Gemeenteblad van Heerlen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Heerlen | Gemeenteblad 2025, 14933 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Heerlen | Gemeenteblad 2025, 14933 | beleidsregel |
Beleidsregels Gebiedsontzeggingen en verwijderingsbevelen Heerlen (2025)
Namens de burgemeester van Heerlen kunnen politieagenten en buitenge-woon opsporingsambtenaren aan personen een gebiedsontzegging (meerdere dagen tot weken) of een verwijderingsbevel (12 of 24 uur) opleggen. Het is een verbod om gedurende deze periode in een of meerdere gebieden aanwezig te zijn. Deze gebieden zijn hetzelfde als de wijkgrenzen met uitzondering van het uitgaansgebied.
Een gebiedsontzegging wordt opgelegd aan personen die de openbare orde hebben verstoord. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen lichte en zware feiten. Hoe zwaarder de feiten, hoe langer de gebiedsontzegging geldt. Ook bij recidive (herhaalde overtreding) wordt de duur van de ontzegging langer.
De gebiedsontzeggingen zijn in de loop van de jaren een zeer effectief middel gebleken om hinderlijk en openbare orde verstorend gedrag stevig aan te pakken. De ontzegging kan direct na de verstorende gedraging op straat worden gegeven. Waarbij de overtreder meteen zijn zienswijzen kan geven. Het besluit wordt aan de hand van een voorgedrukt besluit ingevuld en meteen fysiek uitgereikt. Het effect is groot omdat de maatregel meestal direct na de gedraging volgt.
Het college wijst de gebieden aan waarvoor de burgemeester de gebiedsont-zeggingen kan laten opleggen.
Afhankelijk van onder meer de gedraging en de impact daarvan op de omgeving, de locatie en het tijdstip kan er ook gekozen worden om een verwijderingsbevel te geven. Dit is de meest milde vorm van een gebiedsontzegging omdat de tijdsduur (in beginsel 12 uur) beperkt is en daarmee de bewegingsvrijheid van de overtreder minimaal beperkt wordt. Of andersom, een stevige en niet vrijblijvende waarschuwing.
De openbare orde is de normale gang van het maatschappelijk leven op een bepaalde plaats en onder de gegeven omstandigheden. Wat in de ene buurt als redelijk normaal gezien wordt kan op een andere locatie wel als verstorend ervaren worden. Of strafbare feiten zijn gepleegd is niet bepalend voor het antwoord op de vraag of sprake is van verstoring van de openbare orde. Criminele activiteiten zoals (winkel)diefstal worden ieder geval wel als verstorend voor de openbare orde aangenomen.
Artikel 2: Aangewezen gebieden
Het college van burgemeester en wethouders heeft in het aanwijzingsbesluit ‘werkingsgebieden gebiedsontzeggingen en verwijderingsbevelen Heerlen (2025)’ in totaal 24 gebieden aangewezen. Dit zijn de 23 wijken in Heerlen alsmede een deel van Heerlen-Centrum als uitgaansgebied.
Artikel 8: Veelvoud aan overtredingen
Als er sprake is van meer dan twee gebiedsontzeggingen binnen één jaar kan bij een derde constatering door de burgemeester gekozen worden tot het opleggen van een gebiedsverbod op grond van artikel 172a Gemeentewet.
Aldus besloten door de burgemeester van Heerlen op 07 januari 2025,
de burgemeester van Heerlen,
drs. R. Wever
Artikel 2: Aangewezen gebieden
De begrenzing van de gebieden ligt binnen de genoemde (water)wegen en alsmede de genoemde (water)wegen zelf. Kaarten en luchtfoto’s van deze gebieden zijn beschikbaar op Externe link: www.heerlen.nl/gebiedsontzeggingen.
10. Maria Gewanden - Terschuren: Terschurenvoetpad, Laervoet-pad, Klinkertstraat, Juliana Bernhardlaan, Pastoorskuilenweg, Juliana Bernhardlaan, Randweg, Jeugrubbenweg, Wienweg, Vaesraderwienweg, gemeentegrens met Beekdaelen, Ringweg Parkstad (N300), gemeentegrens met Beekdaelen.
11. Mariarade: Allee, Akerstraat-Noord, Kastanjelaan, Pastoorskuilenweg, Randweg, Ringweg Parkstad (N300).
12. Hoensbroek – De Dem: Kastanjelaan, Pastoorskuilenweg, Juliana Bernhardlaan, Kasteel Hoensbroeklaan. Gravin van Schönbornlaan, langs het waterbekken, Terhoevenderweg, Akerstraat-Noord.
13. Nieuw Lotbroek: Autoweg A76, Laervoetpad, Juliana Bernhardlaan, Kasteel Hoensbroeklaan, Gravin van Schönbornlaan, Koumenweg, Heerlerweg, Prins Clausstraat, Verlengde Klinkertstraat.
14. De Koumen: Antwerpseweg N281, Terlindenweg, Beersdalweg, Terhoevenderweg, langs het waterbekken, Koumenweg, Heerlerweg, langs achterzijde woningen en bedrijventerrein, Prins Clausstraat.
20. Vrieheide – de Stack: Willem Barentszweg, Europalaan, Unolaan, Vrijheerenberg, Kamperheideweg, Heerenweg, gemeentegrens met Brunssum, Passartweg, groengebied ter hoogte van Marco Polostraat en Houtmanstraat, John Franklinstraat.
21. Heerlerheide – Passart: Passartweg, langs achterzijde vijver en achterzijde woningen Carisven, John Franklinstraat, Willem Barentzsweg, Europalaan, Unolaan, Ganzeweide, Terhoevenderweg.
22. Heksenberg: Unolaan, Vrijheerenberg, Kamperheideweg, langs het groengebied ter hoogte van Kievitstraat, Zwaluwstraat, Koolkoelenweg, Bokstraat.
23. Schrieversheide: Brunssummerheide (deel op Heerlens grondgebied) en in het zuiden begrenst door de Euregioweg inclusief Musschenbroek, Palemigerboord, Heerenweg, Zilverzandstraat, Heideveldweg.
24. Rennemig – Beersdal: Heerenweg, Palemigerboord, Schelsberg, Euregioweg, Beersdalweg, Terhoevenderweg, Ganzeweide, Bokstraat, wandel- en fietspad langs de vijvers tot aan de Heerenweg.
30. Zeswegen – Nieuw Husken: Beersdalweg, Terhoevenderweg, spoorlijn gelegen achter de Dudoklaan, spoorlijn achter In de Cramer, spoorlijn richting Maastricht, Antwerpseweg N281, Parallelweg, Looierstraat, Mijnmuseumpad, CBS-weg, Kloosterweg.
31. Schandelen – Grasbroek: Euregioweg, Schelsberg, Sittarderweg, Palemigerboord, Schandelerboord, Spoorsingel, Looierstraat, Mijnmuseumpad, CBS-weg, Kloosterweg.
32. Meezenbroek – Schaesbergerveld: spoorlijn gelegen tussen de Groene Boord en de Euregioweg, Euregioweg, Schaesbergweg, gemeentegrens met Landgraaf, Euregioweg, Palemigerboord, Schandelerboord.
33. Heerlen-Centrum: Groene Boord, Sint Antoniusweg, Sint Fransiscusweg, Ruys de Beerenbroucklaan, Burg. Gijzelslaan, Welterlaan, Antwerpseweg N281, Looierstraat, Spoorsingel tot aan de Willemstraat.
34. Eikenderveld: Looierstraat, Parallelweg, Antwerpseweg N281.
35. Woonboulevard – Ten Esschen: Autoweg A76, gemeentegrens met Voerendaal tot aan de Terlinderweg, Antwerpseweg N281, Beersdalweg, wandel- en fietspad ter hoogte van de Rietveldstraat en Seelenstraat, Terhoevenderweg, spoorlijn tot aan de Dudoklaan, spoorlijn richting Maastricht.
36. Welten – Benzenrade: Benzenrade, Bremersweg, autoweg A76, gemeentegrens met Voerendaal, spoorlijn gelegen tussen de autoweg A76 en de Antwerpseweg N281, Antwerpseweg overgaand in de Keulseweg N281 tot aan de Bremersweg.
37. Bekkerveld – Aarveld: Welterlaan, Burg. Gijzelstraat, Ruys de Beerenbroucklaan, Sint Fransiscusweg, Bongaertslaan, Caumerbeeklaan, Burg. Waszinkstraat, Tacitusstraat, Celsusstraat, Antwerpseweg N281.
38. Caumerveld – Douve Weien: Keulseweg N281, John F. Kennedylaan, Eisenhouwerstraat, Corisbergweg, Onderste Caumer, Johannes XXIII Singel, Caumermolenweg, Caumerbeek (waterweg), Molenberglaan, Caumerbeeklaan, Burgemeester Waszinkstraat, Tactitusstraat.
39. Molenberg: spoorlijn gelegen tussen de spoorbrug Groene Boord en Euregioweg, Euregioweg, gemeentegrens met Landgraaf tot aan de fietsbrug over de Euregioweg, Pegasuslaan, groengebied Kaldeborn, Corisbergweg, Onderste Caumer, Johannes XXIII singel, Caumermolenweg, Caumerbeek (waterweg), Caumerbeeklaan, Bongaertslaan, Sint Fransiscusweg, Sint Antoniusweg, Groene Boord.
40. Heerlerbaan–Centrum: Euregioweg, Karmelstraat, wandel- en fietspad kruisend met de Gaffelhof, Egstraat, Palestinastraat, Vullingsweg, Romeinenstraat, Caumerweg, Heerlerbaan tot aan de Euregioweg, gemeentegrens met Kerkrade.
41. Heerlerbaan–Schil: Euregioweg vanaf de Heerlerbaan, Imstenraderweg, autoweg A76, Benzenrade, Bremersweg, Keulseweg N281, John F. Kennedylaan, Heesbergstraat,, Eisenhouwerstraat, Corisbergweg, fietspad tot aan de Euregioweg, gemeentegrens met Landgraaf.
42. De Beitel: landsgrens met Duitsland, gemeentegrens met Simpelveld, Imstenraderweg, Euregioweg, Keulseweg N281.
Het uitgaansgebied: Bekkerweg, Kruisstraat, Geerstraat, Parallelweg, Looierstraat, Spoorsingel, Groene Boord, Sint Antoniusweg, Sint Fransciscusweg, Ruys de Beerenbroucklaan.
De verwijderingsbevelen kennen een andere grondslag, namelijk artikel 2:1, tweede lid APV, dan de gebiedsontzeggingen. Het zijn dan nadrukkelijk twee verschillende instrumenten. Tegelijk hebben ze een gedeeld doel. Namelijk een persoon die de openbare orde verstoort voor een bepaalde periode uit een gebied te kunnen weren om de rust te laten terugkeren en die rust ook te bewaren. Een verwijderingsbevel heeft een kortdurende geldigheidsduur van maximaal 24 uur. Tot het moment van het vaststellen van deze beleidsregels was er geen duidelijkheid over de werkingsduur. In onderhavig beleid wordt nu expliciet vastgelegd hoelang een bevel van kracht is. Naar eigen inzicht van de politieagent of boa kan hij/zij kiezen voor 12 uur of 24 uur. Er wordt altijd gekozen voor de kortst mogelijke periode (12 uur) als daarmee het beoogde doel bereikt wordt.
Artikel 4: Uitgangspunt opleggen gebiedsontzeggingen
Het besluit tot gebiedsontzegging wordt aan de betrokken persoon uitgereikt. De uitreiking (locatie, tijdstip etc.) wordt vastgelegd in een proces-verbaal. Een gebiedsontzegging treedt in werking op het moment dat deze aan de betrokken persoon wordt uitgereikt. De gebiedsontzegging wordt direct op naam van de betrokken persoon geregistreerd. Als een politieagent het uitreikt informeert deze Team Handhaving en Toezicht Heerlen daarvan zo spoedig als mogelijk. En omgekeerd, als een boa een gebiedsontzegging oplegt wordt het basisteam Heerlen van de politie daarover zo spoedig als mogelijk geïnformeerd.
Overtreden van de gebiedsontzegging is strafbaar op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening Heerlen.
Artikel 5 en 6: Lichte en zware feiten
De feiten hoeven niet per se op straat plaats te vinden maar er moet wel een relatie zijn met de openbare orde. Zo zullen bedreigingen in een winkel of een horeca-inrichting wel degelijk relevant zijn voor de openbare orde en ten grondslag kunnen liggen aan een gebiedsontzegging. Tevens kunnen strafbare feiten die zich afspelen in een voor het publiek toegankelijke inrichting (zoals een café of discotheek) de basis zijn voor een gebiedsontzegging.
Artikel 7a: Duur van een ontzegging in het uitgaansgebied
De gebiedsontzeggingen voor het gebied Uitgaanscentrum zijn bedoeld voor de aanpak van notoire overlastgevers in het uitgaansgebied van Heerlen. Daarom worden gebiedsontzeggingen voor dit deel van de stad beperkt tot de uitgaanstijden. De uitgaanstijden zijn ontleend aan enerzijds de sluiting van winkels en anderzijds de sluitingstijden van de horeca, waarbij ook rekening wordt gehouden met de tijden waarop het uitgaanspubliek het uitgaanscentrum verlaat.
Artikel 8: Veelvoud aan overtredingen
Als er sprake is van een notoire overtreder en waarbij eerdere gebiedsontzeggingen (te) weinig tot geen effect hadden om het openbare orde verstorend gedrag te stoppen kan een gebiedsverbod worden opgelegd. Een dergelijk verbod wordt door de burgemeester op grond van artikel 172a Gemeentewet opgelegd aan personen die meermaals individueel en/of in groepsverband herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord. Een verbod kan voor maximaal drie maanden worden opgelegd, meerdere gebieden omvatten of zelfs ook een doorwerking hebben in andere gemeenten. Een gebiedsverbod kan driemaal verlengd worden. De werkingsduur kan daarmee in totaal maximaal één jaar zijn.
Artikel 9: Opnemen route door ontzegd gebied
De politieagent of buitengewoon opsporingsambtenaar is verplicht betrokkene aan wie een gebiedsontzegging opgelegd wordt te vragen of hij/zij een belang heeft in dat specifiek gebied aanwezig te zijn. Een dergelijk moet wel zelf en concreet aangetoond te worden. Doorgaans zal het daarbij gaan om belangen in de persoonlijke sfeer, zoals wonen, werken, school, het bezoek aan een huisarts, advocaat of hulpverleningsinstanties.
Indien er ná het opleggen van een gebiedsontzegging een zwaarwegend belang ontstaat of pas nadien aangetoond kan worden dan kan de verbalisant de gebiedsontzegging achteraf op verzoek aanpassen door het opnemen van de ontzegging. De verdere werking of geldigheidsduur wijzigt daardoor verder niet.
Als het belang zwaarwegend is, en aangetoond, wordt in de ontzegging een route genoteerd waar betrokkene zich te voet, op een fiets of gemotoriseerd in het gebied mag verplaatsen. Betrokkene maar daarbij niet onnodig stilstaan of andere handelingen verrichten die niet in dienst staan van het zwaarwegend belang. Bijvoorbeeld op weg naar een doktersafspraak in het gebied stil blijven staan om met vrienden bij te gaan praten. Of nog even snel een paar boodschappen doen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-14933.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.