Gemeenteblad van 's-Gravenhage
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
's-Gravenhage | Gemeenteblad 2025, 121297 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
's-Gravenhage | Gemeenteblad 2025, 121297 | ander besluit van algemene strekking |
Vasstelling voorontwerp Maurice Ravelweg
Het college van burgemeester en wethouders,
De openbare ruimte van verschillende wijken in Loosduinen is in slechte staat en aan groot onderhoud toe. De gemeente wil de wijken Kraayenstein, Houtwijk en Nieuw Waldeck uiteindelijk op residentiekwaliteit brengen (RIS286240). In november 2020 heeft de gemeenteraad het Programma Opknapplannen voor Houtwijk, Nieuw Waldeck en Mariahoeve vastgesteld (RIS306267). Daarmee heeft de raad ook een uitvoeringsbesluit genomen op de in het Programma Opknapplannen genoemde projecten en het budget dat hiervoor beschikbaar is. Na de besluitvorming is gestart met de uitvoering van de verschillende projecten uit het Programma Opknapplannen.
Met name in Nieuw Waldeck is de openbare ruimte er slecht aan toe. De Maurice Ravelweg is één van de erftoegangswegen (30 km/u) met een ontsluitende functie voor Nieuw Waldeck. De weg is uitgevoerd in asfalt zonder verkeersremmende maatregelen zoals verkeersdrempels. Hierdoor nodigt het uit tot hard rijden. De gemeente gaat daarom de inrichting van de Maurice Ravelweg verbeteren. Dit maakt de weg veiliger en mooier. Er worden op verschillende plekken parkeervakken toegevoegd, de verkeersveiligheid wordt vergroot, het asfalt wordt vervangen door klinkers en de rijbaan wordt versmald. Ook wordt de voormalige keerlus voor de bus vergroend en worden de kansen om ecologie rondom de Maurice Ravelweg te verbeteren benut.
Dit project bestaat uit veel verschillende onderdelen die als doel hebben de verkeersveiligheid en parkeerproblematiek in Nieuw Waldeck te verbeteren. De verkeersveiligheid wordt verbeterd door de huidige rijweg over de gehele lengte te versmallen van 7 meter naar 5 meter breedte. Ook wordt het asfalt vervangen door gebakken klinkers zoals voorgeschreven in het Handboek Openbare Ruimte. Daarnaast komen er op de kruisingsvlakken met de Claude Debussystraat en Jules Massenetstraat verkeersplateaus, tussen deze kruisingsvlakken komen twee verkeersdrempels gecombineerd met oversteken. Het plateau op de kruising van de Maurice Ravelweg – Jules Massenetstraat - George Bizetstraat vergroot de oversteekbaarheid voor mindervaliden naar de centrale groenzone. Daarmee krijgt de Maurice Ravelweg de maat en de materialisatie van de toegang tot een erfweg terug, wordt te hard rijden belemmerd en worden de oversteekplaatsen verbeterd.
Daarnaast wordt de parkeerproblematiek in Nieuw Waldeck aangepakt. Langs de Maurice Ravelweg bevinden zich op een aantal plekken een beperkt aantal parkeerplekken in het groen. Deze belemmeren de continuïteit van de centrale groenzone die tussen de buurten ligt. De vrijgekomen 2 meter door het versmallen van de Maurice Ravelweg wordt benut voor 15 nieuwe parkeerplekken. Aan het begin van de Jules Massenetstraat komen 6 extra parkeerplekken. Alle parkeerplekken in het groen langs de Maurice Ravelweg worden opgeheven, maar met het toevoegen van parkeerplekken komt de parkeerbalans positief uit op +16.
De voormalige buslus wordt vergroend en draagt bij aan de versterking van de centrale groene as door de wijk. De voormalige keerlus voor de bus aan het eind van de Maurice Ravelweg heeft zijn functie verloren en is onnodig verhard. De oude buslus frustreert een goede toegang van en naar de centrale groenzone. Ook zorgen geparkeerde auto’s en containers voor een rommelig zicht en blokkeren zicht op het park. Daarnaast is er bij hevige regenval wateroverlast. De voormalige keerlus voor de bus wordt in het geheel vergroend. Ter plekke van de voormalige buslus, in de George Bizetstraat en in de groenzone worden er 15 nieuwe bomen geplant. Zeven bomen worden er verplant en 8 bomen moeten worden gekapt. De boombalans komt hiermee positief uit +7. Het bestaande rechte wandelpad dat vanaf de hoofdfietsroute naar de keerlus loopt wordt doorgetrokken. In het verlengde hiervan ligt de oversteek naar de buurt, zo wordt de buurt verbonden met het park. De routes naar de basisschool sluiten haaks aan op het centrale wandelpad en er wordt diagonaal een extra wandelpad toegevoegd om de noordoostelijke schoolingang beter met de buurt te verbinden.
Het voorontwerp voor de Maurice Ravelweg en de keerlus is getoetst op het thema duurzaamheid aan de hand van het Ambitieweb (Duurzaam grond, weg- en waterbouw). Dit is conform Haags beleid. Het asfalt wordt vervangen door gebakken klinkers. Dit vermindert hittestress en hierdoor kan er meer regenwater de bodem infiltreren. Daarnaast draagt het vergroenen van de keerlus ook bij aan het vergroten van het groengebied in Nieuw Waldeck. Hierbij worden er inheemse (boom)soorten toegepast in de groenzone. Ook worden de groenvakken omgezet naar bloemrijk grasland en heestervakken welke beschutting voor kleine zoogdieren en insecten kunnen bieden. Daarnaast zorgt het vergroenen van de keerlus ervoor dat de routes uit het park beter aansluiten bij de Franse en Amerikaanse buurt. Hierdoor wordt er orde geschapen in een rommelige openbare ruimte en ontstaat er een samenhangend, logisch geheel. De kwaliteit van de openbare ruimte gaat dus sterk omhoog.
Bewoners zijn betrokken geweest bij het voorontwerp (inloopavond op 26 oktober 2023). Daarnaast is op 21 november 2024 en op 3 december 2024 een spreekuur gehouden tijdens de periode van de ter inzagelegging. De opmerkingen, verbeterpunten en bezwaren die gemaakt zijn tijdens de gesprekken, het spreekuur en in de zienswijzen worden zover relevant verwerkt in de definitieve ontwerpfase.
De kosten van de Maurice Ravelweg en keerlus Nieuw Waldeck worden gedekt uit Programma Begroting 2024-2027 (RIS316918), 2020-2023 (RIS304372) en 2019-2022 (RIS300472).
Zowel de ACOR als VOV hebben positief geadviseerd op het voorontwerp Maurice Ravelweg. Wel hadden zowel ACOR als VOV op het voorontwerpontwerp nog enkele kleine opmerkingen welke in een volgende fase onderzocht dienen te worden.
Voor de volledigheid hieronder de nadere toelichtingen.
De ACOR heeft waardering voor het zorgvuldige ontwerp en is akkoord met het voorontwerp Maurice Ravelweg en keerlus Nieuw Waldeck . De ACOR wilde graag dat de noodzaak voor extra parkeerplaatsen wordt aangetoond middels een parkeerbalans voor de wijk. Er is daarna goed gemotiveerd waarom de parkeerplaatsen langs de Maurice Ravelweg zijn gepositioneerd. Er is nu sprake van heel veel illegaal parkeren.
Ter hoogte van de kruising van de weg met het water vraagt de ACOR de groenstructuur dwars op de Maurice Ravelweg dominanter zichtbaarder te maken. Ook heeft de ACOR twijfels bij de hoekige vormen van de nieuwe groenstructuur ter hoogte van de huidige locatie van de keerlus. Ze vraagt hiervoor aandacht bij de verdere uitwerking en aansluiting op de vormentaal die is gepresenteerd in voor de ‘’langzaam verkeersroutes en groenzones Nieuw Waldeck ’’.
De ACOR verzoekt om klinkers door te trekken tot de rotonde. Deze wijziging is inmiddels in het Voorontwerp verwerkt.
VOV is akkoord met het voorontwerp langzaam verkeersroutes Nieuw Waldeck . Wel vraagt het VOV een nadere uitwerking over de eventuele gevolgen van het instellen van eenrichtingsverkeer op de George Bizetstraat, inclusief de mogelijke flankerende maatregelen die hieruit vloeien. Deze uitwerking is niet meer nodig omdat de George Bizetstraat 2 richtingenverkeer blijft.
Vervolg na vaststelling voorlopig ontwerp Maurice Ravelweg
In het voorlopig ontwerp zijn de volgende aanpassingen meegenomen:
In de definitief ontwerpfase wordt dit voorlopig ontwerp nader uitgewerkt.
Nota van beantwoording Maurice Ravelweg Nieuw Waldeck
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-121297.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.