Gemeenteblad van Amersfoort
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Reactietermijn |
---|---|---|---|---|
Amersfoort | Gemeenteblad 2025, 104 | andere beschikking | 19-02-2025 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Reactietermijn |
---|---|---|---|---|
Amersfoort | Gemeenteblad 2025, 104 | andere beschikking | 19-02-2025 |
Vestiging gemeentelijk voorkeursrecht op drie percelen grond gelegen aan de Schothorsterlaan te Amersfoort
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort geeft kennis van de terinzagelegging van zijn voorkeursrechtbeschikking d.d. 7 januari 2025 en de daarop betrekking hebbende stukken (artikel 9.1 lid 2 Omgevingswet)
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort heeft op 7 januari 2025 besloten om op grond van artikel 9.1 lid 2 Omgevingswet een voorkeursrecht te vestigen op drie percelen grond gelegen aan de Schothorsterlaan te Amersfoort (hierna: “de drie percelen grond”). De drie percelen grond zijn nader weergegeven op een grondtekening en een lijst van percelen die als bijlagen bij de voorkeursrechtbeschikking zijn gevoegd.
Het voorkeursrecht gaat in op het tijdstip waarop de voorkeursrechtbeschikking is ingeschreven in de openbare registers en heeft vanaf dat moment een geldingsduur van maximaal drie maanden. Die inschrijving dient plaats te vinden binnen vier dagen nadat de voorkeursrechtbeschikking is bekendgemaakt.
De voorkeursrechtbeschikking is op 8 januari 2025 op de voorgeschreven wijze bekendmaakt.
Waarom een voorkeursrechtbeschikking?
Het voorkeursrecht is gevestigd ten behoeve van een voorgenomen kaderstelling in co-creatie ten aanzien van de drie percelen grond.
Aan de drie percelen grond worden de niet-agrarische functies van: bedrijf, detailhandel, groen, horeca, kantoor, parkeren (ondergronds), sport, verblijfsgebied, verkeer, water, wonen en zwembad toegedacht, welke functies afwijken van het huidige gebruik als grasland en (verouderd) opslagterrein.
Het college van burgemeester en wethouders heeft om meerdere redenen besloten om een voorkeursrecht te vestigen. Ten eerste wordt met de vestiging van het voorkeursrecht de kans op verwerving van de drie percelen grond vergroot en door verwerving kan de gemeente haar regisserende rol ten aanzien van de voorgenomen kaderstelling in co-creatie waarmaken. Ten tweede heeft het voorkeursrecht een dempend effect op de prijsvorming en gaat het ongewenste verkopen en de daarmee gepaard gaande buitensporige prijsstijgingen (buiten de normale markteconomische prijsstijgingen) – die al dan niet zijn bedoeld als grondspeculatie - tegen. Tot slot rechtvaardigt het algemeen belang van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit dat een voorkeursrecht is gevestigd.
Gevolgen voorkeursrechtbeschikking
Het voorkeursrecht heeft tot gevolg dat de eigenaar van de drie percelen grond niet tot vervreemding mag overgaan voordat de drie percelen grond aan de gemeente te koop zijn aangeboden. De gemeente verkrijgt dus een eerste recht van koop.
Vervallen voorkeursrechtbeschikking
Het voorkeursrecht vervalt drie maanden na het ingaan ervan of, als dat eerder is, op het tijdstip dat een voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad ingaat.
Voorkeursrechtbeschikking gemeenteraad
Het college van burgemeester en wethouders is voornemens aan de gemeenteraad voor te stellen om op grond van artikel 9.1 lid 1 onder c Omgevingswet een voorkeursrecht op de drie percelen grond te vestigen. Het ontwerp raadsvoorstel en -besluit en de daarop betrekking hebbende stukken zijn als bijlagen bij de voorkeursrechtbeschikking gevoegd.
De voorkeursrechtbeschikking en de op de beschikking betrekking hebbende stukken (waaronder begrepen: de grondtekening, de lijst van percelen alsmede het ontwerp raadsvoorstel en -besluit en de daarop betrekking hebbende stukken) liggen gedurende een termijn van zes weken ingaande op 9 januari 2025 en eindigende op 19 februari 2025 voor eenieder kosteloos ter inzage in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 (3811 LM) te Amersfoort. De openingstijden van het stadhuis zijn op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 uur tot 16.45 uur. Op donderdag is het stadhuis geopend van 9.00 tot 20.00 uur.
Gedurende dezelfde termijn zijn de voorkeursrechtbeschikking en de op de beschikking betrekking hebbende stukken tevens elektronisch in te zien. Klik hiervoor op: Externe link: https://www.amersfoort.nl/schothorsterlaan#voorkeursrecht-19512.
Bezwaar voorkeursrechtbeschikking
Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken ingaande op 9 januari 2025 (de dag na die waarop de beschikking op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt) en eindigende op 19 februari 2025 een bezwaarschrift indienen tegen de voorkeursrechtbeschikking van het college van burgemeester en wethouders. In het ondertekende bezwaarschrift dient te worden opgenomen:
Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort, o.v.v. bezwaar voorkeursrecht Schothorsterlaan. Een belanghebbende die beschikt over een DigiD kan het bezwaarschrift ook elektronisch indienen. Klik hiervoor op: Externe link: https://www.amersfoort.nl/bezwaar-maken.
Indien belanghebbenden tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen de voorkeursrechtbeschikking van het college van burgemeester en wethouders van 7 januari 2025 en die beschikking vervalt omdat voor de drie percelen grond een voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad in werking is getreden, dan wordt het bezwaar geacht te zijn gericht tegen de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad. Dit betekent dat u niet tweemaal bezwaar hoeft te maken.
Belanghebbenden die tijdig een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen, indien onverwijlde spoed dat - gelet op de betrokken belangen- vereist, op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht, tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Een belanghebbende die beschikt over een DigiD kan het verzoek om een voorlopige voorziening ook elektronisch indienen. Klik hiervoor op: Externe link: https://mijn.rechtspraak.nl/keuze. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten verboden (griffierecht).
Zienswijzen ontwerp raadsvoorstel en -besluit en de daarop betrekking hebbende stukken
In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van de door de gemeenteraad te nemen beschikking tot vestiging van het voorkeursrecht op de drie percelen grond worden belanghebbenden, gelet op het bepaalde in artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht, in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van twee weken, ingaande op 9 januari 2025 en eindigende op 22 januari 2025, hun zienswijzen over het ontwerp raadsvoorstel en -besluit en de daarop betrekking hebbende stukken schriftelijk dan wel mondeling naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen dienen worden gericht aan de gemeenteraad van de gemeente Amersfoort, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort, o.v.v. zienswijzen voorkeursrecht Schothorsterlaan. Een belanghebbende die beschikt over een DigiD of e-herkenning kan de zienswijzen ook elektronisch indienen. Klik hiervoor op: Externe link: https://www.amersfoort.nl/schothorsterlaan#voorkeursrecht-19512 en kijk vervolgens onder: ‘Zienswijzen’. Indien belanghebbenden hun zienswijzen mondeling kenbaar wensen te maken kunnen zij hiervoor binnen de zienswijzentermijn telefonisch een afspraak maken met mw. A.C. Peterson, team Vastgoedontwikkeling en beheer, via telefoonnummer: 14033.
Wilt u meer weten? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met mw. A.C. Peterson, team Vastgoedontwikkeling en -beheer, via telefoonnummer: 14033.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-104.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.