Gemeenteblad van Mook en Middelaar
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Mook en Middelaar | Gemeenteblad 2025, 123184 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Mook en Middelaar | Gemeenteblad 2025, 123184 | beleidsregel |
Integraal Veiligheidsbeleid 2025-2028
3. Strategische doelstelling en uitgangspunten.
4. Samenhang met landelijke en regionale plannen.
9. Veilige woon- en leefomgeving.
10. Risico- en crisisbeheersing.
Op basis van de Politiewet stelt de gemeenteraad ten minste eenmaal in de vier jaar de doelen vast die de gemeente op het terrein van veiligheid nastreeft door de handhaving van de openbare orde en de hulpverlening door de politie. Die doelen stellen we vast in dit Integraal Veiligheidsbeleid (hierna: IVB). Bestuurlijk is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde. Het gehele college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk om de gestelde doelen en uitgangspunten te verwezenlijken.
De gemeente Mook en Middelaar heeft te maken met verschillende veiligheidsvraagstukken. Die vraagstukken zijn in de afgelopen jaren, net als in elke andere gemeente, toegenomen. Hierbij kan het gaan om complexere zorg- & veiligheidscasuïstiek, een toename van polarisatie en maatschappelijke onrust, en een toename van de traditionele criminaliteit zoals drugshandel. De programmabegroting 2024-2027 beschrijft voor het thema veiligheid ook een aantal uitgangspunten, waaronder: integraal samenwerken, versterken van de verbinding tussen zorg en veiligheid, de weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit versterken en het naleefgedrag van inwoners vergroten. Deze uitgangspunten worden meegenomen in de prioritering van het IVB.
Effectieve inzet op het veiligheidsdomein vereist keuzes – keuzes over prioriteiten, instrumenten en samenwerking met veiligheidspartners. Deze keuzes verankeren we in dit Integrale Veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar. Dit beleid geeft kaders, met een strategische doelstelling, een aantal subdoelen en uitgangspunten. We beschrijven per thema onze prioriteit en wat er nodig is om dit te bereiken. Voor de concrete uitvoering van het beleidsplan werken we jaarlijks met een focusblad. Het focusblad zal jaarlijks ter kennisgeving aan de raad worden aangeboden. In het focusblad worden onderwerpen benoemd waar dat jaar extra aandacht aan wordt gegeven, naast de reguliere werkzaamheden.
Dit IVB beschrijft nadrukkelijk kwalitatief beleid; er zullen geen kwantitatieve doelen worden geformuleerd. Cijfers zeggen bij deze thematiek lang niet alles, sterker nog; ze geven eerder een vertekend beeld. We focussen op kwalitatieve doelen; waar willen we als gemeente naartoe en wat hebben we nodig om dat te bereiken?
De komende jaren focussen we op een aantal thema’s:
N.B. In het IVB worden geen beleidskaders beschreven voor zaken die elders al verankerd zijn in beleid of plannen.
3. Strategische doelstelling en uitgangspunten
De strategische doelstelling is deels objectief (veilig zijn) en deels subjectief (veilig voelen). Deze twee onderdelen kunnen naast elkaar bestaan, maar zijn beide relevant voor de veiligheidsbeleving van inwoners. Het kan objectief ergens heel veilig zijn, maar dat betekent niet altijd dat iemand zich ook veilig voelt. Dit werkt ook andersom. We zetten op beiden aspecten in, omdat voor een inwoner niet alleen de feitelijke veiligheid maar ook de beleving daarvan bijdraagt aan een goed woon-, werk- en leefklimaat.
Strategische doelstelling: Wij zijn een aantrekkelijke gemeente waar inwoners, ondernemers en bezoekers veilig zijn en zich veilig voelen om te kunnen wonen, werken, verblijven en recreëren. Een gemeente die in staat is de hedendaagse veiligheidsproblematiek aan te pakken met een balans tussen preventie, zorg en repressie en met betrokkenheid van onze veiligheidspartners en de inwoners.’
Uit de strategische doelstelling vloeien een aantal kernboodschappen voort:
Om de strategische doelstelling te behalen, zijn een aantal uitgangspunten van belang.
4. Samenhang met landelijke en regionale plannen
Dit IVB stelt lokale doelen vast voor de gemeente Mook en Middelaar. We houden hierbij rekening met landelijke en regionale kaders en samenwerkingen. De thema’s waar dit IVB betrekking op heeft komen voort uit de landelijke veiligheidsagenda en het Regionaal Beleidsplan van de politie Eenheid Limburg. Daarnaast werkt de gemeente Mook en Middelaar veel samen met de buurgemeenten Gennep, Bergen en Venray. Deze gemeenten nemen samen met het Openbaar Ministerie en het politie basisteam Venray-Gennep deel aan de gezagsdriehoek Venray – Gennep. In de driehoek worden keuzes gemaakt over de inzet van capaciteit van de politie. Ondermijning is in de driehoek aangemerkt als aandachtspunt, dit houdt in dat er gezamenlijk capaciteit wordt gebruikt voor de aanpak van ondermijnende activiteiten.
Naast de lokale samenwerking zijn er ook regionale samenwerkingsverbanden waar de gemeente Mook en Middelaar aan deelneemt. Denk hierbij aan de Veiligheidsregio Limburg-Noord (ramp- en crisisbeheersing), het Zorg en Veiligheidshuis Noord-Limburg (zorg en veiligheid thematiek), de Regiodeal Noord-Limburg (investeringsagenda thema veiligheid) en het Regionale Informatie en Expertise Centrum Limburg (aanpak ondermijning). Voor deze laatste organisatie hebben wij ons als gemeente ook gecommitteerd aan het voldoen aan de Limburgse Norm. Dit is een regionaal kader wat gemeentelijke organisaties (en hun inwoners) toetst aan de weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteiten.
Bovendien zoekt de gemeente Mook en Middelaar nadrukkelijk de samenwerking op met centrumgemeente Nijmegen. Door de ligging nabij de provinciegrens van Gelderland en de oriëntatie op centrumgemeente Nijmegen maken wij ook gebruik van samenwerkingsverbanden met de Gelderse organisaties. Naast dat deze samenwerking soms uitdagingen met zich meebrengt, bijvoorbeeld in het kader van strafrechtelijke afdoening en gegevensdeling, bevordert het ook de integraliteit van ons werk en versterkt het onze informatiepositie op uiteenlopende onderwerpen. Er zijn samenwerkingsafspraken met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (ramp- en crisisbeheersing), het Zorg en Veiligheidshuis Gelderland-Zuid (zorg en veiligheid thematiek) en de Geestelijke Gezondheidsdienst Gelderland-Zuid (GGD, preventie).
“Je ziet het pas als je het door hebt” past bij het thema ondermijning. Er zijn veel definities die het thema ondermijning beschrijven. Dat maakt het lastig om te stellen wat ondermijning nu precies is. Wat wel vast staat, is het volgende: Ondermijning is de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. De (lokale) overheid en het bedrijfsleven worden op verschillende manieren geïnfiltreerd door criminele organisaties. Dit vindt onder meer plaats door het geven van financiële prikkels, onderdrukking, chantage of directe bedreiging. Niet alleen overheid en ondernemingen lopen risico om bij ondermijnende praktijken betrokken te raken, maar ook onze inwoners kunnen geconfronteerd worden met ondermijning.
Weerbare overheid: Voorop staat dat wij als gemeente weerbaar moeten zijn tegen criminele invloeden en criminele activiteiten niet willen faciliteren. We committeren ons aan de Limburgse Norm en zetten in op bewustwording van de signalen van ondermijning, onze informatiepositie, integriteit en beleid en handhaving (zoals Wet Bibob en Damocles beleid).
Weerbare samenleving: We willen de voedingsbodem voor georganiseerde criminaliteit wegnemen door in te zetten op de weerbaarheid van de samenleving. We werken aan de bewustwording van risico’s, preventie en verhoging van meldingsbereidheid bij burgers en branches. We willen dat zij criminaliteit niet (onbedoeld) faciliteren. Daarbij werken we gebiedsgericht door te onderzoeken welke locaties kwetsbaar zijn om daarop met veiligheidspartners een aanpak te ontwikkelen.
Zichtbaar effectieve interventies: Samen met onze integrale partners proberen we de crimineel daar te raken waar het pijn doet. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor o.a. het ACT! Interventieteam Noord Limburg. Door gezamenlijke communicatie maken we de aanpak zichtbaar en vergroten we het vertrouwen in de overheid.
Zorg & Veiligheid verwijst naar de integrale aanpak van het waarborgen van zowel de fysieke en mentale veiligheid van individuen als het bieden van noodzakelijke zorg en ondersteuning aan kwetsbare groepen in de samenleving. Dit thema richt zich op de samenwerking tussen zorgverleners, veiligheidsprofessionals (zoals politie, brandweer en justitie) en andere maatschappelijke instellingen, om te zorgen voor een veilige omgeving waarin mensen – vooral diegenen met zorgbehoeften – kunnen functioneren en zich kunnen ontwikkelen zonder gevaar voor hun welzijn.
Gemeenten hebben een belangrijke rol om te voorkomen dat inwoners, bedrijven, voorzieningen en de gemeente zelf, slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Hacking, phishing, cyberpesten en sexting zijn inmiddels veelvoorkomende verschijnselen. De toename van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit maakt de inzet op digitale veiligheid niet alleen actueel, maar ook uitermate belangrijk. Daarnaast zijn publieke organisaties, zoals gemeenten, vaak het doelwit van cybercriminelen. Als organisatie moet je daar voorbereidingen voor treffen en zorgen dat je informatiebeveiliging op orde is. Voor onze gemeente is de technische informatiehuishouding centraal geregeld via ICT Rijk van Nijmegen (iRvN). Zij zijn ook verantwoordelijk voor de continuïteitsplannen. Digitale veiligheid gaat in dit beleidsstuk over bewustwording van inwoners, ondernemers en eigen medewerkers. De technische kant valt buiten scope.
Het kunnen uiten van je mening is essentieel voor een vitale democratie. Zaken als maatschappelijk ongenoegen of polarisatie staan tegenwoordig steeds meer op de voorgrond. Het is soms zelfs nodig om verandering in de samenleving op gang te brengen. Maar wanneer de ruimte voor genuanceerde meningen en de dialoog verdwijnt, ontstaan er serieuze problemen voor de veiligheid en stabiliteit van onze samenleving.
9. Veilige woon- en leefomgeving
Een veilige gemeente zorgt voor een leefbare gemeente. Er is continue vraag om aandacht op het gebied van leefbaarheid vanuit de samenleving en de gemeente. Het gaat hierbij om al die zaken die inwoners van belang vinden in een gemeente waar het fijn wonen, werken en recreëren is, en die nog niet tot acute zaken op het gebied van openbare orde en veiligheid, of tot andere inhoudelijke beleidsvelden behoren.
10. Risico- en crisisbeheersing
Crisisbeheersing is het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, die het gemeentebestuur in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde. Een juiste invulling van crisisbeheersing geeft rust en rust in tijd van crisis is cruciaal. Crises kunnen zich in verschillende gedaanten voordoen. Of het nu gaat om een grote brand, verkeersslachtoffers of kans op hoog water, Mook en Middelaar heeft haar zaken op orde. Het doel van een goed voorbereide crisisorganisatie is binnen de uitdagingen die crises per definitie met zich meedragen, zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar het beheersbare "normaal".
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-123184.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.