Gemeente Landgraaf – verkoop grond aan aangrenzend eigenaar

De Hoge Raad heeft op 28 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze zaak, als er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Dit kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

De gemeente Landgraaf heeft het voornemen om een overeenkomst aan te gaan met de aangrenzend eigenaar van een grondstrook aan de Maastrichterlaan 199. De grondstrook bestaat uit de gedeeltelijke kadastrale percelen gemeente Ubach over Worms, sectie C, nummers 5997, groot circa 59 m2 en 7091, groot circa 33 m2, tezamen groot circa 92 m2. De gemeente is van mening dat de aangrenzend eigenaar de enige serieuze kandidaat is voor aankoop aangezien er na eigendomsoverdracht sprake is van een aaneengesloten eigendomssituatie.

Reageren 

Indien u zich niet kunt verenigen met de voorgenomen grondverkoop door de gemeente, omdat u meent daarvoor zelf als gegadigde in aanmerking te komen, dan dient u dit middels een gemotiveerd bericht kenbaar te maken. De termijn voor het indienen van een gemotiveerd bericht bedraagt 20 kalenderdagen na deze publicatie.

Uw bericht kunt u richten aan gemeente@landgraaf.nl onder vermelding van het onderwerp: gemotiveerd bericht grondverkoop bij de Maastrichterlaan 199 te Landgraaf.

Wenst u enkel een nadere toelichting, dan kunt u een e-mail sturen naar gemeente@landgraaf.nl onder vermelding van het onderwerp: verzoek nadere toelichting grondverkoop Maastrichterlaan 199.

De behandelend ambtenaar neemt in dat geval contact met u op.

 

 

 

Naar boven