Gemeenteblad van Hilversum
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hilversum | Gemeenteblad 2024, 99190 | overige overheidsinformatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hilversum | Gemeenteblad 2024, 99190 | overige overheidsinformatie |
Ontwerpbesluit verkeersregeling Centrum voetgangersgebied in kernwinkelgebied
(fietsen toestaan buiten winkeltijden )
Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;
Krachtens artikel 2 lid 1 en 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) kunnen de daarin vastgestelde regels dienen om de verkeersveiligheid op de weg te verzekeren, weggebruikers en passagiers te beschermen, de weg in stand te houden, de bruikbaarheid daarvan te waarborgen en door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, dan wel aantasting van karakter of functie van objecten of gebieden te voorkomen of te beperken.
Krachtens artikel 15 lid 1 van de WVW 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, en volgens artikel 15 lid 2 van de wet dient een verkeersbesluit te worden genomen indien maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of weggedeelte gebruik maakt .
Er is behoefte aan een aanvullende verkeersregeling voor het aangewezen voetgangersgebied (zone) in het centrum van Hilversum.
Met de vastgestelde nota Agenda Fiets wil de gemeente het fietsen stimuleren en aantrekkelijker maken. De Agenda Fiets volgt op het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040.
Fietsen is een duurzame, gezonde en een relatief veilige vorm van mobiliteit. Fietsen helpt mee de stad beter bereikbaar te maken.
Een van de uitvoeringsmaatregelen is het aantrekkelijker maken van het fietsen in en door het centrum. De fietsroute vanuit bijvoorbeeld de westkant van de stad naar het NS-station of Hilversum Oost kan aantrekkelijker worden gemaakt door buiten de winkeltijden gebruik te kunnen maken van de winkelstraten in het voetgangersgebied van het centrum. (hierna ‘voetgangersgebied’)
Tot op heden is fietsen binnen het aangewezen voetgangersgebied in het centrum niet toegestaan. Gedurende de winkeltijden met bezoekers aan het winkelcentrum met detailhandel is dat wegens de verkeersveiligheid en drukte ook niet gewenst.
Buiten de winkeltijden is het fietsen door het voetgangersgebied op zich geen probleem. Het aantal voetgangers is dan beperkt en de breedte van de wegen (winkelstraten) is voldoende om alsdan fietsen en lopen samen te laten gaan. Deze maatregel wordt daarom buiten de winkeltijden ingevoerd.
Het aangewezen voetgangersgebied omvat de wegen/wegvakken Groest, Kerkstraat, Zeedijk, Leeuwenstraat., Schoutenstraat, Kerkbrink (plein), Wagenmakersplein en ‘s -Gravelandseweg.
Ingeval van bijvoorbeeld evenementen of de warenmarkt kan het zijn dat fietsen buiten de winkeltijden, locatie gebonden, niet is toegestaan.
Het snorfietsen is en blijft niet toegestaan in het voetgangersgebied.
De maatregel is eerder op een bijeenkomst van het Ondernemersnetwerk Stichting Centrum Hilversum kenbaar gemaakt (september 2023) en als artikel rondom Agenda Fiets opgenomen geweest in de huis-aan-huis krant Gooi en Eembode (9 november 2023) en in andere media.
De beperkte verkeersmaatregel verbetert de bereikbaarheid voor de fietser en de bruikbaarheid van de weg in het centrum neemt toe. De maatregel stimuleert meer fietsgebruik in plaats van bijvoorbeeld autogebruik, en is duurzamer en veiliger. De maatregel geeft duidelijkheid naar gebruikers (onderling) van de weg. De maatregel is niet zodanig van omvang dat deze niet uitgevoerd zou kunnen worden.
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gevoerd met de korpschef politie en deze adviseert positief.
De betreffende wegen binnen het voetgangersgebied vallen onder het beheer en is eigendom van de gemeente.
Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het college bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de provincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.
Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de WVW 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het BABW met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.
Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;
Door het aanbrengen van onderborden op de geplaatste borden G7 (zone) van bijlage 1 van het RVV 1990 (hierna de bijlage), het fietsen binnen het aangewezen voetgangersgebied in het centrum toe te staan buiten de winkeltijden, in tekst ‘uitgezonderd fietsers na 18.00 uur (donderdag na 21.00 uur) tot 09.00 uur (zondag tot 12.00 uur), snorfietsen niet toegestaan’, of tekst/woorden van gelijke strekking, geldend voor de wegen/wegvakken Groest, Kerkstraat, Zeedijk, Leeuwenstraat, Schoutenstraat, Kerkbrink (plein), Wagenmakersplein en ‘s -Gravelandseweg, volgens bijlage schetsweergave voetgangersgebied centrum Hilversum.
De genoemde onder 1, 2 en eventueel onder 3 genomen of te nemen maatregel(en) treden in de plaats van eerdere nog vigerende verkeersbesluiten op dat betreffende onderdeel en of wegvak, voor zover de onder 1 en 2 bedoelde maatregelen strijdig zijn met hetgeen opgenomen in die eerdere verkeersbesluiten.
Burgemeester en wethouders van Hilversum,
De portefeuillehouder verkeer,
Bijlage schetsweergave voetgangersgebied centrum Hilversum
Dit ontwerpbesluit met eventuele bijlagen wordt op 5 maart 2024, overeenkomstig de Verordening op de elektronische publicatie Hilversum 2014, bekend gemaakt op de website www.officielebekendmakingen.nl en is daar in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking.
Belanghebbenden kunnen, binnen 6 weken na de bekendmaking, mondeling of schriftelijk gemotiveerde zienswijzen tegen dit ontwerpbesluit inbrengen bij het College van burgemeester en wethouders, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. Ingediende zienswijzen zijn mede van belang voor de inhoudelijke omvang van een later beroep omdat de bezwaarschriftenprocedure bij ontwerpbesluiten niet bestaat.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-99190.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.