Gemeenteblad van Drimmelen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Drimmelen | Gemeenteblad 2025, 127584 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Drimmelen | Gemeenteblad 2025, 127584 | ander besluit van algemene strekking |
Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2025
Hoofdstuk 1 Procedureregels aanvraag maatschappelijke ondersteuning
Voor of tijdens het gesprek verschaft de cliënt het college alle gegevens en bescheiden die naar het oordeel van het college hiervoor nodig zijn en waarover de cliënt op dat moment redelijkerwijs de beschikking kan krijgen. De cliënt verstrekt in ieder geval een identificatiedocument als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage.
Het college onderzoekt in een gesprek tussen deskundigen en de degene door of namens wie de melding is gedaan, dan wel diens vertegenwoordiger en waar mogelijk met de mantelzorger of mantelzorgers en desgewenst familie, zo spoedig mogelijk en voor zover nodig:
de mogelijkheden om met gebruikmaking van een algemene voorziening, zoals opgenomen in het beleidsplan, bedoeld in artikel 2.1.2 van de wet, of door het verrichten van maatschappelijk nuttige activiteiten te komen tot verbetering van zijn zelfredzaamheid of zijn participatie, of de mogelijkheden om met gebruikmaking van een algemene voorziening te voorzien in zijn behoefte aan beschermd wonen of opvang;
de mogelijkheden om door middel van samenwerking met zorgverzekeraars en zorgaanbieders als bedoeld in de Zorgverzekeringswet en partijen op het gebied van publieke gezondheid, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen, te komen tot een zo goed mogelijk afgestemde dienstverlening met het oog op de behoefte aan verbetering van zijn zelfredzaamheid of zijn participatie of aan beschermd wonen of opvang;
Hoofdstuk 2 Bijzondere regels rond verstrekking en verantwoording van het persoonsgebonden budget
Artikel 7 Verstrekking persoonsgebonden budget (pgb)
Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats:
als de voorziening of het hulpmiddel die op basis van een eerder verstrekt persoonsgebonden budget is toegekend, is versleten; Een voorziening kan versleten zijn na de redelijke gebruikstermijn, zoals aangeven in art. 23 van dit Besluit of zoals aangegeven in de toekenningbeschikking waarmee het eerdere persoonsgebonden budget is verstrekt.
Verstrekking als persoonsgebonden budget vindt niet plaats:
indien op grond van aanwijzingen die tijdens het onderzoek duidelijk zijn geworden, de overtuiging bestaat dat de aanvrager problemen zal hebben bij het omgaan met een persoonsgebonden budget, als de aanvrager niet voldoet aan de 10 punten pgb-vaardigheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;
Artikel 12 Persoonsgebonden budget voor vervoer- en verplaatsingsmiddelen (hulpmiddelen)
Het persoonsgebonden budget voor vervoersvoorzieningen wordt vastgesteld op basis van de tegenwaarde van de goedkoopst adequate voorziening, indien nodig verhoogd met een bedrag voor onderhoud en reparatie. Bij berekening van de hoogte van het pgb worden eventuele kortingen van de leverancier aan de gemeente ook toegepast.
Voor het pgb voor de aanschaf van autostoeltjes in bijzondere uitvoering voor het vervoer van kinderen geldt een drempelbedrag. Dit drempelbedrag is afhankelijk van marktprijzen en/of van bedragen die het Nibud hanteert. Het hanteren van een drempelbedrag betekent dat de eerste kosten tot het drempelbedrag voor rekening komen van de aanvrager en het meerdere als pgb kan worden toegekend.
Artikel 14 Omvang eigen bijdragen
Omvang van de eigen bijdragen voor diverse voorzieningen:
Artikel 15 Duur eigen bijdragen
Bij woningaanpassingen voor kinderen wordt een eigen bijdrage opgelegd aan de ouders/verzorgers van het kind, totdat het kind 18 jaar wordt. Het restant bedrag (de kosten van de woningaanpassingen minus de reeds betaalde eigen bijdragen) wordt op naam van het volwassen kind doorgegeven aan het CAK voor berekening en inning van de eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor woningaanpassingen voor kinderen wordt opgelegd zolang er gebruik gemaakt wordt van de aanpassing.
Hoofdstuk 4 Bouwkundige woningaanpassingen
Artikel 17 Onderhoud, keuring, reparatie en verzekering van hulpmiddelen en bouwkundige voorzieningen
De kosten van onderhoud, reparatie en keuring van de voorzieningen worden na ontvangst van de factuur uitbetaald mits deze zijn uitgevoerd door de leverancier van de voorziening of een andere door de gemeente erkende installateur. Hierbij gelden de maximale bedragen uit artikel 23 lid 3 van dit Besluit.
In geval van huurbeëindiging van een aangepaste woonruimte, die voor meer dan € 20.000,- is aangepast, kan het college een financiële tegemoetkoming verlenen aan de eigenaar van de woning in verband met derving van huurinkomsten voor de duur van maximaal zes maanden na de eerste maand huurderving die niet voor een andere financiële tegemoetkoming in aanmerking komt.
Artikel 19 Antispeculatiebeding
De eigenaar-bewoner, die krachtens de verordening een (vaste) bouwkundige woningaanpassing heeft ontvangen en die binnen een periode van drie jaren na de datum van gereedmelding van de werkzaamheden de woning verkoopt, is gehouden binnen een week na het passeren van de akte, het college hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen. De Wmo-middelen die voor het treffen van de voorziening zijn toegekend, dienen gedeeltelijk aan de gemeente te worden terugbetaald
Hoofdstuk 5 Het zich lokaal verplaatsen per vervoermiddel
De collectieve vervoersvoorziening wordt in de gemeente Drimmelen uitgevoerd onder de naam Deeltaxi. Hiervoor gelden de volgende bepalingen:
een aanvrager kan zich door één begeleider laten vergezellen. Het tarief voor de sociale begeleiders van Wmo vervoer is hetzelfde tarief als geldt voor de persoon die begeleid wordt. Als de begeleiding naar het oordeel van het college medisch noodzakelijk is, is het vervoer van de begeleider gratis.
Hoofdstuk 7 Verplaatsen in en rond de woning
Artikel 23 Onderhoud, reparatie, verzekering van maatwerkvoorzieningen voor verplaatsen in en rond de woning
De gebruiksduur van maatwerkvoorzieningen voor verplaatsen in en rond de woning voor volwassenen is 84 maanden. Voor transfervoorzieningen, voorzieningen voor kinderen en sportvoorzieningen is de gebruiksduur 60 maanden. Een pgb voor een dergelijke voorziening wordt slechts eenmaal voor de gehele gebruiksduur verstrekt. Een pgb voor vervanging van een voorziening wordt pas verstrekt als de eerder verstrekte voorziening technisch is afgeschreven.
Onderhoud en verzekering van een voorziening bestemd voor verplaatsing in en om de woning in de vorm van een pgb, wordt door de gemeente vergoed, mits het onderhoud en de reparatie uitgevoerd wordt door een erkende leverancier/reparateur.
Hierbij geldt een maximum vergoeding voor de gehele gebruiksperiode van de voorziening
Hoofdstuk 8 Maatwerkvoorziening financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (MvCG)
Het college kan een maatwerkvoorziening financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (MvCG) toekennen als een volwassen inwoner
Er is alleen sprake van meerkosten als de kosten niet volledig worden gedekt door andere (voorliggende) regelingen zoals de Belastingdienst, de Zvw en de Wmo of op een andere wijze worden gecompenseerd, bijvoorbeeld via de werkgever.
De MvCG over het jaar 2025 kan uiterlijk tot 1 december 2025 aangevraagd worden bij de gemeente. Cliënten die in 2024 een toekenning hebben ontvangen kunnen in 2025 automatisch in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Toekenningen kunnen worden gecontroleerd, eventueel door middel van een steekproef. Herbeoordeling kan plaats vinden als dit naar het oordeel van de casemanager gewenst of noodzakelijk is.
Hoofdstuk 11 Algemeen gebruikelijke voorzieningen
Artikel 27 Algemeen gebruikelijke voorzieningen
De volgende voorzieningen worden niet door de gemeente Drimmelen verstrekt of vergoed omdat ze ruim en voor iedereen verkrijgbaar zijn binnen de reguliere detailhandel en daarmee als algemeen gebruikelijk zijn aan te merken. Daaronder vallen onder andere onderstaande voorzieningen (niet uitputtend).
Bij gelijkvloerse huurwoningen zijn bovenstaande zaken algemeen gebruikelijk, aangevuld met:
Voorzieningen in doelgroepgebouwen:
Denk hierbij aan gemeenschappelijke ruimten in een seniorencomplex, of een woonvoorziening specifiek voor mensen met een beperking:
Hoofdstuk 12 Samenhangende afstemming
Artikel 28 Aandachtsvelden tijdens onderzoek
Om te bepalen wat de juiste ondersteuning voor een aanvrager is, wordt bij het onderzoek aandacht besteed aan:
de mogelijkheden om met gebruikmaking van algemene voorzieningen of door het verrichten van maatschappelijk nuttige activiteiten te komen tot verbetering van zijn zelfredzaamheid of zijn participatie, onderscheidenlijk de mogelijkheden om met gebruikmaking van een algemene voorziening te voorzien in zijn behoefte aan beschermd wonen of opvang;
de mogelijkheden om door middel van samenwerking met zorgverzekeraars en zorgaanbieders als bedoeld in de Zorgverzekeringswet en partijen op het gebied van publieke gezondheid, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen, te komen tot een zo goed mogelijk afgestemde dienstverlening met het oog op de behoefte aan verbetering van zijn zelfredzaamheid, zijn participatie of aan beschermd wonen of opvang;
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-127584.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.