Kennisgeving ter inzage legging

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

Gezien

De Woningwet;

besluit:

    • 1.

      In te stemmen om de ontwerp woon(zorg)visie 4 weken ter inzage te leggen en wijk- dorpsraden alsmede andere stakeholders die bij het proces betrokken zijn daarover te informeren.

Achtergrond

De aanleiding voor het opstellen van een woon(zorg)visie is het feit dat de gemeente Land van Cuijk niet beschikt over een actuele gebiedsdekkende woon(zorg)visie. Volgens de Woningwet is vanaf 1 januari 2022 een woonvisie verplicht (mits je afspraken wilt maken met corporaties) en binnen afzienbare tijd is ook de woon(zorg)visie verplicht.

We werken met de woon(zorg)visie toe naar een situatie waar jong en oud in de gemeente Land van Cuijk een huis kunnen vinden dat bij ze past en ze kunnen betalen, ongeacht in welke kern ze willen wonen. Om daarvoor te zorgen moeten we inspelen op de lokale woningbehoefte en bouwen om de druk van buiten de gemeente ook op te vangen. Betaalbare woningen voor starters en mensen die willen huren voegen we toe. Daarnaast zetten we in op doorstroming, zodat wie dat wil kan verhuizen naar een huis dat geschikt is voor hun leefsituatie – en een huis achterlaat voor andere woningzoekenden.

In de toekomst zijn er ook meer mensen in onze gemeente die een vorm van ondersteuning of zorg nodig hebben. In al onze kernen kun je lang en prettig zelfstandig wonen. Met onze inwoners werken we aan positieve gezondheid ten aanzien van lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, zingeving en kwaliteit van leven. Deze inzet voorkomt afhankelijkheid van zorg en bevordert zodoende de zelfstandigheid van mensen met een ondersteuningsvraag. Ook de gemeenschapszin in onze kernen is behulpzaam. Een goede inrichting van je huis en je leefomgeving zorgen voor de juiste randvoorwaarden.

Land van Cuijk heeft leefbare kernen en buurten. Er zijn genoeg voorzieningen, de bevolkingsopbouw is gevarieerd naar leeftijden, inkomens en leefstijlen, en er is genoeg plek om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken. Leefbaar betekent ook duurzaam. Geen hoge energie- of woonlasten, tocht of schimmel, maar een fijn geïsoleerd huis. Onze buurten zijn groen; dat zorgt dat hitte- en wateroverlast verminderd worden en bevordert de gezondheid en het welzijn van mensen.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien

De ontwerp woon(zorg)visie is tijdens openingstijden in te zien op het gemeentehuis, Louis Jansenplein 1, in Cuijk. Als u het ontwerp van de woon(zorg)visie op het gemeentehuis wilt inzien, vragen wij u contact op te nemen met het team Ruimtelijk Beleid, taakveld Wonen, via emailadres: volkshuisvesting@landvancuijk.nl of telefoonnummer 0485-854000.

U kunt de ontwerp woon(zorg)visie digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom).

Hoe kunt u reageren?

Gedurende een periode van vier weken, te rekenen vanaf de dag na deze publicatie, kan een ieder online via een DigiD-formulier, schriftelijk of mondeling een zienswijze op de ontwerp woon(zorg)visie indienen.

Een zienswijze op de ontwerp woon(zorg)visie kunt u online indienen via de website: https://www.gemeentelandvancuijk.nl/formulieren/zienswijze-indienen. Een schriftelijke zienswijze richt u aan het college van B&W van de gemeente Land van Cuijk, postbus 7, 5360 AA GRAVE.

Voor algemene informatie over de ontwerp woon(zorg)visie of een mondelinge zienswijze kunt u telefonisch contact opnemen met het team Ruimtelijk Beleid, taakveld Wonen, via emailadres: volkshuisvesting@landvancuijk.nl of telefoonnummer 0485-854000.

Hoe verloopt de procedure verder?

De zienswijzen op de ontwerp woon(zorg)visie worden beoordeeld door het college van B&W. Per zienswijze wordt aangegeven of, en op welke wijze de zienswijze heeft geleid tot een aanpassing van de ontwerp woon(zorg)visie. De (al dan niet aangepaste) woon(zorg)visie wordt vervolgens voor definitieve vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Tegen de vastgestelde woon(zorg)visie kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

Naar boven