BESLUIT van burgemeester en wethouders betreffende het nemen van verkeersmaatregel Het opheffen van een parkeerplaats aan de Nijverdalsestraat (Wierden) t.h.v. huisnummer 10/12

 

Z-24-49864/INT-24-58228

 

AANLEIDING.

 

Aan de Nijverdalsestraat 10/12 in Wierden (hoek Marktstraat) wordt een nieuwe horecagelegenheid gebouwd. De eigenaar van dit pand heeft een verzoek ingediend om de parkeerplaats ter hoogte van de Nijverdalsestraat 12 op te heffen. Hierdoor kan een terras worden gerealiseerd.

 

Wettelijke bepalingen

• Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor:

­ Het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens, zoals deze genoemd zijn in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW), voor zover daardoor een verbod of gebod wordt ingesteld of gewijzigd.

­ Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

• Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wierden bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

• Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

­ het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

­ het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

­ het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden (lid 2b).

 

 

OVERWEGINGEN.

Op de Nijverdalsestraat 10/12 (hoek Marktstraat) wordt een nieuwe complex gebouwd. In dit complex komt een horecagelegenheid op de begane grond. De wens is om een terras te realiseren rondom het nieuwe pand. In de Centrumvisie Wierden is de wens opgenomen om een ontmoetingsplein te realiseren rondom het kruispunt Nijverdalsestraat – Marktstraat. Rondom dit plein zijn meerdere horecagelegenheden gevestigd. Een verdere specifieke uitwerking van een ontmoetingsplein is er nog niet. Wel kan worden gesteld dat de vestiging van een horecagelegenheid naar verwachting bij zal dragen aan het versterken van de ontmoetingsruimte. Het is dan ook wenselijk om mee te werken aan een terras rondom de horecagelegenheid. Door de komst van het terras blijft er onvoldoende ruimte meer over voor voetgangers. Voetgangers zouden dan gebruik moeten maken van de rijbaan om om de bestaande parkeerplaats heen te lopen. Dit kan leiden tot conflicten tussen de voetganger en de overige weggebruikers. Dit is niet wenselijk.

 

 

.

 

 

 

Daarom wordt voorgesteld om de parkeerplaats aan de noordzijde van de Nijverdalsestraat ter hoogte van de huisnummer 12 op te heffen. Hierdoor ontstaat er een vrije doorloopruimte waar voetgangers gebruik van kunnen maken. Daardoor hoeven voetgangers niet de rijbaan te gebruiken om langs het terras te lopen.

 

Voorgenomen besluit heeft tot gevolg dat de parkeercapaciteit in de Nijverdalsestraat met één parkeerplaats afneemt. In de praktijk zal deze parkeerdruk naar verwachting beperkt toenemen. In de directe omgeving in en rond het centrum is voldoende vrije parkeerruimte beschikbaar, waarbij de loopafstanden tot de winkelvoorzieningen acceptabel blijven.

 

Het creëren van een ontmoetingsruimte op het plein, in deze eerste stap, weegt daarom zwaarder dan het in stand houden van de parkeerruimte.

 

Advies politie

Op basis van artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie Oost Nederland. De politie adviseert positief over het verkeersbesluit.

 

Publicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad. Dit moet op grond van artikel 26 van het Besluit administratieve bepaling inzake het wegverkeer.

 

Besluit

1. De parkeerplaats aan de noordzijde van de Nijverdalsestraat (Wierden), gelegen ten oosten van de hoek met de Marktstraat, op te heffen;

­ door het verwijderen van de blauwe streep (waarmee de parkeerplaats is aangeduid zoals bedoeld in artikel 25 van het RVV 1990;

­ volgens de in de bijlage opgenomen tekening.

 

 

Wierden, 29 februari 2024

 

Namens Burgemeester en wethouders van de gemeente Wierden

 

Bas van Os

Afdelingshoofd Ruimtelijk Beheer en Realisatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezwaar tegen dit besluit

Het kan zijn dat u het niet eens bent met ons besluit. Dit kunt u dan bij ons aangeven. Dit heet ‘bezwaar indienen’. Dit moet binnen zes weken nadat het besluit is bekendgemaakt.

 

In uw bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

• uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam, adres en woonplaats

• de datum waarop u de brief heeft verstuurd (dagtekening)

• met welk besluit u het niet eens bent

• de redenen waarom u het niet met het besluit eens bent (de gronden van het bezwaar)

• uw handtekening

 

Kosten

Bezwaar maken kost niets.

 

Hoe moet ik reageren?

U kunt op twee manieren bezwaar maken:

1. Per brief. U stuurt uw brief naar: burgemeester en wethouders van Wierden, Postbus 43, 7640 AA Wierden.

2. Digitaal. Dit kan via een formulier op onze website: www.wierden.nl/bezwaar

 

Voorlopige voorziening

Ons besluit is direct geldig; ook al heeft u bij ons een bezwaarschrift ingediend. Als u dit wilt voorkomen, kunt u een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel. in Zwolle. U moet bij uw aanvraag kunnen aantonen dat het om een situatie gaat waarbij u niet kunt wachten op een besluit op uw bezwaarschrift. De voorzieningenrechter beslist op korte termijn op uw verzoek.

 

Kosten

Het indienen van een voorlopige voorziening kost geld. Over de hoogte van deze kosten (ook wel griffierecht) kunt u contact opnemen met de Rechtbank Overijssel te Zwolle

 

Hoe moet ik reageren?

U kunt op twee manieren een voorlopige voorziening aanvragen:

1. Per brief. U stuurt uw brief naar: Rechtbank Overijssel, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Als u een voorlopige voorziening vraagt, moet u een kopie van uw bezwaarschrift meesturen.

2. Digitaal. Dit kan via de website http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

 

 

Afschrift verzonden aan:

a. Politie Oost Nederland

b. Loket Bouwen en wonen;

c. bedrijfsleider buitendienst

d. Buitengewoon Opsporingsambtenaar (Boa)

 

 

 

 

 

 

 

Dit besluit is op 4 maart 2024 openbaar gemaakt en gepubliceerd in de Staatcourant

Naar boven