Verzamelbesluit tot wijziging en intrekking van diverse verordeningen in het kader van de Omgevingswet

De gemeenteraad

 

gelezen het voorstel 1483064;

 

overwegende dat het gewenst is diverse verordeningen aan te passen dan wel in te trekken in verband met inwerkingtreding van de Omgevingswet;

 

besluit vast te stellen het Verzamelbesluit tot wijziging en intrekking van diverse verordeningen in het kader van de Omgevingswet:

Artikel 1 Wijzigingen

A

In de Referendumverordening gemeente Amersfoort 2005 wordt in artikel 5 ‘1. Het vaststellen van een bestemmingsplan;’ gewijzigd in: ‘1. Het vaststellen van een omgevingsplan;’.

 

B

In de Verordening speelautomatenhallen Amersfoort 2012 wordt in artikel 8, eerste lid, onder f ‘bestemmingsplan’ gewijzigd in: ‘omgevingsplan’.

 

C

In de Huisvestingsverordening Amersfoort 2022 komt artikel 1, onder hh. te luiden: ‘hh. wet: de Huisvestingswet 2014.

Middenhuurwoning: geliberaliseerde woning voor middenhuur als bedoeld in artikel 5.161c, eerste lid, onder c, van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), overeenkomstig het gestelde in artikel 3 van de “Verordening sociale huur en middenhuur gemeente Amersfoort”, zoals deze luidde voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.’.

 

D

In de Parkeerverordening Amersfoort wordt in artikel 3, zevende lid ‘Wet milieubeheer’ gewijzigd in: ‘Omgevingswet’.

 

E

De Verordening fysieke leefomgeving Amersfoort wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In de intitulé wordt de zinsnede ‘heeft artikel 121, 147 en 149 van de Gemeentewet, artikel 2.2.a en 2.2.b Bor, artikel 18 Wet bodembescherming, artikel 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, artikel 2.1 en 2.2 van de Wabo gelezen,’ gewijzigd in: ‘heeft artikel 121, 147 en 149 van de Gemeentewet, artikel 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet. Artikel 5.1 en 5.2 van de Omgevingswet gelezen,’.

  • 2.

    In artikel 1.1 onder het kopje Erfgoed wordt ‘- CRK subcommissie Erfgoed: door burgemeester en wethouders ingestelde adviescommissie met als taak burgemeester en wethouders conform het Reglement van Orde stadsbouwmeester, Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) en CRK-subcommissie Erfgoed te adviseren over de aanwijzing van monumenten, de toepassing van de Erfgoedwet, deze verordening, het monumentenbeleid en Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;’ gewijzigd in: ‘- subcommissie Erfgoed: door burgemeester en wethouders ingestelde adviescommissie met als taak burgemeester en wethouders conform het Reglement van Orde stadsbouwmeester, Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit (GAO) en subcommissie Erfgoed Amersfoort te adviseren over de aanwijzing van monumenten, de toepassing van de Erfgoedwet, deze verordening, het monumentenbeleid en de Omgevingswet;’.

  • 3.

    In artikel 1.1 onder het kopje Erfgoed wordt ‘- omgevingsvergunning: omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 en 2.2, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;’ gewijzigd in: ‘- omgevingsvergunning: omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 5.1 en 5.2, van de Omgevingswet en artikel 22.26 van het Omgevingsplan gemeente Amersfoort;’.

  • 4.

    In artikel 1.1. onder het kopje Erfgoed wordt ‘- sloopvergunning: omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.2 eerste lid, aanhef en onder c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;’ gewijzigd in: ‘sloopvergunning: omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 22.1, aanhef en onder a van de Omgevingswet in combinatie met § 22.5.1 van het Omgevingsplan gemeente Amersfoort;‘.

  • 5.

    In artikel 1.1. onder het kopje Bodem wordt ‘- gebruiksoppervlakte: gebruiksoppervlakte als bedoeld in het Bouwbesluit;’ gewijzigd in: ‘- gebruiksoppervlakte: gebruiksoppervlakte als bedoeld in het Besluit bouwwerken leefomgeving;’.

  • 6.

    In artikel 1.1 onder het kopje Bodem wordt ‘- omgevingsvergunning voor het bouwen: vergunning voor een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;’ gewijzigd in: ‘‘- omgevingsvergunning voor het bouwen: vergunning voor een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 5.1 en 5.2 van de Omgevingswet en artikel 22.26 van het Omgevingsplan gemeente Amersfoort;’.

  • 7.

    Artikel 1.2, derde lid komt te luiden: ‘3. In afwijking van het tweede lid kan het bevoegd gezag de in het eerste lid bedoelde termijn eenmaal met ten hoogste zes weken verlengen, indien beslist wordt op een aanvraag om een vergunning als bedoeld in artikel 2.1 of artikel 5.5 van deze verordening.’.

  • 8.

    Artikel 3.5, eerste lid komt te luiden: ‘1. Het verbod van artikel 3.1, eerste lid, geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Omgevingswet, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of de provinciale omgevingsverordening.’.

  • 9.

    In artikel 5.2, derde lid, wordt ‘Wegenverordening provincie Utrecht 2010.’ gewijzigd in: ‘provinciale omgevingsverordening.’.

  • 10.

    Artikel 5.2, zesde lid, komt te luiden: ‘6. De weigeringsgrond van het tweede lid, onder c, van het vorige artikel geldt niet voor zover in het geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer of de Omgevingswet.’.

  • 11.

    In artikel 5.4, vierde lid wordt ‘Wegenverordening Provincie Utrecht 2010’ gewijzigd in: ‘provinciale omgevingsverordening’.

  • 12.

    In artikel 5.5, tweede lid, onder a wordt ‘bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan’ gewijzigd in: ‘omgevingsplan’.

  • 13.

    In artikel 5.5, vierde lid wordt ‘Wegenverordening provincie Utrecht 2010’ gewijzigd in: ‘provinciale omgevingsverordening’ en wordt ‘de Waterschapskeur’ in: ‘de waterschapsverordening,’.

  • 14.

    In artikel 5.6, vijfde lid, wordt ‘de Waterschapskeur of de Wegenverordening provincie Utrecht 2010’ gewijzigd in: ‘waterschapsverordening of provinciale omgevingsverordening’.

  • 15.

    In artikel 6.1, eerste lid, wordt na ‘Activiteitenbesluit milieubeheer’ ingevoegd: ‘zoals die wet en besluit luidden direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet,’.

  • 16.

    In artikel 6.2, derde lid, wordt ‘Wet geluidhinder’ gewijzigd in: ‘bepalingen bij of krachtens Omgevingswet’ en wordt ‘Provinciale milieuverordening Utrecht 1995’ gewijzigd in: ‘provinciale omgevingsverordening’.

  • 17.

    In artikel 7.1, vierde lid, onder c wordt ‘de Activiteitenbesluit milieubeheer.’ gewijzigd in: ‘bepalingen bij of krachtens de Omgevingswet.’.

  • 18.

    In artikel 8.17, vijfde lid, wordt ‘bestemmingsplan’ gewijzigd in: ‘omgevingsplan’ en ‘Wet ruimtelijke ordening’ in: ‘Omgevingswet’.

  • 19.

    In artikel 8.17, zesde lid, wordt ‘geldende bestemmingsplannen’ gewijzigd in: ‘een omgevingsplan’ en onder vervanging van de komma door een punt vervalt de daaropvolgende de zinsnede ‘dan wel of een beheersverordening als bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening kan worden vastgesteld.’.

  • 20.

    Artikel 8.17, zevende en achtste lid, vervallen en een nieuw zevende lid wordt ingevoegd, luidende: ‘7. Dit artikel is niet van toepassing op beschermde stads- en dorpsgezichten die zijn aangewezen op grond van artikel 35, eerste lid, van de Monumentenwet 1988 , zoals die wet luidde voor de inwerkingtreding van de Erfgoedwet, of een provinciale erfgoedverordening.’.

  • 21.

    In artikel 8.18, tweede lid, vervalt onder plaatsing van een punt de zinsnede: ‘als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.’.

  • 22.

    In artikel 8.19, eerste lid, wordt ‘artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht’ gewijzigd in: ‘artikel 5.1, eerste lid, onder a, van de Omgevingswet in samenhang met artikel 22.8 van de Omgevingswet en artikel 22.287 van het Omgevingsplan gemeente Amersfoort’.

  • 23.

    In artikel 8.19, vierde lid, wordt na ‘Woningwet’ ingevoegd: ‘zoals deze gold voor inwerkingtreding van de Omgevingswet’.

  • 24.

    In artikel 8.23, eerste lid, wordt ‘bestemmingsplan’ gewijzigd in: ‘omgevingsplan’.

  • 25.

    In artikel 9.1 vervalt onder plaatsing van een punt de zinsnede: ‘in de zin van artikel 2.2b van het Besluit omgevingsrecht.’

  • 26.

    Hoofdstuk 10 vervalt.

F

De Algemene Plaatselijke Verordening Amersfoort wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In artikel 1:1 wordt onder vernummering van b tot en met o naar c tot en met p een b ingevoegd luidende: ‘b. beperkingengebiedactiviteit : hetgeen daaronder wordt verstaan in de bijlage, onder a, bij de Omgevingswet;’.

  • 2.

    Artikel 1:1, onder h, komt te luiden: ‘h. gebouw: gebouw als bedoeld in bijlage I bij het Besluit bouwwerken leefomgeving;’.

  • 3.

    In artikel 1:2 wordt een vierde lid toegevoegd, luidende: ‘4. Dit artikel is niet van toepassing op een aanvraag van een omgevingsvergunning. ‘.

  • 4.

    In artikel 1:4 wordt een derde lid toegevoegd, luidende: ‘3. Dit artikel is niet toepassing op een omgevingsvergunning. ‘.

  • 5.

    Onder vernummering van de huidige tekst van artikel 1:5 naar lid 1 wordt een tweede lid toegevoegd, luidende: ‘2. Het eerste lid is niet van toepassing op een omgevingsvergunning.’.

  • 6.

    Onder vernummering van de huidige tekst van artikel 1:6 naar lid 1 wordt een tweede lid toegevoegd, luidende: ‘2. Het eerste lid is niet van toepassing op een omgevingsvergunning.‘

  • 7.

    Artikel 2:21, tweede lid komt te luiden: ‘2. Het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door hoofdstuk 10 van de Omgevingswet.’.

  • 8.

    In artikel 2:23, tweede lid, wordt ‘Vaarwegenverordening Provincie Utrecht 2008’ gewijzigd: ‘provinciale omgevingsverordening’.

  • 9.

    Artikel 2:28b, eerste lid, onder a komt te luiden: ‘a. de exploitatie van het horecabedrijf in strijd is met het omgevingsplan of een daarmee gelijk te stellen regeling;’.

  • 10.

    In artikel 2:39, derde lid, onder b wordt ‘bestemmingsplan’ gewijzigd in: ‘omgevingsplan’.

  • 11.

    Artikel 2:41b, zevende lid, onder i, komt te luiden: ‘i. de vestiging of de exploitatie van het bedrijf in strijd is met het geldend omgevingsplan, een ter inzage gelegd omgevingsplan, een voorbereidingsbesluit of daarmee gelijk te stellen regeling.’.

  • 12.

    In artikel 2:60, eerste lid, wordt na ‘de Wet milieubeheer’ ingevoegd: ‘, zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet,’.

  • 13.

    In artikel 2:63, derde lid, wordt ‘Provinciale ophokverordening’ gewijzigd in: ‘provinciale omgevingsverordening’.

  • 14.

    Artikel 2:64, vierde lid, komt te luiden: ‘4. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing op beperkingengebiedactiviteiten met betrekking tot een weg waarvoor regels zijn gesteld bij of krachtens Omgevingswet, provinciale omgevingsverordening of waterschapsverordening.’.

  • 15.

    Artikel 2:71, aanhef, onder b, komt te luiden: ‘b. consumentenvuurwerk: vuurwerk van categorie F1, F2 of F3 dat op grond van artikel 2.1.1 van het Vuurwerkbesluit is aangewezen als vuurwerk dat ter beschikking mag worden gesteld voor particulier gebruik.’.

  • 16.

    In artikel 3:13, eerste lid, onder b, wordt ‘een geldend bestemmingsplan’ gewijzigd in: ‘het omgevingsplan of een bekendgemaakte ontwerpwijziging daarvan’.

  • 17.

    In artikel 4:1 wordt onder vernummering van a tot en met g naar b tot en met h een a ingevoegd, luidende: ‘a. Activiteitenbesluit milieubeheer: Activiteitenbesluit milieubeheer, zoals dat besluit luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet;’.

  • 18.

    In artikel 4:1, aanhef, onder g, wordt na ‘Wet milieubeheer’ ingevoegd: ‘zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet,’.

  • 19.

    In artikel 4:1, aanhef, onder h, wordt na ‘Wet geluidhinder’ ingevoegd: ‘zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet,’.

  • 20.

    In artikel 4:6b, eerste lid, wordt na ‘Wet milieubeheer’ ingevoegd: ‘zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet,’.

  • 21.

    In artikel 4:13, eerste lid, wordt na ‘Wet milieubeheer’ ingevoegd: ‘zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet,’.

  • 22.

    Artikel 4:13, derde lid, komt te luiden: ‘3. Dit artikel is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien bij of krachtens de Omgevingswet of de provinciale omgevingsverordening.’.

  • 23.

    Artikel 4:17 komt te luiden: ‘Artikel 4:17 Definitie

  • In deze afdeling wordt onder kampeermiddel verstaan: een niet-grondgebonden onderkomen of voertuig, dat bestemd of opgericht is dan wel gebruikt wordt of kan worden gebruikt voor recreatief nachtverblijf.’.

  • 24.

    In artikel 4:18, eerste lid wordt ‘het bestemmingsplan, de beheersverordening, exploitatieplan of een voorbereidingsbesluit’ gewijzigd in: ‘het omgevingsplan of een daaraan gelijk te stellen regeling’.

  • 25.

    In artikel 5:5, tweede lid, wordt ‘door de Wet milieubeheer.’ Gewijzigd in: ‘bij of krachtens de Wet milieubeheer of het Besluit activiteiten leefomgeving.’.

  • 26.

    Artikel 5:6, derde lid, komt te luiden: ‘3. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door beperkingengebiedactiviteiten met betrekking tot een weg waarvoor regels zijn gesteld bij of krachtens de provinciale omgevingsverordening.’.

  • 27.

    Artikel 5:23, derde lid, komt te luiden: ‘3. De burgemeester weigert de vergunning wegens strijd met een geldend omgevingsplan of een daaraan gelijk te stellen regeling.’.

  • 28.

    Artikel 5:25, derde lid, komt te luiden: ‘3. De verboden zijn niet van toepassing op beperkingengebiedactiviteiten met betrekking tot een waterstaatswerk waarvoor regels zijn gesteld bij of krachtens de Omgevingswet, de provinciale omgevingsverordening of de waterschapsverordening of op situaties waarin wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement of het bepaalde bij of krachtens de Telecommunicatiewet.’.

  • 29.

    Artikel 5:26, vijfde lid, komt te luiden: ‘5. Het verbod is niet van toepassing op beperkingengebiedactiviteiten met betrekking tot een waterstaatswerk waarvoor regels zijn gesteld bij of krachtens de Omgevingswet, de provinciale omgevingsverordening of de waterschapsverordening of op situaties waarin wordt voorzien door het Besluit bouwwerken leefomgeving of het overige bepaalde bij of krachtens de Omgevingswet.’.

  • 30.

    In artikel 5:29, tweede lid, wordt ‘de Provinciale vaarwegenverordening’ gewijzigd in: ‘de provinciale omgevingsverordening’.

  • 31.

    In artikel 5:31, tweede lid, wordt ‘of de Provinciale vaarwegenverordening’ wordt gewijzigd in: ‘, de provinciale omgevingsverordening of het bepaalde bij of krachtens de Omgevingswet’.

  • 32.

    Artikel 5:32, derde lid, komt te luiden: ‘3. Het verbod is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Omgevingswet, afdeling 3.9 van het Besluit activiteiten leefomgeving, de Zondagswet of het Besluit geluidproductie sportmotoren.’.

  • 33.

    Artikel 5:33, vijfde lid, aanhef, onder b, komt te luiden: ‘b. binnen de bij of krachtens de provinciale omgevingsverordening aangewezen stiltegebieden ten aanzien van motorrijtuigen die bij of krachtens die verordening zijn aangewezen als 'toestel'.’.

  • 34.

    In artikel 5:34, eerste lid, wordt na ‘Wet milieubeheer’ ingevoegd: ‘zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet,’.

  • 35.

    In artikel 5:34, vijfde lid, wordt ‘Provinciale milieuverordening.’ gewijzigd in: ‘provinciale omgevingsverordening.’.

Artikel 2 Intrekkingen

A

De volgende verordeningen worden ingetrokken:

  • 1.

    Bouwverordening Amersfoort 2014;

  • 2.

    Verordening bodemsanering Amersfoort 2006.

Artikel 3 citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Dit besluit heet “Verzamelbesluit tot wijziging en intrekking van diverse verordeningen in het kader van de Omgevingswet”.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2024.

Vastgesteld in de openbare vergadering van 27 februari 2024

de griffier,

de voorzitter,

Naar boven