Gemeenteblad van Maashorst
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maashorst | Gemeenteblad 2025, 77254 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maashorst | Gemeenteblad 2025, 77254 | beleidsregel |
Terrassenbeleidsregels Maashorst
De gemeente Maashorst wenst een aantrekkelijke en bruisende gemeente te zijn. Horeca speelt hierbij een belangrijke rol, welke rol, ook binnen de in 2021 vastgestelde centrumvisie, nog verder toe zal nemen. Een gemeente als Maashorst kan niet zonder een bloeiend uitgaansleven. Een gemeente die bruist, is tenslotte ook een gemeente die bewoners, ondernemers en bezoekers aan zich bindt.
Binnen het straatbeeld van de gemeente Maashorst, mogen terrassen een prominente plaats innemen. Zeker bij een gemeente met zes unieke kernen en toeristisch aantrekkelijke locaties, leveren terrassen niet alleen een bijdrage aan de economie op, maar dragen zij ook bij aan de leefbaarheid en levendigheid van de kernen en aantrekkelijke locaties in de gemeente. Daar staat tegenover dat het gebruik van terrassen voor hinder en geluidsoverlast kan zorgen en door de inrichting van de openbare ruimte, de beeldkwaliteit en mogelijkheden van gebruik van de openbare ruimte kunnen beïnvloeden. Ook is een privatisering van de openbare ruimte niet gewenst.
In deze beleidsregels staat het belang van deze nieuwe gemeente, met al haar kernen, centraal.
Sinds 1 januari 2022 zijn de voormalige gemeenten Landerd en Uden samengevoegd naar de gemeente Maashorst. Deze fusering vraagt om uniforme kaders en werkwijze voor alle terrassen van horecagelegenheden in de gemeente Maashorst. De gemeente Maashorst heeft hele diverse en unieke kernen. Terrassen leveren in deze kernen niet alleen een bijdrage aan de economie op, maar dragen ook bij aan de leefbaarheid en levendigheid van de kernen in de gemeente. Horeca en terrassen kunnen bijdragen aan deze doelstellingen van de gemeente.
Het geheel vrijgeven van de openbare ruimte ten behoeve van terrassen, of het stellen van minimale eisen kan ongewenste ontwikkelingen tot gevolg hebben. In de horecabranche dient er altijd maatwerk te worden toegepast. In deze beleidsregels staat dan ook de praktische uitvoerbaarheid voorop die duidelijkheid moet bieden aan ondernemer, bezoeker, omwonenden en de gemeente.
Een terras is erg bepalend voor het straatbeeld en de uitstraling van de gemeente. De terrassen zijn mede het visitekaartje voor de kernen van de gemeente. De horecaexploitant is in beginsel verantwoordelijk voor de uitstraling en de inrichting van zijn terras en het voorkomen van overlast / schade bij derden door de exploitatie van het terras.
Als gemeente creëren we de voorwaarden om horecaexploitanten en hun gasten zo goed als mogelijk van dienst te kunnen zijn, in balans met het gebruik van de openbare ruimte en in harmonie met de leefomgeving. We geven ruimte waar het kan en richting waar het moet. Zo behouden we en verbeteren we de sfeer binnen onze gemeente. De gemeente heeft als rechthebbende en beheerder van de openbare ruimte de verantwoordelijkheid om de kwaliteit en de veiligheid van de openbare ruimte te waarborgen en overlast te voorkomen.
In deze beleidsregels staat het belang van de gemeente Maashorst, met al haar kernen, centraal. Er is oog voor de horecaexploitanten, de gebruikers van de terrassen en de effecten op de overige ondernemers die hierbij meeliften.
Met deze beleidsregels wordt beoogd eenduidige en transparante regels te stellen op het gebied van de exploitatie van terrassen en de wijze van vergunningverlening. Op deze wijze zal er sprake zijn van geharmoniseerde beleidsregels op het gebied van terrassen en de eisen aan de inrichting hiervan.
Deze Terrassenbeleidsregels gelden, tenzij anders aangegeven, voor de gehele gemeente en zijn een toevoeging aan de regels die opgenomen staan in de Algemene plaatselijke verordening Maashorst (hierna: APV).
2. Relevante wet- en regelgeving
2.1 Algemeen Plaatselijke Verordening Maashorst (APV)
2.1.1. Definities openbare inrichting en terras
De wettelijke grondslag voor een terras staat in de APV. Onder artikel 2:27 lid 1 APV wordt onder openbare inrichting verstaan: een hotel, restaurant, pension, café, waterpijpcafé, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis of elke andere voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie ter plaatse worden bereid of verstrekt.
Vervolgens staat in artikel 2:27 lid 2 APV een terras als volgt omschreven: “Een buiten de in het eerste lid bedoelde besloten ruimte liggend deel waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waartegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie ter plaatse kunnen worden bereid of verstrekt, waaronder in ieder geval een terras, maakt voor de toepassing van deze afdeling deel uit van die besloten ruimte.”
Op basis van artikel 2:28 APV wordt gesteld dat het verboden is een openbare inrichting te exploiteren zonder of in afwijking van de vergunning van de burgemeester. Bij deze vergunning moet ook worden vermeld of een terras wordt ingenomen
Artikel 2:29a en 2:29b APV vermelden de sluitingstijden die er gelden voor openbare inrichtingen inclusief het terras. Bij het innemen van een terras moet rekening ermee worden gehouden dat de sluitingstijden van het terras afwijken van de sluitingstijden van het horecabedrijf zelf (binnen-gedeelte). De burgemeester kan een ontheffing verlenen voor het afwijken van sluitingstijden.
Verboden gedragingen op of bij terrassen
Op basis van artikel 2.31 APV is het verboden in een openbare inrichting op het terras spijzen of dranken te verstrekken aan personen die geen gebruik maken van het terras, de orde verstoren of zich in de openbare inrichting te bevinden na sluitingstijd (m.u.v. personeel).
2.2 Verordening Fysieke Leefomgeving gemeente Maashorst (VFL)
2.2.1. Collectieve festiviteit, incidentele festiviteit of onversterkte muziek
Het Activiteitenbesluit, zoals dat gold voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, geeft algemene voorschriften waaraan de horecabedrijven zich moeten houden. Een onderdeel van het Activiteitenbesluit betreffen de geluidvoorschriften. Zie 2.4. Wet Milieubeheer1. Het afwijken van de normen van het Activiteitenbesluit (hogere geluidsproductie) kan worden toegestaan via de zogenaamde twaalfdagenregeling. Het doel van de twaalfdagenregeling is om inrichtingen zoals horecabedrijven de mogelijkheid te bieden gedurende een aantal dagen activiteiten in de inrichting te organiseren, die normaal vanwege de strenge geluidsnormen niet mogelijk zijn.
Deze regeling is uitgewerkt in hoofdstuk VII in de VFL. Zij omvat per jaar een aantal collectief aangewezen dagen voor festiviteiten die niet aan één inrichting gebonden zijn, zoals de carnavals- en kermisdagen. In de VFL staan ook de geluidsnormen bepaald die gelden voor een collectieve of incidentele festiviteit. Hiernaast staan in de VFL ook regels ten aanzien van onversterkte muziek.
De Alcoholwet is van oudsher een volksgezondheidswet en gaat in de basis over het verstrekken van alcoholhoudende drank en sinds 1991 ook over eerlijke mededinging van paracommerciële instellingen. De wet kent ge- en verboden en heeft een imperatief karakter. De gemeente kan daar, waar deze landelijke wet het toestaat, verordeningen maken en op andere onderdelen heeft de gemeente (de burgemeester) ruimte om maatwerk te bieden. Voldoe je aan de bepalingen van de Alcoholwet, dan moet de gevraagde vergunning worden verleend. Dan kan het toch zijn dat de vergunning bijvoorbeeld niet gebruikt mag worden, bijvoorbeeld op basis van strijd met het bestemmingsplan.
Op een terras waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt voor gebruik ter plaatse bepaalt de Alcoholwet dat dit terras op de Alcoholwetvergunning moet worden vermeld. Voor de Alcoholwet geldt dat uitsluitend een terras op de Alcoholwetvergunning mag worden benoemd, indien zij in de onmiddellijke nabijheid van een horecalokaliteit is gelegen. Indien een terras onderdeel is van een inrichting, die onderdeel uitmaakt van een winkel wordt dit uitsluitend toegestaan, indien dit onmiddellijk aansluit aan een horecalokaliteit.
Net als in de APV is in de Alcoholwet bepaald dat de alcoholhoudende drank uitsluitend mag worden verstrekt voor gebruik ter plaatse, dus in de horecalokaliteit of op het terras. Hiernaast bepaalt de Alcoholwet dat alcoholhoudende drank slechts mag worden verstrekt aan personen van wie is vastgesteld dat deze 18 jaar of ouder zijn en de alcoholhoudende drank kennelijk niet bestemd is voor personen van wie niet is vastgesteld dat deze 18 jaar of ouder zijn. Het is verboden in de Alcoholwet om in de horecalokaliteit of op het terras de aanwezigheid toe te laten dan wel dienst te (laten) doen van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.
2.4 Omgevingswet, Omgevingsplannen
In het omgevingsplan is bepaald of de locatie waar de horeca en de terrassen worden gevestigd of zich zal gaan vestigen, past binnen het omgevingsplan. Het komt voor dat horeca inclusief terras, die zich wil vestigen op een bepaalde locatie, in strijd is met het geldende omgevingsplan en daardoor niet kan. Het kan zijn dat bepaalde vergunningen formeel moeten worden verleend terwijl sprake is van strijdigheid met het omgevingsplan, waardoor in de praktijk geen gebruik van de vergunning kan worden gemaakt (denk bijvoorbeeld aan de Alcoholwetvergunning). Overigens is bij de horeca-exploitatievergunning strijdigheid met het omgevingsplan wel een weigeringsgrond (artikel 2:28 APV). Het omgevingsplan kan eventueel worden gewijzigd of een omgevingsvergunning voor strijdigheid met het omgevingsplan op grond van artikel 2.1, onder c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht kan worden verleend. Hierbij hoort een ruimtelijke onderbouwing waaruit moet blijken dat de horeca met terras, of een terras op zichzelf, commercieel of paracommercieel goed is in te passen in de omgeving. Hierbij zijn verschillende aspecten van belang, zoals geluid, verkeer en parkeren.
2.5 Wet Bibob, integriteit en aanpak ondermijning
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) is een (preventief) bestuurlijk instrument. Het biedt bestuursorganen de mogelijkheid om de achtergrond van een bedrijf of persoon en de handelingen te onderzoeken. Bij horeca-exploitatievergunningen en Alcoholwetvergunningen wordt een eerste Bibob-toets altijd uitgevoerd. Het terras is een onderdeel van de horeca-exploitatievergunning.
2.6 Terraszoneringen centrum Uden
De Terraszonering centrum Uden behandelt de grootte van het terras dat verdeeld wordt in drie zones: serre, gevelterras en straatterras. Elke zone heeft verschillende mogelijkheden ten aanzien van inrichtingselementen zoals terrasschermen, luifels, parasols etc. Voor iedere zone is duidelijk omschreven welke mogelijkheden er zijn voor de inrichting van het terras. Met de terraszonering wordt meer duidelijkheid gegeven aan ondernemers en aan de gemeentelijke toetser.
De zonering biedt een balans tussen:
De Terraszonering betreft een actualisering van de Uitvoeringsregels Terrassen Markt Uden die in januari 2018 door het college van de voormalige gemeente Uden is vastgesteld. Echter, gezien het belang van de zonering zoals hierboven is aangegeven, is het nodig om de zonering uit te breiden naar het overig gedeelte van het centrum van de kern Uden. De Uitvoeringsregels van 2018 waren slechts beperkt tot de noord- en westzijde van de Markt in Uden. Gekozen is om nu de terraszonering te beperken tot het centrum van de kern van Uden en niet ook van toepassing te verklaren op de centra van de overige kernen. De reden hiervoor is dat het centrum van de kern van Uden zich van de centra van de overige kernen onderscheid in omvang en dichtheid van horeca. Voor deze kernen is daarom meer maatwerk vereist. De zoneringsregels met bijbehorend kaartje staan in de bijlage bij deze beleidsregels.
Terrassen op eigen terrein. Als de exploitant een terras exploiteert op eigen grond, bijvoorbeeld op een binnenplaats of in een afgesloten tuin, dan maakt hij geen gebruik van openbare grond of ruimte en is hij geen huur verschuldigd aan de gemeente. Er is dan ook geen huurovereenkomst voor de grond nodig. Wel dient de horecaexploitant altijd een horeca-exploitatievergunning inclusief terras aan te vragen. En uiteraard een alcoholwetvergunning voor het schenken van alcoholische dranken. Verder is het ook belangrijk om te controleren of er geen andere regels van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld het omgevingsplan, de bouwregelgeving of eventuele andere vergunningen.
3. Van aanvraag tot vergunning
Een aanvraag voor een terras is onderdeel van de aanvraag voor een horeca-exploitatievergunning op grond van artikel 2:28 APV. Deze aanvraag wordt ten minste 8 weken voordat de exploitatie geopend is en het terras in gebruik wordt genomen ingediend bij de gemeente. De aanvraag wordt ondertekend en bevat ten minste:
In artikel 1.8 en 2.28 APV zijn weigeringsgronden opgenomen welke kunnen leiden tot het geheel of gedeeltelijk weigeren op een aanvraag voor een horeca-exploitatievergunning waar het terras onderdeel van is. De aanvraag voor een horeca-exploitatievergunning inclusief. terras kan op grond van artikel 1.8 en/of 2.28 van de APV worden geweigerd:
Indien aan de indieningsvereisten wordt voldaan en er geen redenen zijn om te weigeren kan een horeca-exploitatievergunning met voorwaarden voor onbepaalde tijd worden verleend.
Het staat de exploitant vrij gedurende het gehele jaar een vergund terras te exploiteren. In verband met onder andere sommige evenementen, reguliere weekmarkten, losse standplaatsen of beschikbaarheid parkeerplaatsen in de winter, kan de gemeente specifieke voorwaarden en/of beperkingen stellen aan de reguliere terrassen. Indien de gemeente van deze bevoegdheid gebruik maakt, wordt dit tijdig gecommuniceerd met de horecaexploitant(en) en de omgeving.
Bij noodzakelijke (onderhouds)werkzaamheden door of in opdracht van de gemeente moet het terras (terrasmeubilair en andere voorwerpen behorende bij het terras) op verzoek van de gemeente ook worden verwijderd door de horecaexploitant.
Indien mogelijk zullen (onderhouds)werkzaamheden plaatsvinden buiten het terrasseizoen (april t/m oktober). Is het niet mogelijk de (onderhouds)werkzaamheden buiten het terrasseizoen te laten plaatsvinden, dan zullen deze dan zoveel mogelijk, buiten de openingstijden van het terras plaatsvinden zodat de ondernemer zo min mogelijk hinder hiervan ondervindt. Wanneer dit niet mogelijk is zal tijdig gecommuniceerd worden met de horecaexploitanten wanneer er werkzaamheden zullen plaatsvinden zodat de ondernemer hier met zijn bedrijfsvoering rekening kan houden. Bij (onvoorziene) spoedwerkzaamheden kan het voorkomen dat de horecaexploitant gevraagd wordt op een (zeer) korte termijn het terras tijdelijk te ontruimen.
Ook in het geval van een evenement of algemene kermis kan het voorkomen dat op verzoek van de gemeente het terras tijdelijk moet worden ontruimd door de horecaexploitant. Dit wanneer er geen alternatieve mogelijkheden bestaan om het evenement/kermis te laten plaatsvinden. De organisator van het evenement/kermis dient aan te tonen dat er geen alternatieve mogelijkheden bestaan. In dit geval zal de burgemeester, in overleg met de horecaexploitant, tijdelijk een andere locatie voor het terras aanwijzen dan waarvoor vergunning is verleend, mits dat dit mogelijk is.
De afmetingen van een terras worden per situatie bepaald. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden van de situatie en de verkeersveiligheid. In ieder geval moet rekening gehouden worden met de volgende voorwaarden:
In de vergunning worden de exacte afmetingen aangegeven en hierbij dient ook een situatietekening te worden bijgevoegd. Het terras mag geen grotere afmetingen hebben dan de afmetingen die staan vermeld in de vergunning en op de situatietekening.
Bij uitzondering kan er besloten worden dat er gedurende een bepaalde periode een andere terrasafmeting mag worden geëxploiteerd. Dit dient in de vergunning specifiek te worden omschreven met de bijbehorende afmetingen gedurende deze periode.
Verder is het van belang dat altijd de grens van de zijgevel van het pand waar de horeca inrichting zich bevindt wordt aangehouden, ook voor het terras.
Voor het centrum van Uden is ook de Terraszonering van belang (2.6).
Indien er sprake is van herinrichting en/of reconstructie van de openbare ruimte en de gemeente daarbij noodzaak ziet om een bestaand terras van vorm of oppervlakte te wijzigen, en er geen alternatieve opties bestaan, dan kan de gemeente de horeca-exploitatievergunning wijzigen. Dit is onder voorbehoud van volgende voorwaarden:
3.3.4. Overlast, hinder en schade
De horecaexploitant is verantwoordelijk voor de exploitatie van zijn terras alsmede in het voorkomen van overlast / schade bij derden door de exploitatie. De horecaexploitant is dan ook gehouden te doen en na te laten hetgeen redelijkerwijs gevergd kan worden om hinder en overlast veroorzaakt door op het terras aanwezige bezoekers te voorkomen of te beperken.
In het voorkomen van overlast is het belangrijk dat de horecaexploitant zorgt voor een schoon en net terras alsmede omgeving. Tevens dient de horecaexploitant zorg te dragen dat er wordt voldaan aan de geldende geluidsregels/-normen.
Van de horecaexploitant mag worden verwacht dat hij alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen treft ter voorkoming dat de gemeente of derden schade lijden ten gevolge van het gebruiken van de vergunning. De horecaexploitant is verplicht de schade, die door het gebruikmaken van de vergunning, aan eigendommen van de gemeente of van derden toebrengt te vergoeden. De gemeente kan in ieder geval niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortvloeit uit het gebruiken van het terras.
Op een terras is achtergrondmuziek toegestaan. Voor muziekgeluid met een volume hoger dan achtergrondmuziek geldt het volgende: bij de toetsing van muziekgeluid wordt onderscheid gemaakt tussen versterkte en onversterkte muziek. Voor versterkte muziekgeluid gelden de geluidsnormen in het Activiteitenbesluit. Als niet aan de geluidnormen kan worden voldaan, kan voor versterkte muziek maatwerkvoorschriften worden vastgesteld. Hierbij kan worden gedacht aan verplicht stellen van een begrenzer. Onversterkte muziek is uitgezonderd. Hiervoor gelden de regels uit de VFL. Om te kunnen voldoen aan de geluidsnormen is het bij de meeste inrichtingen niet mogelijk om versterkte muziek op het terras te hebben, tenzij zij hiervoor een kennisgeving incidentele festiviteit indienen bij de gemeente of sprake is van een dag(deel) dat is aangewezen als collectieve festiviteit op grond van de VFL.
3.3.6. Verankeringen in de grond
In de aanvraag dient de horecaexploitant ook de soort, vorm en afmetingen van de gewenste verankeringen in de grond aan te geven en waarvoor deze verankeringen dienen. Bij de beoordeling van de aanvraag zal een medewerker kabels en leidingen bekijken of deze verankeringen in de grond ter plaatse mogelijk zijn. Om dit goed te kunnen beoordelen dient voor de aanvraag een altijd KLIC-melding te worden gedaan. Deze KLIC-melding met de kabel- en leidinginformatie wordt bijgevoegd als bijlage bij de aanvraag. Verder dient de horecaexploitant bij een verankering die dieper dan 50cm de grond in gaat altijd een (schriftelijke) goedkeuring voor de verankering te hebben van netbeheerders die uit de KLIC-melding naar voren zijn gekomen, ook deze dienen als bijlage bij de aanvraag meegestuurd te worden. Mocht het nodig zijn dat bepaalde kabels en/of leidingen verlegd moeten worden voor de gevraagde verankering, dan komen de kosten die gemaakt moeten worden voor het verleggen voor rekening van de aanvrager. Ondanks de toestemming zijn eventuele schades aan kabels en/of leidingen voor rekening van de aanvrager/horecaexploitant. Verankeringen dienen altijd demontabel te zijn.
3.4 De vergunning en voorschriften
Indien de aanvraag aan het toetsingskader voldoet, kan een terras onder voorwaarden worden verleend. Het terras is altijd onderdeel van de horeca-exploitatievergunning.
De vergunning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Dit is om handel in vergunningen te voorkomen. Overschrijven van een vergunning op naam van een familielid of persoon die werkzaam is in het bedrijf, is dus niet mogelijk. Een opvolgende eigenaar dient altijd zelf een nieuwe vergunning aan te vragen.
3.4.1. Vergunningvoorschriften
Op grond van artikel 1.4 APV kunnen er voorschriften aan de vergunning worden verbonden. De vergunninghouder is verplicht de daaraan verbonden voorschriften en beperkingen na te komen. Onderstaand de voorschriften die standaard kunnen worden opgenomen in de horeca-exploitatievergunning voor wat betreft het terras. Indien noodzakelijk kunnen er aan de vergunning andere nadere voorschriften worden verbonden, als hiervoor vermeld in paragraaf 3.3.
Indien u gebruik maakt van tappunten, dan wel kook- en/of grilapparatuur op uw terras dient u er zorg voor te dragen dat de omgeving geen overlast (zoals geur en/of rook) ondervindt van deze activiteiten op uw terras en de veiligheid niet in gevaar komt. Indien vereist dient u hiervoor ook de benodigde vergunning/toestemming te hebben;
Voor het in behandeling nemen van een horeca-exploitatievergunningsaanvraag moeten leges worden betaald. De tarieven van de leges staan in de legesverordening. Deze verordening wordt jaarlijks opnieuw geïndexeerd en vastgesteld door de gemeenteraad.
Voor het in gebruik nemen van openbare grond voor een terras wordt een huurovereenkomst opgemaakt die deel uitmaakt van de horeca-exploitatievergunning. Op basis van de huurovereenkomst mag u de gemeentegrond gebruiken voor het terras en wordt er jaarlijks huur in rekening gebracht voor het gebruik van de grond.
De tarieven voor huur van de grond om te mogen gebruiken voor een terras zijn onderverdeeld in twee verschillende gebieden en worden jaarlijks geïndexeerd. De tarieven die per 1 januari 2025 gelden zijn de volgende:
Voor de openbare orde en veiligheid is het van belang dat de terrassenbeleidsregels, relevante regels uit de APV ,andere ter plekke geldende wetgeving en de vergunningsvoorschriften goed worden nageleefd. Om dit te bevorderen is toezicht en handhaving op de regels van groot belang. De aangewezen toezichthouders van de gemeente Maashorst zijn verantwoordelijk om toezicht te houden op bovengenoemde regels. Indien er wordt geconstateerd dat de exploitant zich niet houdt aan de wet- en regelgeving en/of de vergunningsvoorschriften dan wordt het handhavingstraject opgestart.
Binnengekomen en in behandeling zijnde aanvragen na inwerkingtreding van deze beleidsregels worden behandeld en getoetst conform de terrassenbeleidsregels gemeente Maashorst 2025. Bestaande vergunningen worden omgezet naar nieuwe vergunningen. Bij dit besluit worden de oude vergunningen ingetrokken.
Bijlage I Terraszoneringen Centrum Uden 2025 Januari 2025
Deze zone geeft de meeste mogelijkheden:
Zonneluifels en parasols gevelterras
Eet- en drankbuffet, serveermeubel, buitenkassa, menu- en reclameborden
Zonering overige straten (conform centrum kaart aangegeven plekken)
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-77254.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.