Register ecologische bomen 2024 en Richtlijn overlast gevende bomen

Besluiten: 

  • 1.

    het Register ecologische bomen, zoals door het college vastgesteld maart 2021 en gepubliceerd als bijlage 4 bij de Verordening voor de fysieke leefomgeving Leiden 2020, in te trekken;

  • 2.

    het (nieuwe) Register ecologische bomen 2024 vast te stellen;

  • 3.

    de richtlijn overlast gevende bomen vast te stellen;

  • 4.

    de brief “Register ecologische bomen en de Richtlijn overlast gevende bomen” aan de raad, vast te stellen;

  • 5.

    deze besluiten in werking treden te laten treden op de dag na bekendmaking.

Perssamenvatting:

Bomen zijn een voorname drager van biodiversiteit. De verscheidenheid aan vogels en insecten hangt nauw samen met de ecologische inpasbaarheid van een boomsoort. Hoe hoger die ecologische inpasbaarheid van een boom hoe beter zijn bijdrage aan de biodiversiteit van de stad. Het Register Ecologische bomen beschrijft de ecologische inpasbaarheid van boomsoorten. Deze lijst garandeert de toepassing van meer ecologische bomen in de stad, biedt bomen bescherming en geeft ze een vooraanstaande rol in compensatieplannen. Zo kunnen we de biodiversiteit in de stad sneller en beter versterken.

 

Het college van burgemeester en wethouder heeft het Register Ecologische bomen met 1200 soorten en cultivars uitgebreid. Hiermee is er meer keuze in, en meer duidelijkheid over de boomsoorten en hun bijdrage aan de ecologie.

 

Bomen met een hoge waardering (3 en 4) krijgen de voorkeur bij aanplant in Leiden. Bomen met een lagere waardering mogen met mate worden aangeplant. Invasieve exoten (bv hemelboom) met waardering -1 worden geweerd. Bomen met waardering 3 en 4 (bv. zomereik en witte abeel) worden volgens de Verordening voor de fysieke leefomgeving in Leiden 2020 al bij 50 cm diameter waardevol en genieten daardoor extra bescherming.

 

Het nieuwe register is tot stand gekomen tijdens het stadgesprek dat is gevoerd. Ook hebben specialisten op het gebied van inheemse flora, insecten en schimmels advies uitgebracht over de lijst.

 

Er zijn ook bomen in de stad die overlast veroorzaken bij omwonenden en/of bedrijven. Hier kunnen veel oorzaken aan ten grondslag liggen. Hoe we willen omgaan met bomen die overlast veroorzaken en welke maatregelen we dan eventueel nemen, is vastgelegd in de ”Richtlijn overlast gevende bomen”. Maatregelen kunnen bestaan uit kleine onderhoudsmaatregelen, snoeien en in uiterste gevallen als het niet anders kan, kappen. In het laatste geval wordt dan een kapvergunning aangevraagd en moet de boom worden gecompenseerd.

Naar boven