Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer maken ingevolge artikel 4.6, tweede lid, van de Invoeringswet Omgevingswet in samenhang artikel 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) het volgende bekend:
De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft bij besluit van 19 december 2024 het bestemmingsplan ‘Hoofddorp woongebieden en Buitenkaag’ vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.
De gemeenteraad heeft eveneens op 19 december 2024 besloten om geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt. Kostenverhaal is in dat geval niet aan de orde.
BestemmingsplanHet plan omvat de wijken Floriande-Zuid, Bornholm, Vrijschot-Noord, Houtwijkerveld, Toolenburg en Graan voor Visch in Hoofddorp, de gebieden Zwaanshoek Noord en Boseilanden en de kern Buitenkaag. Het bestemmingsplan is grotendeels een actualisatie van de bestemmingsplannen voor de genoemde gebieden en legt in hoofdzaak de bestaande situatie opnieuw vast. Ten noorden van Zwaanshoek wordt op een deel van de recreatiegronden nieuw natuurgebied mogelijk gemaakt ter compensatie van verlies natuurgebied buiten dit bestemmingsplan.
Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplanHet bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan op onderdelen gewijzigd. Dit betreft grotendeels ondergeschikte en technische wijzingen van bouw- en gebruiksmogelijkheden, deels als gevolg van ingediende zienswijzen en deels als gevolg van ambtshalve wijzigingen. De wijzigingen hebben betrekking op zowel de verbeelding, de regels als de toelichting. In de ‘Nota van zienswijzen en ambtshalve overwegingen’ die bij het raadsbesluit is gevoegd, zijn alle wijzigingen benoemd. Daarin is in onderdeel D op bladzijde 38 een lijst met de wijzigingen aan de verbeelding en de regels opgenomen.
Terinzagelegging
Het bestemmingsplan ‘Hoofddorp woongebieden en Buitenkaag’ en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen liggen met bijbehorende stukken ter inzage met ingang van 30 januari 2025 op het gemeentekantoor Beukenhorst in Hoofddorp (Taurusavenue 100), op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. U dient daarvoor een afspraak te maken via 0900–1852.
De stukken zijn eveneens digitaal raadpleegbaar via Externe link: www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0394.BPGhfdbuipilot-C001. Het planidentificatienummer is NL.IMR0.0394.BPGhfdbuipilo-C001.
Beroep
Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kan een belanghebbende beroep instellen, ook als hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerpbestemmingsplan.
Een niet-belanghebbende kan ook beroep instellen mits hij:
- 1.
· wel een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan heeft ingediend; of
- 2.
kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om een zienswijze in te dienen; of
- 3.
beroep wil instellen tegen een wijziging die de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.
Tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen kan uitsluitend door belanghebbenden beroep worden ingesteld.
Het beroep kan met ingang van 31 januari 2025 gedurende zes weken bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld worden. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Inwerkingtreding
Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.
Voorlopige voorziening
Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.