Herstelbesluit exploitatieplan ‘Bronsgeest’, gemeente Noordwijk

Burgemeester en wethouders van Noordwijk maken bekend dat de gemeenteraad op grond van het bepaalde in artikel 3.8, derde lid van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) het herstelbesluit exploitatieplan ‘Bronsgeest’ op 19 december 2024 heeft vastgesteld. Daarmee is het exploitatieplan ‘Bronsgeest’ gewijzigd vastgesteld.

Bestuurlijke lus

Tegen het vaststellingsbesluit van het exploitatieplan ‘Bronsgeest’ van 31 mei 2022 is beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) ingesteld. Bij (tussen) uitspraak van 25 september 2024, met zaaknummer 202204366/1/R3, heeft de Afdeling de raad van gemeente Noordwijk de opdracht gegeven om een aantal gebreken in het besluit te herstellen. De Afdeling heeft aangegeven dat afdeling 3.4 van de Awb bij de voorbereiding van een gewijzigd of nieuw besluit niet opnieuw hoeft te worden toegepast.

Plangebied exploitatieplan

Het exploitatieplangebied heeft betrekking op het noordwestelijk deel van het agrarisch gebied ten oosten van de woonkern Noordwijk-Binnen. Het bevindt zich ten noordoosten van de wijk Boechorst en ten zuidoosten van de wijk Boerenburg. Het exploitatieplangebied bestaat uit (voormalige) bollenvelden en is grofweg gelegen tussen de ecologische zone aan de achterste grenzen van de percelen aan de Gooweg (inclusief parkeerterrein van Achmea), de watergang tussen de Nieuwe Vaart en Boerenburg, de Nieuwe Vaart zelf en de Van Berckelweg. De exacte begrenzing is in het exploitatieplan als bijlage opgenomen.

Inhoud van het herstelbesluit exploitatieplan ‘Bronsgeest’

In de uitspraak, onderscheidenlijk tussenuitspraak van 25 september 2024 heeft de Afdeling de opdracht aan de raad gegeven om, met inachtneming wat onder rechtsoverweging 10 is overwogen, de gebreken in het besluit van 31 mei 2022 te herstellen. In het raadsvoorstel is uiteengezet op welke wijze de raad dit gebrek heeft hersteld en welke wijziging de raad in het exploitatieplan heeft vastgesteld.

Overgangsrecht

Het eerder vastgestelde exploitatieplan is voor de inwerkingtreding Omgevingswet vastgesteld. Op basis van artikel 4.6 lid 2 Invoeringswet Omgevingswet jo. artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening blijft het oude recht van toepassing voor dit exploitatieplan. Dat betekent dat de exploitatieplanprocedure worden afgehandeld op basis van de Wet ruimtelijke ordening.

Terinzagelegging

Het gewijzigd vastgestelde exploitatieplan “Bronsgeest”, het bijbehorende herstelbesluit en de bijbehorende stukken liggen vanaf woensdag 8 januari 2025 gedurende zes weken ter inzage. De stukken zijn op afspraak in te zien in het gemeentehuis aan de Voorstraat 42 te Noordwijk. Voor het maken van een inzage-afspraak kunt u bellen met +31 (0) 71 36 60 000. U kunt de stukken ook digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. De documenten hangen als “bekijk documenten” aan deze publicatie (zie linker kolom). Ook vindt u de stukken op onze internetsite www.noordwijk.nl, www.ruimtelijkeplannen.nl of op het omgevingsloket (https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/) met identificatienummer NL.IMRO.0575.EPNBronsgeest-VA01.

Beroep instellen

Tegen het vastgestelde herstelbesluit exploitatieplan ‘Bronsgeest’ kunt u in de periode van donderdag 9 januari 2025 tot en met woensdag 19 februari 2025 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. Het beroep kan alleen worden gericht tegen de inhoud van het herstelbesluit, dus tegen de aangebrachte wijzigingen in het exploitatieplan.

Als u reeds beroep heeft ingesteld tegen het oorspronkelijke besluit van 31 mei 2022 hoeft u niet opnieuw beroep in te stellen. Op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht heeft dit beroep, van rechtswege, mede betrekking op het herstelbesluit.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Digitaal indienen kan met DigiD via: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket.

Het beroepschrift bevat in elk geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Het instellen van beroep schorst de werking van het vastgestelde exploitatieplan niet. Indien u beroep heeft ingesteld en er sprake is van spoedeisend belang, kunt u (ook) een verzoek voor een voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Aan bovenstaande procedures zijn griffiekosten verbonden.

Belanghebbenden kunnen bij de Voorzitter van de Afdeling tevens een verzoek om voorlopige voorziening doen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Inwerkingtreding

Het genoemde besluit treedt in werking op donderdag 20 februari 2025, tenzij er voor deze datum een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de inwerkingtreding van het betreffende besluit opgeschort totdat over het verzoek is beslist.

Crisis- en herstelwet

Conform artikel 4.6 lid 3 onder b van de Invoeringswet Omgevingswet blijft afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet op deze procedure van toepassing. Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met : het projectteam Bronsgeest, T +31 (0)71 36 60 000.

Naar boven