Bekendmaking van voornemen tot verkoop van een aan de gemeente toebehorende onroerende zaak

  • 1.

    Naam Verkoper

    De publiekrechtelijke rechtspersoon gemeente Sittard-Geleen (hierna: "de Gemeente");

     

  • 2.

    Naam Koper

    De besloten vennootschap Steegpark B.V., ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder handelsregisternr. 90616936., kantoorhoudende te (6135 KR) Sittard aan de Poststraat nr. 1, hierna te noemen: “koper”;

     

  • 3.

    De Onroerende Zaak

    De Gemeente is voornemens om het kadastrale perceel Sittard, sectie D, percelen nummers 7197 en 7199, gelegen aan de Rijksweg Zuid 26 te Sittard op korte termijn en een gedeelte van het perceel , sectie D, 6983, gelegen aan de Kleine Steeg 8 te Sittard, zodra dit beschikbaar is en zoals weergegeven op bijgaande situatieschets (hierna: “de percelen”; bijlage 1) te verkopen aan Koper.

     

  • 4.

    Voornemen tot aangaan verkoopovereenkomst

    De gemeente is voornemens om de hierboven genoemde percelen, ter grootte van in totaal ca. 1765 vierkante meter, te leveren aan Koper door middel van een verkoop en latere gedeeltelijke teruglevering.

     

  • 5.

    Motivatie voorgenomen verkoop

  • a.

    Koper is de enige mogelijke gegadigde. De Gemeente meent daarom dat de voorgenomen verkoop van de percelen aan Koper niet onder de reikwijdte van het Didam-arrest valt. Het uitgangspunt is namelijk dat de Gemeente bij een verkoop van onroerend goed verplicht is om mededingingsruimte te bieden aan potentiële gegadigden, behalve indien slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop. De Gemeente meent op grond van de navolgende objectieve, toetsbare en redelijke criteria dat uitsluitend Koper als serieuze gegadigde voor de aankoop van de percelen in aanmerking komt:

  • b.

    Koper is eigenaar van het pand Rijksweg Zuid 28. Dit is gelegen midden op plot A-B van de ontwikkellocatie Kleine Steeg. De overige gronden binnen deze ontwikkellocatie zijn eigendom van de gemeente. Gemeente meent van de ontheffing die het Didamarrest biedt gebruik te kunnen maken door met de eigenaar van het naastgelegen perceel tot één integrale ontwikkeling voor plot A-B te komen. Deze ontwikkeling kan alleen door deze samenwerking tot stand gebracht worden.

  • c.

    Het ambitiedocument voor de herontwikkeling van de ontwikkellocatie Steegpark, thans Ontwikkellocatie Kleine Steeg genaamd, is vastgesteld op 27 juli 2022. Dit is uitgewerkt in een schetsontwerp stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan en plan voor de inrichting van het openbare gebied. Gemeente wil plot A-B van het plangebied in één integrale ontwikkeling brengen conform dit schetsontwerp dat thans wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp stedenbouwkundig plan. Binnen de plot A-B wordt het parkeren ingevuld in één ondergrondse parking, die toegankelijk is via één ontsluiting. Ook maakt deze samenwerking mogelijk dat er een inclusieve verbinding mogelijk is tussen de Rijksweg Zuid en Kleine Steeg en dat er een haalbaar plan mogelijk is voor de diverse woningcategorieën binnen het stedenbouwkundig schetsplan.

  • d.

    Het Project moet door en voor rekening en risico van Koper worden ontwikkeld, gerealiseerd en verkocht dan wel geëxploiteerd. Voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie is een omvangrijke financiële voorinvestering vereist. Koper is een organisatie met de bereidheid en het financiële vermogen om voor eigen rekening en risico het Project te realiseren.

     

    Met inachtneming van het vorenstaande en voor zover de Gemeente bekend, komt enkel Koper in aanmerking voor het aangaan van de verkoopovereenkomst.

  • 6.

    Publicatie voornemen verkoop

    De gemeente publiceert dit voornemen op de site van www.overheid.nl en ………... Met deze publicatie beoogt de gemeente open en transparant te handelen en geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

  • 7.

    Bent u het niet eens met dit voornemen?

    Bent u het niet eens met dit voornemen tot verkoop, dan dient u dit kenbaar te maken door binnen een termijn van 20 kalenderdagen na publicatie van deze bekendmaking, een klacht in te dienen bij het college van B&W dan wel een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht. Deze termijn merken wij aan als vervaltermijn. Dit betekent voor de goede orde dat indien een derde binnen 20 kalenderdagen na heden géén klacht heeft ingediend dan wel een kort geding is gestart, alle rechten vervallen, waaronder het recht om nadien in rechte op te komen tegen dit voornemen tot verkoop.

     

    Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de thans gestelde termijn een uiterlijke termijn betreft zijn en dat een nadere verlenging van die termijn niet aan de orde is.

     

    Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de mevrouw Thea Houbiers van de Gemeente. Per mail bereikbaar op adres thea.houbiers@sittard-geleen.nl en telefonisch via telefoonnummer 14046.

Bijlage 1

Naar boven