Gemeenteblad van Borsele
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Borsele | Gemeenteblad 2025, 116350 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Borsele | Gemeenteblad 2025, 116350 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee
Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen
Artikel 1.1. Begripsbepalingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
Algemene groepsvrijstellingsverordening: verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2024 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2014, L 187);
de-minimisverordening: verordening (EU) nr. 2023/2831 van de Commissie van 13 december 2023 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun (PbEU L 2023/2831);
Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (HVF) verordening: verordening (EU) nr. 2021/241 van de Commissie van 12 februari 2021 tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (PbEU L 57/18);
Artikel 1.4. Subsidieaanvrager
Subsidieaanvrager als bedoeld in deze regeling is degene die als zodanig is aangewezen in de subsidietitels in de onderliggende hoofdstukken.
De uitvoering van het Programma Gebiedsinvesteringen Netten op Zee vindt plaats in de gemeente Borsele.
Artikel 1.7. Subsidiabele kosten
De subsidiabele kosten, bedoeld in het eerste lid, worden in aanmerking genomen met inbegrip van de btw, indien de subsidieontvanger de btw niet als belasting als bedoel in artikel 2 van de Wet op de omzetbelasting in aftrek kan brengen.
Indien reeds door een bestuursorgaan of de Europese Commissie subsidie is verstrekt voor de subsidiabele kosten of een deel daarvan, slechts een zodanig bedrag aan subsidie verstrekt dat het totale bedrag aan subsidies niet meer bedraagt dan het bedrag dat volgens het toepasselijke Europese steunkader is toegestaan.
Artikel 1.10. Subsidieplafond en wijze van verdeling
Het college verdeelt een subsidieplafond als bedoeld in artikel 1.6 op volgorde van ontvangst van de aanvragen, overeenkomstig artikel 1.11.
Artikel 1.11. Volgorde van ontvangst
Indien een aanvrager niet heeft voldaan aan enig wettelijk voorschrift voor het in behandeling nemen van de aanvraag en met toepassing van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt met betrekking tot de verdeling de dag waarop de aanvraag voldoet aan de wettelijke voorschriften als datum van ontvangst.
Artikel 1.13. Subsidieaanvraag
Een aanvraag voor subsidie op grond van deze regeling bevat ten minste:
gegevens over de aanvrager, waaronder de voorna(a)m(en, achterna(a)m(en), geboortedatum/-data (geboortedag, geboortemaand en geboortejaar) van de eindbegunstigde(n) van de ontvanger van middelen, het post- en of bezoekadres, het e-mailadres, het telefoonnummer, het rekeningnummer, en voor zover van toepassing het burgerservicenummer of het nummer waaronder de rechtspersoon is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en gegevens over de contactpersoon bij de aanvrager;
voor zover van toepassing, een overzicht van de aan het samenwerkingsverband deelnemende partijen en de verdeling van verantwoordelijkheden, bevoegdheden en financiële verplichtingen van de partijen, alsmede een bewijsstuk waaruit blijkt dat de penvoerder bevoegd is om namens de partijen in het samenwerkingsverband te handelen en subsidie te ontvangen.
Artikel 1.15. Afwijzingsgronden
Onverminderd artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht beslist het college afwijzend op een aanvraag, indien:
Artikel 1.16. Verplichtingen subsidieontvanger
De subsidieontvanger of, indien subsidieontvangers samenwerken in een samenwerkingsverband, de penvoerder doet onverwijld schriftelijk mededeling aan het college van de indiening bij de rechtbank van een verzoek tot het op hem van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen, tot verlening van surseance van betaling aan hem of tot faillietverklaring van hem.
Het vijfde lid is niet van toepassing als de subsidieontvanger die subsidie wil aanwenden voor het verlenen van een opdracht een aanbestedende dienst is als bedoeld in artikel 1.1 van de Aanbestedingswet 2012.
Indien het zevende lid van toepassing is en de subsidieontvanger een opdracht verleent naar aanleiding van een op grond van de Aanbestedingswet 2012 verplichte aanbesteding, stelt de subsidieontvanger of de penvoerder het college op de hoogte van de gevolgde procedure en de gunningsbeslissing, overeenkomstig artikel 2.130 van de Aanbestedingswet 2012.
Artikel 1.17. Administratievoorschriften
De subsidieontvanger houdt een inzichtelijke en controleerbare administratie bij met betrekking tot de uitvoering van het project en de in verband daarmee gemaakte kosten en gerealiseerde opbrengsten. Deze administratie bestaat uit een projectadministratie en een financiële administratie waarin alle noodzakelijke gegevens tijdig, juist en volledig zijn vastgelegd en ten behoeve van de vaststelling van de subsidiabiliteit zijn te verifiëren met bewijsstukken.
Artikel 1.18. Beschikbaarheid van bescheiden
De subsidieontvanger bewaart alle administratieve bescheiden die betrekking hebben op het gesubsidieerde project, waaronder statische gegevens en andere informatie met betrekking tot de financiering, alsmede gegevens en documenten in elektronische vorm, gedurende vijf jaar na de betaling van het saldo of, bij ontstentenis van een dergelijke betaling, verrichting. Deze termijn bedraagt drie jaar bij de financiering van een bedrag van ten hoogste € 60.000,-.
De subsidieontvanger bewaart alle administratieve bescheiden die betrekking hebben op het gesubsidieerde project tot ten minste vijf jaar, gerekend vanaf 31 december van het jaar waarin de beheerautoriteit de laatste betaling aan de subsidieontvanger verricht, dan wel tot een nader door het college aan de subsidieontvanger of de penvoerder schriftelijk bekend te maken termijn.
Van alle administratieve bescheiden wordt het origineel bewaard. Hiervan kan worden afgeweken, indien het origineel wordt overgezet en bewaard op een andere gegevensdrager. Het overbrengen op een andere gegevensdrager geschiedt met juiste en volledige weergave van de gegevens en deze is de volledige bewaartermijn beschikbaar en kan binnen een redelijke tijd leesbaar worden gemaakt.
De administratie is zodanig ingericht en wordt zodanig gevoerd en bewaard, dat controle daarvan binnen een redelijke termijn mogelijk is. Daartoe verleent de subsidieontvanger of de penvoerder de benodigde medewerking met inbegrip van het verschaffen van het benodigde inzicht in de opzet en de werking van de administratie.
Alle betrokken partijen in de financieringsstroom zijn verplicht om mee te werken aan audits, gevraagde documenten te delen met het college en dienen op geen enkele wijze het auditproces te verstoren. Onverminderd de HVF-verordening kunnen de Europese Commissie en de Europese Rekenkamer nog tot en met vijf jaar na ondertekening van de administratieve overeenkomsten HVF-audits uitvoeren.
Artikel 1.21. Betaling samenwerkingsverbanden
Indien er sprake is van een samenwerkingsverband gelden de betalingen van subsidie en voorschotten daarop aan de penvoerder als bevrijdende betalingen aan de partijen in het samenwerkingsverband.
Artikel 1.22. Wettelijke rente bij terugvordering
Indien toepassing wordt gegeven aan artikel 4:57 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 7 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies worden terug te vorderen bedragen vermeerderd met de wettelijke rente, bedoeld in artikel 120, eerste lid, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, die wordt berekend over de periode vanaf de datum van het verstrijken van de termijn waarbinnen terugbetaling door de subsidieontvanger moet plaatsvinden en de datum van terugbetaling door de subsidieontvanger.
Artikel 1.23. Instandhouding activiteit
Aanvrager verplicht zich/spant zich in om de resultaten van lange-termijnprojecten minimaal 15 jaar na afloop in stand te houden.
De subsidieontvanger draagt er zorg voor dat in alle communicatieactiviteiten de zichtbaarheid van de EU wordt uitgedragen en verhoogd door middel van de correcte en duidelijke weergave van het EU-logo, in combinatie met een verklaring waarin de EU-financiering wordt vermeld. Alle begunstigden, autoriteiten en uitvoerende partners die betrokken zijn bij de EU-financiering moeten het EU-logo gebruiken in hun communicatie om de steun te erkennen die ze krijgen in het kader van de HVF.
De projectresultaten worden om niet beschikbaar gesteld aan de minister of door hem aangewezen derden, en de subsidieontvanger of de penvoerder verleent medewerking aan door de Minister georganiseerde publicitaire en voorlichtingsactiviteiten gericht op de media, potentiële deelnemers van projecten en het grote publiek.
Artikel 1.25. Intrekking en terugvordering
Onverminderd afdeling 4.2.6 van de Algemene wet bestuursrecht kan een beschikking tot subsidieverlening door het college geheel of gedeeltelijk worden ingetrokken, en kunnen op basis daarvan uitbetaalde bedragen worden teruggevorderd:
Gehele of gedeeltelijke intrekking van de beschikking tot subsidieverlening op grond van het eerste lid, onderdeel a, vindt niet plaats, indien de afwijking van het bij de subsidieaanvraag gevoegde projectbeschrijving vooraf aan het college is voorgelegd en het college daarmee schriftelijk heeft ingestemd.
De subsidieontvanger verleent aan de door het college dan wel door de Europese Commissie daartoe aangewezen instanties medewerking aan het uitvoeren van onderzoek en evaluaties en het opstellen van evaluatierapporten met betrekking tot deze regeling, en draagt, indien het gesubsidieerde project niet in eigen beheer wordt uitgevoerd, er zorg voor dat de feitelijke uitvoerder van het project deze medewerking verleent.
Titel 2.1. Zeeuwse heggen (inventarisatie) – Netten op Zee
Het doel van de subsidie op grond van deze titel is het behouden en het versterken van de natuur en het verbeteren van de fysieke leefomgeving in Borsele via het uitvoeren van een inventarisatie voor het realiseren van nieuwe Zeeuwse heggen in het agrarisch gebied.
Artikel 2.1.4. Subsidiabele activiteiten
Subsidie op basis van deze titel kan worden verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op:
Artikel 2.1.6. Aanvraagperiode
Een aanvraag kan worden ingediend in de periode vanaf de publicatiedatum, zoals opgenomen in artikel 1.28, lid 1, tot en met zes maanden daarna.
Artikel 2.1.7. Subsidiabele kosten
De volgende kosten komen voor subsidie in aanmerking voor zover zij direct verbonden zijn met de uitvoering van het project:
Artikel 2.1.10. Subsidieaanvraag
Aanvragen worden ingediend door middel van het door het college vastgestelde aanvraagformulier dat beschikbaar is via Aanvraagformulier subsidie algemeen 2025.pdf.
Hoofdstuk 3. Bloemrijke akkerranden
Titel 3.1. Bloemrijke akkerranden – Netten op Zee
Artikel 3.1.1. Begripsbepalingen
In deze titel wordt verstaan onder:
deelnemer: een natuurlijke persoon die rechtstreeks profiteert van, of deelneemt aan, het project van de subsidieaanvrager zonder dat hij belast is met het opzetten of met zowel het opzetten als het uitvoeren van de actie. Hieronder worden verstaan partijen die op hun grond de realisatie van bloemrijke akkerranden bewerkstelligen
natuur- en landschapswaarden: aangewezen gronden bestemd voor duurzaam agrarisch gebruik, bestrijding en voorkoming van bodemerosie en wateroverlast, instandhouding en ontwikkeling van de aanwezige natuurlijke, landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische waarden, bescherming van aangrenzend natuurgebied, en verblijf recreatieve voorzieningen in de vorm van kamperen ter plaatse van de aanduiding ‘kampeerterrein’.
Het doel van de subsidie op grond van deze titel is het versterken van natuur- en landschapswaarden die de effecten van het aanlanden van netten op zee verzachten. Dit wordt gedaan door het realiseren van bloemrijke akkerranden. Hiermee verbetert de fysieke leefomgeving van bewoners van gemeente Borsele en wordt een bijdrage geleverd aan de Nationale Bijenstrategie die de gemeente Borsele volgt.
Artikel 3.1.4. Subsidiabele activiteiten
Subsidie op basis van deze titel kan worden verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op:
Artikel 3.1.6. Aanvraagperiode
Een aanvraag kan worden ingediend in de periode vanaf de publicatiedatum, zoals opgenomen in artikel 1.28, lid 1, tot en met zes maanden daarna.
Artikel 3.1.7. Subsidiabele kosten
De volgende kosten komen voor subsidie in aanmerking voor zover zij direct verbonden zijn met de uitvoering van het project:
Artikel 3.1.10. Subsidieaanvraag
Aanvragen worden ingediend door middel van het door het college vastgestelde aanvraagformulier dat beschikbaar is via Aanvraagformulier subsidie algemeen 2025.pdf.
Hoofdstuk 4. Subsidie Sportfaciliteiten
Titel 4.1. Sportfaciliteiten - Netten op Zee
Het doel van de subsidie op grond van deze titel is het verbeteren, uitbreiden en toekomstbestendig maken van sportfaciliteiten in de gemeente Borsele. Hiermee wordt de fysieke leefomgeving verbeterd.
Artikel 4.1.4. Subsidiabele activiteiten
Subsidie op basis van deze titel kan worden verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op:
Artikel 4.1.6. Aanvraagperiode
Een aanvraag kan worden ingediend in de periode vanaf de publicatiedatum, zoals opgenomen in artikel 1.28, lid 1, tot en met zes maanden daarna.
Artikel 4.1.7. Subsidiabele kosten
De volgende kosten komen voor subsidie in aanmerking voor zover zij direct verbonden zijn met de uitvoering van het project:
Artikel 4.1.10. Subsidieaanvraag
Aanvragen worden ingediend door middel van het door het college vastgestelde aanvraagformulier dat beschikbaar is via Aanvraagformulier subsidie algemeen 2025.pdf.
Artikel 4.1.11. Afwijzingsgronden
Onverminderd artikel 1.19 beslist het college afwijzend op een aanvraag, indien de benodigde vergunning voor het uitvoeren van de subsidiabele activiteiten niet wordt verleend of niet tijdig wordt verleend, waardoor het project niet binnen de termijn vastgesteld in artikel 4.1.8, lid 2, kan worden uitgevoerd.
Heinkenszand, 11-03-2025
Burgemeester en wethouders van Borsele,
de secretaris,
J.M. Jansen
de burgemeester,
G.M. Dijksterhuis
Toelichting behorende bij de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee
Met deze openstelling wordt een subsidieregeling geopend met drie subsidietitels binnen het programma Netten op Zee.
De impact van de industrie op de gemeente Borsele is sterk. De actuele grootschalige ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie en Netten op Zee vergroten dit effect. De leefbaarheid staat daardoor onder druk. Het is daarom prioriteit van de gemeente om de natuur- en landschapswaarden te versterken, en de leefbaarheid van de inwoners versneld te verbeteren.
In het Regioplan Gebiedsinvesteringen Netten op Zee werken regio’s waarin wordt geïnvesteerd in aanlandingen voor windenergie samen met het ministerie van Economische Zaken om de leefbaarheid te versterken. Projecten binnen dit programma vallen binnen de volgende thema’s:
Voor investeringen in de leefomgeving in Zeeland stelt de Rijksoverheid € 50 miljoen beschikbaar. De gemeente Borsele maakt aanspraak op € 21,5 miljoen aan middelen voor investeringen in leefkwaliteit in het gebied. Binnen het gebiedsplan voor de gemeente Borsele worden onder andere investeringen gedaan in het verbeteren, uitbreiden en toekomstbestendig maken van sportfaciliteiten, verduurzamen van particuliere woningen en bedrijven en het versterken van natuur, - en landschapswaarden in gemeente Borsele. Bij de voorbereiding en uitvoering van de verschillende projecten worden inwoners actief betrokken.
Titel 2.1. Zeeuwse heggen (inventarisatie)
Een heg of haag als agrarische perceelscheiding is het icoon van het Nederlands cultuurlandschap. Er zijn echter veel kilometers aan heggen verdwenen. De huidige neergang van biodiversiteit in het landelijk gebied hangt hier nauw mee samen. Deze openstelling is gericht op het uitvoeren van een inventarisatie voor het realiseren van nieuwe Zeeuwse heggen in agrarisch gebied in gemeente Borsele. Daarmee wordt aangesloten op de doelen van Netten op Zee rondom het behouden en versterken van de natuur en het verbeteren van de fysieke leefomgeving.
Titel 3.1. Bloemrijke akkerranden
Het aanbrengen van groen is een van de weinige fysieke maatregelen die het beeld van grootschalige in grepen in de leefomgeving kan wegnemen of dempen. Deze openstelling is gericht op het realiseren van bloemrijke akkerranden met als resultaat een groene, gezonde publieke ruimte waarin veel aandacht is voor biodiversiteit en natuur. Ook draagt dit project bij aan de doelstellingen van de Nationale Bijenstrategie. Als grootschalige fruitteelt gemeente, heeft de gemeente Borsele als doelstelling om de “bij-vriendelijkste” gemeente van Nederland te worden. Daarmee wordt aangesloten op de doelen van Netten op Zee rondom het behouden en het versterken van de natuur en het verbeteren van de fysieke leefomgeving.
De gemeente Borsele heeft de ambitie om een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur te realiseren, die voor iedereen bereikbaar en toegankelijk is. Deze openstelling is gericht op het verbeteren, uitbreiden en toekomstbestendig maken van sportfaciliteiten in de gemeente Borsele. Hiermee dient de fysieke leefomgeving te worden verbeterd. De projecten binnen deze openstelling zijn gericht op het realiseren van padelbanen, het aanpassen en uitbreiden van kleedkamers en het vernieuwen van vissteigers.
Voor volledigheid van de aanvraag – en daarmee de behandelvolgorde – is het noodzakelijk dat alle vereiste informatie bij de aanvraag wordt ingediend (artikel 1.13 van de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee Borsele). Aanvragen worden ingediend per mail door middel van het door het college vastgestelde aanvraagformulier dat beschikbaar is via Aanvraagformulier subsidie algemeen 2025.pdf, waar de aanvullende verplichte bijlagen worden benoemd.
Bij alle subsidietitels worden aanvragen op volgorde van ontvangst in de openstellingsperiode beoordeeld, volgens het zogenaamde ‘molenaarsprincipe’. Aanvragen worden na compleetheid beoordeeld op inhoud. Projecten die voldoen aan de minimale vereisten, worden op volgorde van ontvangst beschikt totdat het voor deze subsidietitel geldende subsidieplafond is bereikt.
Titel 2.1. Zeeuwse heggen (inventarisatie)
Onder deze titel is de verwachting dat de subsidieontvanger voor een project € 140.000 subsidie zal vragen. Bij een subsidieplafond van € 140.000 is de verwachting daarom dat aan één projectsubsidie zal worden verleend.
Titel 3.1. Bloemrijke akkerranden
Onder deze titel is de verwachting dat de subsidieontvanger voor een project € 87.000 subsidie zal vragen. Bij een subsidieplafond van € 87.000 is de verwachting daarom dat aan één projectsubsidie zal worden verleend.
Onder deze titel is de verwachting dat de subsidieontvanger voor een project de volgende subsidie zal vragen:
Bij een subsidieplafond van € 675.000 is de verwachting daarom dat aan vier projecten subsidie zal worden verleend.
6.1. Berekening directe loonkosten
De directe loonkosten worden berekend:
door het aantal aan het project te besteden uren te vermenigvuldigen met een uurtarief welke is berekend door de totale jaarlijks brutoloon, vermeerderd met een opslag van 37,5% voor werkgeverslasten te delen door 1.720 uur per jaar. Bij een parttime dienstverband wordt het aantal uren naar rato bepaald; of
6.2. Berekening kosten externe arbeid
6.3. Berekening kosten van arbeid door vrijwilligers
7. Toelichting artikel 1.21. Betaling samenwerkingsverbanden
Indien er bij een subsidieaanvraag sprake is van een samenwerkingsverband, is de penvoerder verantwoordelijk voor het op de juiste manier en tijdig doorzetten van de betalingen aan de partijen in het samenwerkingsverband.
Een belangrijke voorwaarde bij deze regeling is dat wanneer op grond van staatssteunbeperkingen (zoals de Algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV) of de de-minimisverordening) een lager maximumpercentage aan subsidie geldt, het geldende (lagere) percentage wordt aangehouden bij de subsidieverlening. Er kan ten aanzien van staatssteun in het algemeen sprake zijn van drie situaties: geen staatssteun (geen economische activiteiten), geoorloofde staatssteun of ongeoorloofde staatssteun. Staatssteun kan worden verleend wanneer geen sprake is van staatssteun of wanneer de steun past binnen de geldende staatssteunregels. De bepaling van de (maximale) steun wordt per begunstigde uitgevoerd, wat inhoudt dat de (maximale) subsidiepercentages kunnen verschillen tussen de projectpartners. Op basis van deze berekening wordt vervolgens het subsidiepercentage en subsidiebedrag voor het project als geheel bepaald. Wanneer op grond van staatssteunbeperkingen (zoals de AGVV of de de-minimisverordening) een lager maximumpercentage aan subsidie geldt dan het subsidiepercentage zoals genoemd in de regeling, zal het geldende (lagere) percentage worden aangehouden bij de subsidieverlening.
Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst.
Titel 2.1. Zeeuwse heggen (inventarisatie)
Artikel 2.1.1. Begripsbepalingen
Dit artikel bevat voor deze titel relevante begrippen, in aanvulling op de begrippen uit artikel 1.1 van de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee.
De openstelling is gericht op het behouden en versterken van de natuur en het verbeteren van de fysieke leefomgeving in Borsele via het uitvoeren van een inventarisatie voor het realiseren van nieuwe Zeeuwse heggen in agrarisch gebied. De regeling draagt hiermee bij aan thema 1 van het programma Gebiedsinvesteringen Netten op Zee: het behouden en versterken van de natuur in Borsele.
De doelgroep van deze regeling bestaat uit Stichting Landschapsbeheer Zeeland.
Artikel 2.1.4. Subsidiabele activiteiten
Dit artikel geeft meer duiding aan de aard en inhoud van projecten, waar met deze titel op wordt gedoeld. Met deze regeling wordt Stichting Landschapsbeheer Zeeland opgeroepen om de natuur en de fysieke leefomgeving in Borsele te verbeteren middels het uitvoeren van een inventarisatie voor het realiseren van nieuwe Zeeuwse heggen in agrarisch gebied in Borsele. De activiteiten die uitgevoerd worden binnen dit project zijn:
Artikel 2.1.5. Subsidieplafond en maximale subsidie
De beschikbare middelen voor deze titel bedragen in totaal € 140.000. De maximale subsidie bedraagt € 140.000 per aanvraag. Wanneer een aanvrager een lager subsidiebedrag vraagt in zijn aanvraag, wordt maximaal het gevraagde bedrag aan subsidie verleend.
Artikel 2.1.6. Aanvraagperiode
De aanvraag kan binnen de benoemde periode worden ingediend per mail. De verdeling van het beschikbare budget vindt plaats via het zogenaamde molenaarsprincipe: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Hierbij geldt dat er voor de verdeling van subsidie pas sprake is van een ‘aanvraag’, wanneer er conform alle formats en (digitale) procedures een volledige aanvraag is ingediend, dit wil zeggen een aanvraag waarin (vrijwel) alle aspecten en antwoorden op vragen aanwezig zijn en zijn gevuld en waarbij alle voorgeschreven bijlagen zijn gevoegd.
Op de dag dat het plafond wordt overschreden, wordt er geloot, zoals in artikel 1.11, derde lid, van de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee is aangegeven. De subsidietitel wordt gesloten zodra de sluitingsdatum is bereikt of als het beschikbare budget volledig is beschikt.
Artikel 2.1.7. Subsidiabele kosten
Deze regeling subsidieert de volgende kosten:
Artikel 2.1.8. Starttermijn en looptijd
Als startdatum voor subsidiabiliteit van de kosten en activiteiten geldt de datum dat een complete aanvraag is ingediend. Wanneer de aanvrager in de aanvraag een andere startdatum invult die later is dan de datum dat een complete aanvraag is ingediend, legt het college die latere datum als startdatum voor subsidiabiliteit vast in de verleningsbeschikking.
In de verleningsbeschikking zal een einddatum voor het project worden opgenomen, gebaseerd op hetgeen in de aanvraag is aangegeven als de datum waarop het project reëel voltooid zal zijn. De einddatum is medebepalend voor de periode waarin subsidiabele kosten gedeclareerd kunnen worden.
Het is aan de aanvrager om in de aanvraag voldoende te onderbouwen dat de opgegeven periode noodzakelijk is voor het project en dat het project binnen de opgegeven periode volledig kan worden afgerond.
Indien gedurende de projectperiode blijkt dat door onvoorziene omstandigheden een project toch enkele maanden langer de tijd nodig heeft om volledig te worden afgerond, dan kan een verzoek tot verlenging van de projectperiode worden ingediend.
Artikel 2.1.9. Subsidievaststelling en uitbetaling
Dit artikel bepaalt in welke mate en wanneer bevoorschotting of uitbetaling van subsidie plaatsvindt. Geen voorschotten worden verleend wanneer de beschikking opschortende of ontbindende voorwaarden bevat en deze voorwaarden nog niet zijn vervuld.
Titel 3.1. Bloemrijke akkerranden
Artikel 3.1.1. Begripsbepalingen
Dit artikel bevat voor deze titel relevante begrippen, in aanvulling op de begrippen uit artikel 1.1 van de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee.
De openstelling is gericht op het versterken van natuur- en landschapswaarden door het realiseren van bloemrijke akkerranden en daarmee een bijdrage te leveren aan de Nationale Bijenstrategie in Borsele. Ook zijn aanvragen gericht op het verbeteren van de fysieke leefomgeving in Borsele. De regeling draagt hiermee bij aan thema 1 van het programma Gebiedsinvesteringen Netten op Zee: het behouden en versterken van de natuur in Borsele.
De doelgroep van deze regeling bestaat uit Milieucoöperatie Zak van Zuid-Beveland.
Artikel 3.1.4. Subsidiabele activiteiten
Dit artikel geeft meer duiding aan de aard en inhoud van projecten, waar met deze titel op wordt gedoeld. Met deze regeling wordt Milieucoöperatie Zak van Zuid-Beveland opgeroepen om de natuur- en landschapswaarden en de fysieke leefomgeving in Borsele te verbeteren middels het realiseren van bloemrijke akkerranden. Specifiek zijn de subsidiabele activiteiten het inzaaien van bloemranden op akkerranden en communicatie over het project, de werving en selectie van deelnemende agrarische ondernemers.
Artikel 3.1.5. Subsidieplafond en maximale subsidie
De beschikbare middelen voor deze titel bedragen in totaal € 87.000. De maximale subsidie bedraagt maximaal € 87.000 per aanvraag. Wanneer een aanvrager een lager subsidiebedrag vraagt in zijn aanvraag, wordt maximaal het gevraagde bedrag aan subsidie verleend.
Artikel 3.1.6. Aanvraagperiode
De aanvraag kan binnen de benoemde periode worden ingediend per mail. De verdeling van het beschikbare budget vindt plaats via het zogenaamde molenaarsprincipe: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Hierbij geldt dat er voor de verdeling van subsidie pas sprake is van een ‘aanvraag’, wanneer er conform alle formats en (digitale) procedures een volledige aanvraag is ingediend, dit wil zeggen een aanvraag waarin (vrijwel) alle aspecten en antwoorden op vragen aanwezig zijn en zijn gevuld en waarbij alle voorgeschreven bijlagen zijn gevoegd.
Op de dag dat het plafond wordt overschreden, wordt er geloot, zoals in artikel 1.11, derde lid, van de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee is aangegeven. De subsidietitel wordt gesloten zodra de sluitingsdatum is bereikt of als het beschikbare budget volledig is beschikt.
Artikel 3.1.7. Subsidiabele kosten
Deze regeling subsidieert de volgende kosten:
Artikel 3.1.8. Starttermijn en looptijd
Als startdatum voor subsidiabiliteit van de kosten en activiteiten geldt de datum dat een complete aanvraag is ingediend. Wanneer de aanvrager in de aanvraag een andere startdatum invult die later is dan de datum dat een complete aanvraag is ingediend, legt het college die latere datum als startdatum voor subsidiabiliteit vast in de verleningsbeschikking.
In de verleningsbeschikking zal een einddatum voor het project worden opgenomen, gebaseerd op hetgeen in de aanvraag is aangegeven als de datum waarop het project reëel voltooid zal zijn. De einddatum is medebepalend voor de periode waarin subsidiabele kosten gedeclareerd kunnen worden.
Het is aan de aanvrager om in de aanvraag voldoende te onderbouwen dat de opgegeven periode noodzakelijk is voor het project en dat het project binnen de opgegeven periode volledig kan worden afgerond.
Indien gedurende de projectperiode blijkt dat door onvoorziene omstandigheden een project toch enkele maanden langer de tijd nodig heeft om volledig te worden afgerond, dan kan een verzoek tot verlenging van de projectperiode worden ingediend.
Artikel 3.1.9. Subsidievaststelling en uitbetaling
Dit artikel bepaalt in welke mate en wanneer bevoorschotting of uitbetaling van subsidie plaatsvindt. Geen voorschotten worden verleend wanneer de beschikking opschortende of ontbindende voorwaarden bevat en deze voorwaarden nog niet zijn vervuld.
Artikel 3.1.11. Verplichtingen subsidieontvanger
In dit artikel is opgenomen wat de verplichten van de subsidieontvanger zijn. Onder bewijsmateriaal in sub c kan onder andere worden gedacht aan het aanleveren van een foto waarop de gerealiseerde akkerrand zichtbaar is.
Artikel 4.1.1. Begripsbepalingen
Dit artikel bevat voor deze titel relevante begrippen, in aanvulling op de begrippen uit artikel 1.1 van de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee.
De openstelling is gericht op het verbeteren, uitbreiden en toekomstbestendig maken van sportfaciliteiten in de gemeente Borsele. Ook zijn aanvragen gericht op het verbeteren van de fysieke leefomgeving in Borsele. Dit kan op verschillende manieren:
De regeling draagt hiermee bij aan thema 2 van het programma Gebiedsinvesteringen Netten op Zee: het verbeteren van de fysieke leefomgeving in Borsele.
De doelgroep van deze regeling bestaat uit sportverenigingen in de gemeente Borsele, namelijk TEBO Heinkenszand, Luctor Heinkenszand, Sportvereniging Apollo ’69 en Hengelvereniging De Bevelanden Heinkenszand.
Artikel 4.1.4. Subsidiabele activiteiten
Dit artikel geeft meer duiding aan de aard en inhoud van projecten, waar met deze titel op wordt gedoeld. Met deze regeling worden vier sportverenigingen opgeroepen om de sportfaciliteiten in de gemeente Borsele te verbeteren, uitbreiden en toekomstbestendig te maken en de fysieke leefomgeving in Borsele te verbeteren.
Activiteit “het realiseren van padelbanen ” nader uitgelegd
Onder het realiseren van padelbanen wordt onder andere verstaan het voorbereiden en aanleggen van de sporttechnische fundering voor de twee padelbanen en het realiseren van de padelbanen. Denk hierbij aan het aanbrengen van een toplaag, baaninrichting, verlichting en bestrating.
Activiteit “het aanpassen en uitbreiden van kleedkamers” nader uitgelegd
Onder het aanpassen en uitbreiden van kleedkamers wordt onder andere verstaan het aanleggen van een fundering, het plaatsen van buitenwanden en kozijnen, het maken van een dak en aanbrengen van dakbedekking, het realiseren van binnenwanden, tegelwerk, vloer en sanitair, en het uitvoeren van installatie werkzaamheden.
Activiteit “het vernieuwen van vissteigers” nader uitgelegd
Onder het vernieuwen van vissteigers wordt onder andere verstaan het verwijderen van oude vissteigers, het repareren van bestaande vissteigers en het realiseren van nieuwe vissteigers.
Artikel 4.1.5. Subsidieplafond, maximale subsidie en wijze van verdeling
De beschikbare middelen voor deze titel bedragen in totaal € 675.000. De maximale subsidie per aanvraag bedraagt:
Wanneer een aanvrager een lager subsidiebedrag vraagt in zijn aanvraag, wordt maximaal het gevraagde bedrag aan subsidie verleend. Indien op grond van staatssteunbeperkingen (zoals de AGVV) een lager maximumpercentage aan subsidie geldt, wordt maximaal het toegestane percentage aan subsidie verleend.
Artikel 4.1.6. Aanvraagperiode
De aanvraag kan binnen de benoemde periode worden ingediend per mail. De verdeling van het beschikbare budget vindt plaats via het zogenaamde molenaarsprincipe: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Hierbij geldt dat er voor de verdeling van subsidie pas sprake is van een ‘aanvraag’, wanneer er conform alle formats en (digitale) procedures een volledige aanvraag is ingediend, dit wil zeggen een aanvraag waarin (vrijwel) alle aspecten en antwoorden op vragen aanwezig zijn en zijn gevuld en waarbij alle voorgeschreven bijlagen zijn gevoegd.
Op de dag dat het plafond wordt overschreden, wordt er geloot, zoals in artikel 1.11, derde lid, van de Subsidieregeling Gebiedsinvesteringen Netten op Zee is aangegeven. De subsidietitel wordt gesloten zodra de sluitingsdatum is bereikt of als het beschikbare budget volledig is beschikt.
Artikel 4.1.7. Subsidiabele kosten
Deze regeling subsidieert de volgende kosten:
Artikel 4.1.8. Starttermijn en looptijd
Als startdatum voor subsidiabiliteit van de kosten en activiteiten geldt de datum dat een complete aanvraag is ingediend. Wanneer de aanvrager in de aanvraag een andere startdatum invult die later is dan de datum dat een complete aanvraag is ingediend, legt het college die latere datum als startdatum voor subsidiabiliteit vast in de verleningsbeschikking.
In de verleningsbeschikking zal een einddatum voor het project worden opgenomen, gebaseerd op hetgeen in de aanvraag is aangegeven als de datum waarop het project reëel voltooid zal zijn. De einddatum is medebepalend voor de periode waarin subsidiabele kosten gedeclareerd kunnen worden.
Het is aan de aanvrager om in de aanvraag voldoende te onderbouwen dat de opgegeven periode noodzakelijk is voor het project en dat het project binnen de opgegeven periode volledig kan worden afgerond.
Indien gedurende de projectperiode blijkt dat door onvoorziene omstandigheden een project toch enkele maanden langer de tijd nodig heeft om volledig te worden afgerond, dan kan een verzoek tot verlenging van de projectperiode worden ingediend.
Artikel 4.1.9. Subsidievaststelling en uitbetaling
Dit artikel bepaalt in welke mate en wanneer bevoorschotting of uitbetaling van subsidie plaatsvindt. Geen voorschotten worden verleend wanneer de beschikking opschortende of ontbindende voorwaarden bevat en deze voorwaarden nog niet zijn vervuld.
Met dit onderdeel wordt de inwerktreding geregeld. In paragraaf 8 van het algemeen deel van de toelichting is de inwerktreding nader toegelicht.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-116350.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.