Gemeente Landgraaf - Transactie met Stichting Humankind.

De Hoge Raad heeft op 28 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze zaak, als er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Dit kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

De gemeente Landgraaf heeft het voornemen om een verkoopovereenkomst aan te gaan met stichting Humankind. Het gaat om de volgende percelen grond, met een totale oppervlakte van circa 4130 m², welke zijn ingericht ten behoeve van het op deze percelen gelegen kind-centrum met de functie kinderopvang:

 

  • 1.

    Gemeente Nieuwenhagen, sectie C, nummer 1425 groot 1 a en 26 ca;

  • 2.

    Gemeente Nieuwenhagen, sectie C, nummer 1509 groot 3 a en 10 ca;

  • 3.

    Gemeente Nieuwenhagen, sectie C, nummer 1511 groot 36 a en 94 ca.

Redenen tot verkoop aan beoogd koper

De gemeente Landgraaf heeft de volgende reden om de blote eigendom van de percelen te

verkopen aan stichting Humankind.

De te verkopen percelen grond zijn in erfpacht bij stichting Humankind. Op de percelen en de

daarop aanwezige opstal is een bedrijfsonderdeel, te weten een kind-centrum, van deze koper

gevestigd. De opstal is economisch eigendom van koper. Derhalve zijn er redelijkerwijs geen

andere gegadigden die in aanmerking komen voor het in eigendom verkrijgen van de blote

eigendom van deze percelen.

Reageren 

Indien u zich niet kunt verenigen met de voorgenomen verkoop door de gemeente, omdat u meent daarvoor zelf als gegadigde in aanmerking te komen, dan dient u dit middels een gemotiveerd bericht kenbaar te maken. De termijn voor het indienen van een gemotiveerd bericht bedraagt 20 kalenderdagen na deze publicatie.

Uw bericht kunt u richten aan gemeente@landgraaf.nl onder vermelding van het onderwerp: gemotiveerd bericht verkoop grond met Humankind.

Wenst u enkel een nadere toelichting, dan kunt u een e-mail sturen naar gemeente@landgraaf.nl onder vermelding van het onderwerp: verzoek nadere toelichting grondruiling met Humankind.

De behandelend ambtenaar neemt in dat geval contact met u op.

 

 

Naar boven