Burgemeesters en wethouders van de gemeente Coevorden maken bekend dat zij voornemens zijn om het Omgevingsplan gemeente Coevorden door de gemeenteraad te laten wijzigen ten behoeve van de ‘Netversterking Emmen’.
Wat is een omgevingsplan?
Een omgevingsplan is het juridisch kader voor allerlei activiteiten die plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. In het omgevingsplan worden regels gesteld over activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Het omgevingsplan bevat bijvoorbeeld regels over bouw- en gebruiksmogelijkheden van gronden. Daarmee maken we ontwikkelingen mogelijk en beschermen we tegelijkertijd de fysieke leefomgeving.
Waarom moet het omgevingsplan worden gewijzigd?
TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, is voornemens het 110 kV-hoogspanningsnet in de regio Emmen te versterken om de toekomstige vraag naar en aanbod van (duurzame) elektriciteit te kunnen blijven transporteren. De 110 kV-netversterking Deelnet Emmen bestaat op hoofdlijnen uit de aanleg van twee 110 kV-hoogspanningsstations en een aantal ondergrondse 110 kV-hoogspanningsverbindingen. Daarnaast worden bestaande (vervallen) ondergrondse kabelverbindingen verwijderd en worden op een aantal bestaande hoogspanningsstations technische aanpassingen uitgevoerd. Voor het grondgebied van Coevorden betekent dit een ondergrondse verbinding tussen het te realiseren hoogspanningsstation Veenoord-Boerdijk en mast 116 in de omgeving Holsloot. Binnen het huidige omgevingsplan van de gemeente Coevorden is het momenteel niet mogelijk om de voorgenomen netversterking te realiseren. Dat betekent dat een wijziging of afwijking van het omgevingsplan nodig is. Het wijzigen van een omgevingsplan vraagt om een onderbouwing op basis van ruimtelijke afwegingen. Gezien de omvang van het project is een Plan-mer noodzakelijk.
Plan-mer-procedure
Met het opstellen van een plan-mer (een milieueffectrapportage voor een plan) worden de milieueffecten van een plan in beeld gebracht. Zo kan de gemeente de milieueffecten meenemen bij haar besluit over het plan. De mer-procedure begint met de terinzagelegging van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In de NRD beschrijft het project, welke alternatieven er zijn en welke alternatieven er worden onderzocht ten behoeve van de Plan-mer.
Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk
Het project raakt de belangen van veel partijen zoals inwoners, grondeigenaren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Wij vinden het belangrijk dat alle partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken over het project. Met deze kennisgeving van het voornemen voor de wijziging van het omgevingsplan publiceren wij tevens de concept-onderzoeksaanpak voor het plan-MER (de concept-NRD: notitie reikwijdte en detailniveau) en het participatieplan. In het participatieplan staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in de huidige fase van het project. Dit voorstel voor participatie wordt geactualiseerd bij belangrijke momenten in het project.
Indienen zienswijzen
In de periode van woensdag 15 januari 2025 tot en met dinsdag 25 februari 2025 kan iedereen reageren op de concept-NRD, dat heet formeel een zienswijze indienen. Het participatieplan wordt daarnaast gepubliceerd ter kennisgeving.
Het concept-NRD en het participatieplan kunt u vinden op
Externe link: https://www.tennet.eu/nl/projecten/provincies/drenthe/deelnet-emmen
en als inkijkexemplaar op:
- Het gemeentehuis van Coevorden, Kasteel 1 Coevorden.
Een ieder kan tijdens de periode van terinzagelegging van het concept-NRD zijn of haar zienswijze mondeling of schriftelijk indienen. Schriftelijke zienswijzen kunnen gestuurd worden naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 2, 7740 AA te Coevorden en/of via info@coevorden.nl onder vermelding van ‘zienswijze netversterking Emmen’.
Degene die mondeling een zienswijze naar voren wil brengen, dient dit uiterlijk twee weken voor afloop van bovenstaande termijn kenbaar te maken. Hiertoe dient contact opgenomen te worden met het Klantcontactcentrum van de gemeente Coevorden voor het maken van een afspraak, telefonisch bereikbaar via 14 0524.
Inloopbijeenkomsten
Tijdens de terinzagelegging vinden inloopbijeenkomsten plaats om belangstellenden te informeren over het project en de procedure. De inloopbijeenkomsten vinden op de volgende momenten plaats:
- 1.
Dinsdag 28 januari: van 15:30 tot 20:30 in Van der Valk Emmen (Verlengde Herendijk 50, 7833 JD Nieuw-Amsterdam);
- 2.
Donderdag 30 januari van 15:30 tot 20:30 in ATLAS theater (Raadhuisplein 100, 7811 AP Emmen).
Tijdens de inloopbijeenkomsten vindt u informatie over het project en over de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van TenneT en de gemeente. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de inloopbijeenkomst zienswijzen in te dienen. U bent van harte welkom om informatie te halen en om ideeën in te brengen.
Wat gebeurt er met uw reactie?
Uw zienswijze wordt beantwoord in een Nota van Antwoord. Daarin geven we aan hoe uw zienwijze wordt meegenomen bij de verdere uitwerking van het project. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend krijgt een kopie van de Nota van Antwoord.
Zaak: 3409-2025