Wijziging van het Reglement van orde wijkraden 2022

De burgemeester van Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de directeur Concernstaf en Strategie van 27 februari 2024;

 

overwegende, dat het noodzakelijk is enkele wijzigingen in het reglement van orde voor de vergaderingen van de wijkraden door te voeren, omwille van het goed functioneren van een wijkraad;

 

gelet op artikel 16 van de Verordening op de Wijkraden 2022;

 

besluit:

Artikel I

Het Reglement van orde wijkraden 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

In artikel 5, eerste lid, wordt na ‘de voorzitter,’ ingevoegd ‘of bij diens afwezigheid de ondersteuning’.

 

B

 

Aan artikel 6, tweede lid, wordt toegevoegd: Wanneer in de wijkraad een procedure loopt voor tussentijdse opvolging van een zetel, telt deze zetel niet mee voor het bepalen van het quorum.

 

C

 

Aan artikel 9 wordt een lid toegevoegd, luidende:

 

  • 5.

    Wanneer de wijkraad stemt over een bewonersinitiatief als bedoeld in de bevoegdhedenlijst van de verordening, waarbij tenminste een wijkraadslid betrokken is, is sprake van een geheime stemming.

Artikel II

Na de derde alinea van de toelichting op het Reglement van orde wijkraden 2022 wordt een alinea ingevoegd, luidende:

 

  • ‘Een van deze formele vereisten is het hebben van een vergaderquorum. De voorzitter opent de vergadering wanneer meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden van de wijkraad aanwezig is. Wanneer er in de wijkraad een vacature beschikbaar is, telt deze plek (tijdelijk) niet mee voor het bepalen van het quorum, om zodoende de continuïteit van wijkraad te waarborgen.

     

    Wanneer de wijkraad stemt over een bewonersinitiatief, waarbij een wijkraadslid betrokken is, dan is het van belang dat sprake is van een geheime stemming met stembriefjes. Verder geldt de procedure van artikel 9, tweede lid. Alleen de stemverhouding wordt bij een geheime stemming bekend gemaakt.’

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld door de burgemeester op 27 februari 2024.

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

 

Toelichting

 

In dit voorstel wordt een drietal aanpassingen verricht die hieronder worden toegelicht.

 

De wijkraden vergaderen elke maand openbaar en formeel. Daar mogen zij officieel hun taken uitvoeren. En geldt net als bij elk besluitvormend orgaan een quorum. De voorzitter opent de vergadering wanneer meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden van de wijkraad aanwezig is. Met deze wijziging wordt bepaald dat wanneer er in de wijkraad een vacature beschikbaar is, deze plek (tijdelijk) niet mee telt voor het bepalen van het quorum. Op deze wijze waarborgen we ook de continuïteit van wijkraad bij besluitvorming op het moment dat er een vacature is.

 

Wanneer de wijkraad stemt over een bewonersinitiatief, waarbij een wijkraadslid betrokken is, dan is het van belang dat sprake is van een geheime stemming. Met deze wijziging wordt deze wijze van stemming geregeld. Er wordt dan met stembriefjes gestemd en alleen de stemverhouding wordt bekend gemaakt. Om in dat geval belangenverstrengeling te voorkomen en de onafhankelijke oordeelsvorming te waarborgen, onthoudt een wijkraadslid zich van iedere betrokkenheid bij de advisering, beraadslaging en besluitvorming.

 

In het reglement van orde wordt tot slot een alternatieve wijze van het uitschrijven van een vergadering geïntroduceerd als de voorzitter ontslag heeft genomen.

Naar boven