Verkeersbesluit tot het instellen van een onverplicht fietspad aan het Suikerzijdepad - Groningen

Kenmerk: 9859055

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord-Nederland, district Groningen, basisteams Groningen - stad. De politie heeft positief geadviseerd op de hieronder beschreven verkeersmaatregel.

Motivering

De nieuwe stadswijk De Suikerzijde krijgt een nieuwe fietsverbinding met het centrum van de stad Groningen. Dit pad loopt van west naar oost door De Suikerzijde. Dit besluit gaat om het tracé dat tot aan de Admiraal de Ruyterlaan loopt. Volgens het beleid van de gemeente worden bromfietsen en snorfietsen voorzien van een verbrandingsmotor geweerd van dit pad. Dit is in lijn met een eerder besluit om veel fietspaden onverplicht te maken zodat deze weggebruikers hier geen gebruik van mogen maken. Bromfietsers en snorfietsers met een verbrandingsmotor worden geacht om een alternatieve route te gebruiken, zoals de Peizerweg. Verder zijn er naast het Suikerzijdepad op relatief korte afstand woningen gelegen. Dit besluit zorgt ervoor dat geluidhinder en verkeersonveiligheid door grote snelheidsverschillen tussen gebruikers van het pad voorkomen wordt.

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet strekt de maatregel tot lid 1 sub a (het verzekeren van de veiligheid op de weg).

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet is mogelijk lid 1 sub d (het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer) in het geding. Omdat op een onverplicht fietspad geen bromfietsers, speedpedelecs en snorfietsen met een verbrandingsmotor mogen komen beperkt dit enkele typen weggebruikers. Gezien de eerdergenoemde motivering: het voorkomen van hinder en verkeersonveiligheid, achten wij de doelen die dit besluit dient van groter belang dan het doel dat mogelijk in het geding is.

Dit verkeersbesluit leidt niet tot een toename van de geluidsbelasting afkomstig van het wegverkeerslawaai op de geluidsgevoelige gebouwen als gevolg van de wijziging.

 

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot het plaatsen van borden G13 en G14 uit bijlage 1 van het RVV 1990 aan de;

- Admiraal de Ruyterlaan bij de aansluiting van het Suikerzijdepad, (G13 en G14);

- Toxopeusstraat bij de aansluiting met het Suikerzijdepad, aan beide zijden (G13).

 

Situatieschets: 

 

Intrekking

Voor de maatregelen op de hier boven beschreven locaties is op 27-11-2023 een verkeersbesluit genomen met als onderwerp ‘Verkeersbesluit tot het instellen van een verplicht (brom)fietspad - Suikerzijdepad - Groningen’ en kenmerk ‘9721496’. Dit besluit is daarmee tevens een besluit tot intrekking van dit besluit.

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op https://gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken.

Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Juridische Zaken, telefoon (050) 367 74 83.

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en bij voorkeur uw telefoonnummer

- de datum waarop u het bezwaar indient

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee)

- waarom u het niet eens bent met het besluit

- uw handtekening.

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt.

 

Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt u een voorlopig bezwaarschrift indienen.

In dit bezwaarschrift geeft u aan dat u het niet eens bent met het besluit. Later legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U krijgt daarvoor extra tijd van de gemeente.

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen

 

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen, concerndirecteur Groningen,

namens deze,

 

 

E.A. Tollenaar

teamleider Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

Naar boven