Gemeenteblad van Zevenaar
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zevenaar | Gemeenteblad 2025, 35257 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zevenaar | Gemeenteblad 2025, 35257 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Verordening Participatieraad Sociaal Domein
De raad der gemeente Zevenaar;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2024;
gelet op het bepaalde in artikelen: artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, artikel 2.10 van de Jeugdwet, afdeling 3.3 en artikel 2:5 van de Algemene Wet bestuursrecht, artikel 3.3 van de Wet open overheid;
de Verordening Participatieraad Sociaal Domein vastgesteld bij raadsbesluit van 18 december 2024:
HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN
In deze verordening wordt verstaan onder:
Het sociale domein: het sociale domein gaat over alles wat mensen in hun directe bestaan raakt. Het heeft betrekking op zorg, welzijn, arbeid, onderwijs, gezondheidszorg en vrijetijdsbesteding. Het sociale domein gaat dus over de wijze waarop mensen in staat zijn om deel te nemen aan de samenleving.
HOOFDSTUK 2 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN
Artikel 2 Doelstelling, taak en werkwijze van de Participatieraad
De Participatieraad is ingesteld om inwoners van de gemeente Zevenaar te betrekken bij het gemeentelijk beleid binnen het sociale domein. De Participatieraad heeft tot doel het brede algemene belang ten dienste van inwoners en maatschappelijke organisaties te verwoorden door middel van het uitbrengen van gevraagde en ongevraagde adviezen die betrekking hebben op het sociale domein.
Aan de Participatieraad gevraagde adviezen worden binnen zes weken - na ontvangst van het verzoek om advies - schriftelijk uitgebracht aan het college. Tenzij de complexiteit van de zaak een langere termijn vereist, kan de Participatieraad het uitbrengen van een advies eenmaal voor twee weken verdagen. Van een verdaging wordt schriftelijk en gemotiveerd mededeling gedaan.
Artikel 3 Samenstelling, benoeming, zittingsduur en beëindiging lidmaatschap
De leden worden op persoonlijke titel, zonder last of ruggespraak, lid van de Participatieraad. Zij dienen te beschikken over een brede maatschappelijke belangstelling en affiniteit te hebben met verschillende groeperingen binnen de samenleving. Daarnaast dienen zij intensieve contacten met inwoners en maatschappelijke organisaties te onderhouden. Op basis van het voorgaande hebben de leden het vermogen de adviezen te baseren op het brede algemene belang.
Bij ernstig disfunctioneren van een of meer van de leden van de Participatieraad en/of het niet meer voldoen aan de formele eisen als genoemd in deze verordening vindt er overleg plaats tussen het/de desbetreffende lid/leden en de voorzitter. Indien dit overleg onvoldoende resultaten heeft opgeleverd, kan de voorzitter van de Participatieraad het college verzoeken het lidmaatschap van het desbetreffende lid/leden te beëindigen.
Artikel 4 Recht van initiatief
De Participatieraad kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over beleid, verordeningen, uitvoeringsplannen en andere aangelegenheden binnen het sociale domein.
De Participatieraad wordt tijdig in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over beleidsvoornemens en uitvoeringsplannen binnen het sociale domein.
De vergaderingen van de Participatieraad zijn in beginsel openbaar tenzij privacy zich daartegen verzet. De stukken voor de vergadering zijn in principe zeven dagen, doch uiterlijk vijf werkdagen, voorafgaand aan de vergadering voor derden beschikbaar. De agenda wordt gepubliceerd op de website van de Participatieraad, mits het bepaalde in artikel 13 over geheimhouding zich daar niet tegen verzet.
Artikel 8 Huishoudelijk reglement
De Participatieraad stelt een huishoudelijk reglement vast, dat voorafgaand aan de vaststelling ter goedkeuring aan het college wordt voorgelegd.
Met inachtneming van deze verordening kan de Participatieraad Sociaal Domein in een huishoudelijk reglement nadere regels stellen ten aanzien van de eigen werkwijze.
Aan de leden en de Participatieraad wordt een maandelijkse onkostenvergoeding toegekend. Dit bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd. Voor de hoogte van de vergoeding wordt tabel IV ( = vergoeding commissieleden) van het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden gevolgd (Besluit van 22 maart 1994, houdende regels betreffende de rechtspositie van raads- en commissieleden).
Artikel 10 Verantwoording en Evaluatie
Jaarlijks brengt de secretaris namens de Participatieraad voor 1 juni verslag uit aan het college van de activiteiten en de bevindingen over het voorafgaande jaar. Daarbij wordt in een financieel verslag tevens verantwoording afgelegd over de besteding van het beschikbare budget en gekoppeld aan de subsidieaanvraag.
De Participatieraad evalueert jaarlijks samen met de portefeuillehouder het functioneren van het onderling overleg. Indien er op basis van deze evaluatie reden is om de verordening aan te passen, wordt hiertoe via de Participatieraad en het college een voorstel ingediend bij de gemeenteraad.
Het college kan één of meerdere artikelen van deze verordening buiten toepassing laten, voor zover toepassing gelet op het belang van participatie van inwoners leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-35257.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.