Aanwijzing Kammerbergweg 19 te Langenboom als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 7 januari 2025;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Kammerbergweg 19 te Langenboom, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie M, perceelnummer 605, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Kammerbergweg 19 te Langenboom, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie M, perceelnummer 605, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Kammerbergweg 19 te Langenboom voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument. De voormalige boerderij Groot Kammerberg inclusief schuur heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde, ten eerste vanwege de lange en bijzondere geschiedenis van de huisplaats en de op een zandrug ontstane nederzetting Kammerberg, die als onderdeel van het landgoed Tongelaar terug reikt tot in de middeleeuwen. Het terrein bezit derhalve ook een hoge archeologische waarde vanwege de nog aanwezige sporen van de voorgangers van de huidige boerderij. De huidige boerderij herinnert met zijn jaartalankers (wederopbouw in 1941) tevens als fysieke herinnering aan de krijgshandelingen die hier in de meidagen van 1940 rond de Peel-Raamstelling plaats vonden. Tenslotte herinnert de boerderij aan de activiteiten van de familie Bens, die met hun fokpaarden een grote naam opbouwden en waardoor de Kammerberg tot in de verre omtrek een bekende plek werd.

De schuur heeft architectuur en kunsthistorische waarden vanwege de bijzondere opzet, tweebeukig waarbij de linker beuk de oorspronkelijk doorrit was en in de rechter beuk stallen waren opgenomen deels met een lagere zoldering erboven. Zowel de hoofdvorm als de detaillering van de gevels is traditioneel opgezet en ook de constructie met houten trekbalken met standvinken en schoren onder Hollandse spanten is ook nog traditioneel te noemen. De invulling van de verder nog oorspronkelijke gevelopeningen is niet oorspronkelijk en in afwijking van de oorspronkelijke vulling (bij de vensters oorspronkelijk ijzeren stalramen).

De boerderij inclusief schuur heeft hoge situationele waarde vanwege haar vrijstaande beeldbepalende ligging met haar markante hoofdvorm en uitstraling op een hoge rug bij een bocht van de Kammerbergweg Haverstraat en de Zeelandsedijk. Samen met de schuur aan de overzijde en de ernaast gelegen boerderij Kammerbergweg 22-24 (voormalige Klein Kammerberg) vormt de boerderij een historisch ensemble.

De schuur heeft nog zijn oorspronkelijke hoofdvorm en indeling van de gevels en sluit in zijn uitstraling goed aan bij de boerderij.

Het ensemble heeft een redelijk hoge zeldzaamheidswaarde. Binnen het gebied rondom Mill komen weliswaar meerdere vroege in 1941 gebouwde wederopbouw-boerderijen voor, maar deze boerderij wijkt met zijn bijzondere opzet en uitmonstering daar sterk vanaf.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 7 januari 2025.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven