Voornemen tot verkoop van het voormalig gemaalgebouw met grond en verdere aanhorigheden aan de Leidsevaart 404 en 404A, 2012 HM Haarlem

De gemeente Haarlem is voornemens om het “Voormalig Stoomgemaal van de Veenpolder onder Haarlem en Heemstede” met grond en verdere aanhorigheden (hierna: het gemaalgebouw), staand en gelegen aan de Leidsevaart 404 (perceel A) en 404A (perceel B), 2012 HM Haarlem, kadastraal bekend gemeente Haarlem II, sectie S, nummers 2597 en een gedeelte van perceel 2857 (ged), met een totale oppervlakte groot 76 m² te verkopen.

Het gemaalgebouw is deels eigendom van de gemeente (perceel A) en deels van Liander (perceel B). Gemeente en Liander hebben als gezamenlijke eigenaren overeenstemming bereikt om het gemaalgebouw te verkopen. Vooromschreven perceel van de gemeente gelegen in de Leidsevaartbuurt wordt geoormerkt als niet-strategisch bezit binnen haar vastgoedportefeuille en kan derhalve worden afgestoten. Voor het overige deel van het perceel 2857 is ten behoeve van het Hoogheemraadschap Rijnland door de gemeente een recht van opstal gevestigd en maakt derhalve geen deel uit van de verkoop.

Het naastgelegen woonhuis op nummer 402 is gebouwd als machinistenwoning en vormt hierdoor een bouwkundige eenheid met het gemaal. Het monumentale gemaalgebouw vormt samen met het woonhuis een blijvend onderdeel van de historie van de “Veenpolder onder Haarlem en Heemstede”. Potentiële koper is eigenaar van het naastgelegen woonhuis en heeft decennialang in samenspraak met het Hoogheemraadschap Rijnland om niet werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de gemeente. Hierdoor is er een binding ontstaan tussen de gemeente, het Hoogheemraadschap, Liander en de potentiële koper vanwege de jarenlange ‘zorgplicht’. Op grond hiervan zijn Liander en de gemeente van oordeel dat het gepast is om potentiële koper als enige serieuze gegadigde in aanmerking te laten komen voor verkoop.

Het gebruik wat de potentiële koper voor ogen heeft, is in verhouding met de bestemming van het perceel en sluit aan bij het gebruik conform het vigerende bestemmingsplan (Bedrijf). Deze overwegingen rechtvaardigen de afwijking van een openbare (verkoop)procedure. 

Vervaltermijn

Als u het niet eens bent met het voornemen tot verkoop van de hiervoor genoemde onroerende zaak, omdat u van mening bent ook voor deze verkoop in aanmerking te komen, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem. Indien u een kort geding aanhangig maakt, dan dient u ons dit binnen voornoemde termijn van 20 kalenderdagen schriftelijk mede te delen door het per e-mail opsturen van de conceptdagvaarding aan juridischezaken@haarlem.nl. Met het oog op de voortgang in dit verkooptraject en het verkrijgen van duidelijkheid, hanteert de gemeente een termijn van 20 kalenderdagen. Dit betreft een vervaltermijn.

Bij gebreke van een tijdig ingesteld kort geding vervalt het recht tegen de voorgenomen verkoop in rechte op te komen en/of daarop enige vorm van schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren. De gemeente en de potentiële koper zouden onredelijk worden benadeeld als na voornoemde termijn alsnog tegen het voornemen en het aangaan van de koopovereenkomst wordt opgekomen.

De gemeente publiceert dit voornemen op haar website: www.haarlem.nl en in het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan de arresten van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778) en 15 november 2024 (ECLI:NL:HR:2024:1661).

Naar boven