargang 2024, nummer 325187, en in het Gemeenteblad jaargang 2024, nummer 353782) in te trekken;

  • 2.

    Een parkeerverbodszone in te stellen voor de weg (rijbaan) in de gehele straat Westkade te Waarland;

  • 3.

    Het plaatsen van de borden E1 (begin en einde parkeerverbodszone) zoals bedoeld in artikel 24 lid 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990,

  • 4.

    De locatie van de bebording wordt op de bij dit besluit behorende tekening aangegeven.

Situatie

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij ons college.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. Deze termijn vangt aan op de dag na de dag waarop dit besluit is gepubliceerd.

• Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en dient in ieder geval te bevatten:

• de naam  en het adres van de indiener;

• de dagtekening;

• een aanduiding/omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

• de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen, Postbus 8, 1740 AA, Schagen.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het gericht is. Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kan aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen, indien "onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist". Het vragen van een voorlopige voorziening aan de voorzieningenrechter van de rechtbank is mogelijk indien ook een bezwaarschrift wordt ingediend.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet gericht worden aan:

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen

De heer F.J.J. Watertor

Beleidsmedewerker Verkeer, Vervoer en Wegen

Team Ruimtelijk beheer

Datum 6 januari 2025

Naar boven