Gemeenteblad van Dordrecht
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Dordrecht | Gemeenteblad 2025, 255272 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Dordrecht | Gemeenteblad 2025, 255272 | beleidsregel |
Beleidsregels over regionale 'uitstroom opvang- en begeleidingsinstellingen' Dordrecht
Beleidsregels ‘regionale uitstroom opvang- en begeleidingsinstellingen’ voor het huisvesten van personen die een opvanginstelling of voorziening van Beschermd Wonen verlaten.
Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;
gezien het voorstel inzake vaststellen Huisvestingsverordening gemeente Dordrecht;
gelet op artikel 2.1.1 lid 2 sub e en artikel 2.1.11 van de Huisvestingsverordening gemeente Dordrecht;
Beleidsregels over regionale uitstroom uit (opvang)instellingen
Beschermd wonen: is een regeling voor tijdelijke opvang van personen die niet meer zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische en/of psychosociale problematiek. Wanneer ambulante hulp aan huis (begeleid wonen) niet voldoende is, wordt middels beschermd wonen een kamer aangeboden in een instelling of wooninitiatief;
ondersteunend netwerk: een groep van mensen, organisaties of diensten die elkaar helpen door emotionele, sociale of praktische steun te bieden. Dit netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, collega's, vrijwilligers, en professionele hulpverleners. Het doel van een ondersteunend netwerk is om iemand te ondersteunen bij het verbeteren van zijn of haar welzijn, zelfstandigheid, en kwaliteit van leven;
Het doel van deze regeling is om een verblijf in de maatschappelijke opvang of voorziening van beschermd wonen zo kort mogelijk te laten duren en voor wie het passend is, uit te laten stromen naar (begeleid) zelfstandig wonen. Het doel van de regeling is voorts om doorstroom naar wonen en herstellen in de thuissituatie mogelijk te maken. Daarbij wordt gezorgd voor een goede overgang van een verblijf in een (opvang) instelling naar (tijdelijk) begeleid wonen met voldoende ondersteuning om een (nieuwe) start te maken. Om dit mogelijk te maken zijn afspraken over regionale uitstroom randvoorwaardelijk. Deze zijn uitgewerkt in een regionale regeling voor uitstroom (opvang) instellingen.
Artikel 3 Criteria voor uitstroom uit (opvang)instellingen
Om in aanmerking te komen voor uitstroom uit een opvanginstelling naar geschikte woonruimte zijn de volgende criteria zijn van toepassing:
de woningzoekende is minimaal zes maanden aaneengesloten opgenomen geweest in een opvanginstelling en/of voorziening voor beschermd wonen, die vermeld is op de regionaal vastgestelde lijst van gecontracteerde zorgaanbieders, tenzij sprake is van opname in een instelling gericht op begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld, waarbij aangetoond wordt dat woningzoekende vanwege veiligheid niet terug kan keren naar de eigen regio; en
de woningzoekende stond vόόr opname minimaal één jaar ingeschreven in de Basisregistratie Personen van één van de gemeenten in de zorgregio en heeft aantoonbare regiobinding of een ondersteunend netwerk in de regio, met uitzondering van woningzoekenden die van buiten de zorgregio komen en vanwege veiligheid niet naar de eigen regio kunnen terugkeren; en
Artikel 4 Uitstroom vanuit een penitentiaire inrichting
Om in aanmerking te komen voor uitstroom vanuit een penitentiaire inrichting naar geschikte woonruimte zijn de volgende criteria van toepassing:
Artikel 5 Woningtoewijzing en selectie
De woningen worden passend bij het huishouden en het huishoudinkomen toegewezen op basis van urgentie. Hierbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met:
De voorgedragen woningzoekende wordt bemiddeld naar woonruimte in de zorgregio. De woningzoekende krijgt een eenmalig aanbod dat niet geweigerd mag worden.
Artikel 6 Beoordeling van de aanvragen
De beoordeling van de aanvragen om in aanmerking te komen voor deze voorrangsregeling is door het college gemandateerd aan Team Specials van centrumgemeente Dordrecht.
Artikel 7 Preventieve maatregelen
De inzet richt zich op het voorkomen van terugval in dakloosheid door het bieden van stabiele woonomstandigheden, nazorg en een netwerk van hulpverlening. In situaties van dreigende huisuitzetting wordt tijdig interventie geboden door de begeleidende partij.
Artikel 8 Maatwerkoplossing indien zelfstandig wonen niet haalbaar is
Indien zelfstandig wonen ondanks (opgehoogde) begeleiding niet haalbaar blijkt, neemt de zorgaanbieder het voortouw bij het vinden van een passende oplossing en stemt af met de betrokken WMO-consulent en betreffende woningzoekende.
Artikel 9 Evaluatie en verbetering van het beleid
Het college evalueert jaarlijks deze beleidsregels en past, waar nodig, op basis van feedback van betrokkenen, nieuwe wet- en regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen, de beleidsregels aan.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-255272.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.